Artikkelen omhandler Trump-administrasjonens gjentatte forsøk på å få Grønland innlemmet i USA, og den massive motstanden dette har møtt fra både Grønland og Danmark. Det opprinnelige planlagte besøket av visepresidentens kone og andre amerikanske politikere for å studere grønlandsk kultur ble endret da visepresidenten også skulle delta, noe som tolkes som et forsøk på press.
Grønlandske myndigheter anklager USA for å blande seg inn i interne politiske forhold, mens Danmarks statsminister kritiserer USAs press mot Grønland.
Et stort flertall av grønlenderne ønsker ikke å bli en del av USA, og danske myndigheter er lettet over at reiseplanene er endret, slik at fokuset flyttes fra sivilbefolkningen til den amerikanske militærbasen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps gjentatte forsøk på å få Grønland, og hvordan dette budskapet rettes mot ulike målgrupper. En kommunikasjonsekspert mener Trump primært appellerer til amerikanske velgere ved å fremstille Danmark som en motstander. En USA-ekspert argumenterer derimot for at Trump også snakker direkte til Danmark og Grønland, som begge har vetorett i saken. Trump-administrasjonen beskyldes for å skape et falskt narrativ om Grønland for å manipulere opinionen. USAs visepresident har uttalt at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sikre Grønland, mens Trump selv er overbevist om at USA vil overta øya. Grønlands regjeringssjef avviser bestemt Trumps påstander og understreker Grønlands selvbestemmelsesrett.
19 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps vedvarende interesse for Grønland og de reaksjonene dette skaper, spesielt i Danmark. Trumps ønske om å kjøpe Grønland, først fremsatt i 2019, har blitt gjenopptatt etter presidentvalget, og hans families besøk på øya har skapt mistanker om skjulte motiver. Danske myndigheter er bekymret for en «snikende annektering» og forsøker å navigere situasjonen uten å eskalere konflikten. Samtidig utnytter USA et sårbart politisk øyeblikk i Grønland, der ulike partier har forskjellige syn på selvstendighet fra Danmark. Selv om USA har sikkerhetsinteresser i regionen, stilles det spørsmål ved om Trumps egentlige mål er å distansere seg fra Europa.
1 måned siden
En amerikansk delegasjon, inkludert USAs andredame, besøker Grønland, noe som skaper oppmerksomhet i lys av tidligere uttalelser fra Donald Trump om USAs interesse for å overta øya. Besøket beskrives som en uoffisiell reise, men noen ser det som et diplomatisk forsøk på å myke opp inntrykket etter Trumps uttalelser. Grønlands regjeringssjef anklager USA for innblanding i interne anliggender, mens Danmarks statsminister understreker behovet for samarbeid basert på suverenitet og respekt. Danmarks utenriksminister kritiserer også besøket og mener det er en sjarmoffensiv for å trekke Grønland nærmere USA, noe det ikke er interesse for.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
1 måned siden
Donald Trump har uttalt at USA «må ha» Grønland av hensyn til internasjonal sikkerhet. Uttalelsen kommer før visepresident J.D. Vances planlagte besøk til Grønland. Trump har tidligere uttrykt ønske om å kjøpe Grønland, men har møtt motstand fra danske og grønlandske ledere, som anser retorikken som uakseptabel. Grønlands regjering har også uttalt at de ikke vil møte den amerikanske delegasjonen under besøket.
1 måned siden
USAs visepresident J.D. Vances besøk på Grønland skjer i kjølvannet av tidligere uttalelser fra Trump om å kjøpe øya. Analytikere tror Vance vil fokusere på sikkerhet og kritisere Danmarks behandling av Grønland for å vinne støtte. Mulige utfall spenner fra enighet mellom USA, Danmark og Grønland, til økt press eller en usannsynlig militær invasjon. Etter protester ble besøket nedjustert, og eksperter antyder at Trumps mål er å utvide USAs territorium, selv om hans konfronterende tilnærming kan være kontraproduktiv.
