Norges utenriksminister Espen Barth Eide mener USAs tidligere president Donald Trump har endret syn på krigen i Ukraina. Eide ser dette som positivt for Ukraina og deres sak.
Utenriksminister Espen Barth Eide fra Arbeiderpartiet uttaler til VG at han tror Donald Trump er i ferd med å endre sitt syn på Ukraina-krigen. Eide mener Trump nå uttaler seg annerledes og kritiserer Russland hardere, noe Ukraina selv skal være fornøyd med. Eide deltok nylig på et møte på Bornholm med utenriksministre fra ti andre europeiske Nato-land, som han beskriver som «noen av Ukrainas beste venner i Nato». Disse landene er enige om at Europa må øke sin egen sikkerhet, trappe opp forsvaret, øke presset mot Russland for reelle forhandlinger, og forsterke Ukrainas forsvarsevne.
Eide peker på et møte mellom Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Roma som et eksempel på en endret tone. Ukraina skal være klar for våpenhvile hvis deres «røde linjer» respekteres. Eide tror møter med europeiske ledere, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg, kan ha bidratt til å nyansere Trumps syn.
Eide bekrefter også diskusjoner om å sette en frist for Russland til å akseptere våpenhvile eller møte strengere sanksjoner. Han understreker at Ukrainas viktigste behov fra USA er etterretningsstøtte og luftvern. Oslo skal i neste uke være vertskap for et toppmøte for de ti europeiske Nato-landene i JEF-samarbeidet, ledet av Storbritannia.
Espen Barth Eide
Donald Trump
Volodymyr Zelenskyj
Alexander Stubb
Giorgia Meloni
Jonas Gahr Støre
Jens Stoltenberg
Pave Frans
Marco Rubio
Ap
Nato
VG
Joint Expeditionary Force
JEF
Ukraina
Bornholm
Europa
Roma
Vatikanet
Florida
Washington
Oslo
Storbritannia
Danmark
Estland
Finland
Island
Latvia
Litauen
Nederland
Sverige
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt støtte og vestlig samhold. Han kritiserer også ordvekslingen mellom USAs president Trump og Ukrainas president Zelenskyj. Flere partiledere, inkludert Venstre, SV og Høyre, krever økt støtte til Ukraina, mens MDG foreslår en europeisk kronerulling. Statsminister Støre kommenterer situasjonen og understreker viktigheten av samarbeid med USA for å støtte Ukraina.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) gir Donald Trump æren for våpenhvileavtalen i Gaza, og mener Trump kan være gode nyheter for Midtøsten. Eide roser Trumps Midtøsten-utsending for å ha presset Netanyahu til en avtale, og mener Trump har en mer balansert tilnærming enn Biden. Eide understreker viktigheten av folkeretten etter Trumps uttalelser om blant annet Grønland. Han er opptatt av at Ukraina skal komme ut av krigen som en fri og selvstendig nasjon, og tror en fredsavtale kan komme innen seks måneder etter at Trump tar over. Eide mener også at Europa bør ta hovedansvaret for sikkerhetsgarantier til Ukraina etter krigen.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide deltar på G20-møte og diskuterer Europas sikkerhet i lys av Donald Trumps uttalelser om Ukraina. Eide understreker at vestlige land vurderer nye sikkerhetsstrategier for Europa. Statsviter Iver B. Neumann tar til orde for en europeisk hær, men Eide avviser dette og holder fast ved Nato-samarbeidet. Diskusjoner om å sende soldater til Ukraina pågår, men det er enighet om at det er for tidlig å konkretisere planene. Eide tilbakeviser også Trumps påstander om Zelenskyj og understreker at Russland er problemet i konflikten.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
6 dager siden
Donald Trump hevder han legger enormt press på Russland for å få til en fredsavtale i Ukraina-konflikten, til tross for nylige russiske angrep på Kyiv. Under et møte med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg uttrykte Trump frustrasjon over bombingen og mener både Russland og Ukraina er klare for fred. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at partene beveger seg i riktig retning, men at noen detaljer fortsatt må finjusteres. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener de russiske angrepene er et forsøk på å presse USA som mekler. Europiske diplomater frykter at Trumps forslag kan innebære store territorielle tap for Ukraina. Statsminister Støre og Nato-sjef Stoltenberg roser USAs rolle i fredsinitiativet, samtidig som de understreker viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg refser Donald Trumps uttalelser om Ukraina-krigen. Eide understreker at krigen er ulovlig og startet av Russland, mens Trump antyder at Ukraina startet krigen. Solberg understreker at Ukraina selv må delta i forhandlinger om egen fremtid, og at Russland kan avslutte krigen ved å trekke seg ut av landet. Begge politikere understreker viktigheten av europeisk samhold og støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trump er mer optimistisk om en fredsavtale i Ukraina etter samtaler mellom amerikanske og russiske utenriksministre. Han er skuffet over at Ukraina klager over manglende deltakelse i fredssamtalene. Russland hevder USA viser interesse for å fjerne økonomiske hindringer, men understreker at samarbeid forutsetter en løsning på konflikten. Flere europeiske land har signalisert vilje til å bidra til en fredsstyrke, noe Trump støtter. EUs utenrikssjef advarer mot å gå i en russisk felle ved å akseptere fredsbevarende styrker, og understreker viktigheten av Ukrainas styrke på slagmarken.
2 måneder siden
Under Natos forsvarsministermøte i Brussel ble Donald Trumps planer om samtaler med Putin om Ukraina møtt med skepsis. Flere land insisterer på at Ukraina må inkluderes i forhandlingene. Storbritannias forsvarsminister understreker at Ukrainas stemme må stå sentralt, mens Tyskland beklager USAs innrømmelser til Putin. Norge fremhever Europas rolle og at Ukraina skal bestemme betingelsene. Ine Eriksen Søreide (H) er skeptisk til planene og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer USAs politikk under Donald Trump, særlig knyttet til handel og Ukraina-forhandlingene. Eide advarer mot Trumps bruk av toll, og mener det kan føre til handelskrig der amerikanske forbrukere vil betale prisen. Han påpeker også at USA bryter med tidligere enighet om at Ukraina må inkluderes i fredsforhandlingene, noe som har skapt reaksjoner fra Nato-landene. Eide understreker viktigheten av at Europa står samlet og svarer USA tydelig, men med respekt, for å oppnå best mulig effekt.
4 dager siden
USAs president Donald Trump hevder Russland og Ukraina er nær en avtale. Han oppfordrer til møter på høyt nivå for å fullføre den.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre avviser at norske soldater vil bli sendt til Ukraina, selv om europeiske ledere forbereder seg på endringer når Donald Trump blir USAs president. Støre og Storbritannias statsminister Keir Starmer har diskutert mulige sikkerhetsgarantier for Ukraina i tilfelle en våpenhvile eller fredsavtale. Starmer understreker at det viktigste nå er å styrke Ukraina, øke finansiell støtte og stramme sanksjonene mot Russland. Både Støre og Starmer har hatt kontakt med Trump, og Støre mener det er viktig at USA raskt legger sin strategi for Ukraina.