1 måned siden
Donald Trump har igjen uttrykt ønske om å sikre seg Grønland, og hevder USA vil gå langt for å oppnå dette av sikkerhetsmessige årsaker. Visepresident J.D. Vance og hans kone Usha Vance besøker Grønland for å styrke sikkerheten på vegne av Trump. Dette har utløst kritikk fra danske og grønlandske ledere, inkludert statsminister Mette Frederiksen, som mener USA utøver et uakseptabelt press. Norges utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens syn. Grønlands fungerende regjeringssjef, Múte B. Egede, har signalisert at tidspunktet for besøket er ubeleilig.
1 måned siden
En amerikansk delegasjon, inkludert visepresidentens kone, møtte motstand under et planlagt besøk på Grønland, noe som førte til at besøket ble redusert til et besøk på USAs militærbase Pituffik. Delegasjonen forsøkte å inkludere besøk til butikker og museer i Nuuk, men ble avvist på grunn av manglende tillit til USAs intensjoner. Uttalelser fra tidligere president Trump om Grønland skaper uro blant lokalbefolkningen, som frykter manglende respekt for folkeretten. Grønland står overfor en ny regjering som ønsker å styrke selvstendigheten gjennom samarbeid med Danmark, samtidig som forholdet til USA er usikkert. Flere uttrykker bekymring for USAs økende innflytelse.
3 dager siden
Grønlands statsminister reagerer på USAs ønske om å kjøpe øya. Samtidig styrker Grønland og Danmark sitt forhold.
1 måned siden
Donald Trump gjentar sitt ønske om at USA «må ha» Grønland av hensyn til internasjonal sikkerhet. Uttalelsen kommer samtidig som visepresident J.D. Vance planlegger et besøk til Grønland sammen med sin kone. Trump har tidligere forsøkt å kjøpe Grønland, noe som har blitt møtt med kritikk fra danske og grønlandske ledere. Statsminister Mette Frederiksen understreker at et eventuelt samarbeid må baseres på suverenitet og gjensidig respekt.
1 måned siden
USA har sendt en delegasjon til Grønland, ledet av kona til visepresident JD Vance, uten invitasjon fra Grønland eller Danmark. Delegasjonen inkluderer også USAs sikkerhetsrådgiver og energiminister. Besøket skjer i lys av Donald Trumps gjentatte ønsker om å annektere Grønland, noe han har truet med. En dansk militærekspert trekker paralleller til Russlands annektering av Krim. Artikkelforfatteren kritiserer Trumps oppførsel som en maktdemonstrasjon og oppfordrer europeiske ledere til å stå opp for Grønland og konfrontere USA.
1 måned siden
Ein amerikansk delegasjon leia av visepresident J.D. Vance har landa på Pituffik-basen på Grønland, samtidig som Grønland får ny regjering. Besøket har ikkje inkludert invitasjon eller møter med grønlandske styresmakter, noko som har ført til kritikk frå den nye statsministeren, Jens-Frederik Nielsen, som meiner det er respektlaust. Delegasjonen inkluderer også energiminister Chris Wright og Donald Trumps tidlegare tryggingsrådgjevar, Mike Waltz. Besøket skjer i kjølvannet av auka uro forårsaka av Donald Trumps utspel om at USA bør overta Grønland, og endringar i reiseplanane som opphavleg involverte eit kulturelt besøk.
1 måned siden
Donald Trump gjentar sitt ønske om at Grønland må bli amerikansk territorium, og begrunner det med nasjonal sikkerhet. Uttalelsene kommer samtidig som det er kjent at visepresidentens kone skal besøke Grønland. Grønlands fungerende statsminister har bedt det internasjonale samfunnet om å reagere på Trumps uttalelser. Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, ser «med alvor» på det kommende amerikanske besøket, og understreker at et eventuelt samarbeid må bygge på suverenitet og gjensidig respekt.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt sitt ønske om at USA skal overta Grønland, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold. Grønlands statsminister har innkalt til hastemøte for å utforme et felles svar, og understreker at de avviser Trumps fremgangsmåte. En dansk politiker advarer om at en annektering kan føre til krig mellom Nato-land. Samtidig understreker valgvinneren på Grønland at de ønsker uavhengighet, men ikke å bli en del av USA. En professor i freds- og konfliktstudier mener Trumps kommentarer må tas på alvor, og at Danmark er satt i en vanskelig situasjon.