Artikkelen omhandler Donald Trumps gjentatte forsøk på å få Grønland, og hvordan dette budskapet rettes mot ulike målgrupper. En kommunikasjonsekspert mener Trump primært appellerer til amerikanske velgere ved å fremstille Danmark som en motstander.
En USA-ekspert argumenterer derimot for at Trump også snakker direkte til Danmark og Grønland, som begge har vetorett i saken. Trump-administrasjonen beskyldes for å skape et falskt narrativ om Grønland for å manipulere opinionen.
USAs visepresident har uttalt at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sikre Grønland, mens Trump selv er overbevist om at USA vil overta øya. Grønlands regjeringssjef avviser bestemt Trumps påstander og understreker Grønlands selvbestemmelsesrett.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trump-administrasjonens gjentatte forsøk på å få Grønland innlemmet i USA, og den massive motstanden dette har møtt fra både Grønland og Danmark. Det opprinnelige planlagte besøket av visepresidentens kone og andre amerikanske politikere for å studere grønlandsk kultur ble endret da visepresidenten også skulle delta, noe som tolkes som et forsøk på press. Grønlandske myndigheter anklager USA for å blande seg inn i interne politiske forhold, mens Danmarks statsminister kritiserer USAs press mot Grønland. Et stort flertall av grønlenderne ønsker ikke å bli en del av USA, og danske myndigheter er lettet over at reiseplanene er endret, slik at fokuset flyttes fra sivilbefolkningen til den amerikanske militærbasen.
18 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps vedvarende interesse for Grønland og de reaksjonene dette skaper, spesielt i Danmark. Trumps ønske om å kjøpe Grønland, først fremsatt i 2019, har blitt gjenopptatt etter presidentvalget, og hans families besøk på øya har skapt mistanker om skjulte motiver. Danske myndigheter er bekymret for en «snikende annektering» og forsøker å navigere situasjonen uten å eskalere konflikten. Samtidig utnytter USA et sårbart politisk øyeblikk i Grønland, der ulike partier har forskjellige syn på selvstendighet fra Danmark. Selv om USA har sikkerhetsinteresser i regionen, stilles det spørsmål ved om Trumps egentlige mål er å distansere seg fra Europa.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han tror USA kommer til å få Grønland, og at det ville være en uvennlig handling fra dansk side å ikke tillate dette. Han hevder at Grønlands befolkning ønsker å være en del av USA, og stiller spørsmål ved Danmarks rett til øya. Trump begrunner sitt ønske med at USA er de eneste som kan tilby frihet. Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands leder Mute Egede har tidligere avvist at Grønland er til salgs.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump gjentar at han tror USA vil få Grønland, og mener det vil være uvennlig av Danmark å ikke la det skje. Han hevder at Grønland ønsker å være en del av USA, og at det er nødvendig for å beskytte den frie verden. Både Danmarks statsminister og Grønlands leder har tidligere avvist at Grønland er til salgs, men Grønland er åpen for tettere samarbeid med USA. Grønland er strategisk viktig for USA på grunn av sin beliggenhet. Saken har skapt stor debatt i Danmark, der mange ønsker at Grønland skal forbli en del av det danske riksfellesskapet, men med mer selvstendighet.
4 måneder siden
Donald Trump har i en julehilsen på Truth Social uttalt at USA trenger Grønland for nasjonal sikkerhet, og at Grønland ønsker amerikansk tilstedeværelse. Dette kommer kort tid etter at Trump gjentok sitt ønske om amerikansk kontroll over øya, som tilhører Danmark. Tidligere har Trump foreslått å kjøpe Grønland, noe som ble avvist av Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Grønlands landsstyreformann Múte B- Egede har også avvist Trumps seneste anmodning og understreket at Grønland ikke er til salgs. Trumps uttalelser har skapt reaksjoner i både Danmark og Grønland.
3 måneder siden
Danmarks regjering har sendt meldinger til Donald Trumps team der de uttrykker villighet til å diskutere økt amerikansk militær tilstedeværelse på Grønland. Dette kommer etter at Trump uttalte at han ikke ville utelukke militær makt for å ta kontroll over øya, noe som ble oppfattet som en trussel. Danmark understreker at Grønland ikke er til salgs, men er åpen for å diskutere andre amerikanske forespørsler. Grønland er selvstyrt, men Danmark har ansvaret for forsvaret. USA har allerede en militærbase på Grønland og en forsvarsavtale med Danmark fra 1951. Den danske regjeringen ønsker å overbevise Trump om at hans sikkerhetsbekymringer kan adresseres uten at USA gjør krav på Grønland.
1 måned siden
Donald Trump har uttalt at USA «må ha» Grønland av hensyn til internasjonal sikkerhet. Uttalelsen kommer før visepresident J.D. Vances planlagte besøk til Grønland. Trump har tidligere uttrykt ønske om å kjøpe Grønland, men har møtt motstand fra danske og grønlandske ledere, som anser retorikken som uakseptabel. Grønlands regjering har også uttalt at de ikke vil møte den amerikanske delegasjonen under besøket.
4 måneder siden
Donald Trump har igjen skapt reaksjoner i Danmark med en uttalelse om at USA trenger eierskap over Grønland av hensyn til nasjonal sikkerhet. Uttalelsen kommer samtidig med utnevnelsen av forretningsmannen Ken Howery som ny ambassadør til Grønland. Dette skaper bekymring i Danmark, spesielt med tanke på Trumps tidligere forsøk på å kjøpe Grønland i 2019, som førte til en ordkrig mellom Trump og Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Grønland er et selvstyrt område under dansk kontroll, men er av stor strategisk interesse for USA, spesielt i den arktiske regionen.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt sitt ønske om at USA skal overta Grønland, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold. Grønlands statsminister har innkalt til hastemøte for å utforme et felles svar, og understreker at de avviser Trumps fremgangsmåte. En dansk politiker advarer om at en annektering kan føre til krig mellom Nato-land. Samtidig understreker valgvinneren på Grønland at de ønsker uavhengighet, men ikke å bli en del av USA. En professor i freds- og konfliktstudier mener Trumps kommentarer må tas på alvor, og at Danmark er satt i en vanskelig situasjon.
3 måneder siden
Grønlands myndigheter har nok en gang slått fast at Grønland ikke er til salgs. Dette ble kommunisert på både dansk og engelsk på regjeringens hjemmeside. Uttalelsen kommer etter at USAs påtroppende president Donald Trump har skapt uro med sine uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland. I tillegg har republikanere i Representantenes hus foreslått et lovforslag som gir Trump grønt lys til å forhandle med Danmark om kjøp av Grønland. Grønland understreker at de er en del av NATO og at deres tilhørighet ikke vil endre seg.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for Grønland har aktualisert debatten om løsrivelse fra Danmark. Grønlands statsminister har tatt til orde for uavhengighet, og mange grønlendere er positive til Trumps frieri. Trump har uttalt at han ikke utelukker bruk av makt for å oppnå en tilknytning til USA, noe som har ført til krisemøter i Danmark. Trump Jr. har anklaget danske myndigheter for å behandle grønlendere som annenrangs borgere og for å hindre dem i å utnytte egne ressurser. Historiske traumer som tvangsflytting og fordanskning har skapt dype sår i befolkningen og bidratt til misnøye med Danmark.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.
3 måneder siden
Donald Trump har igjen uttrykt ønske om å kjøpe Grønland, og sådd tvil om Danmarks rettigheter til øya. Dette har ført til sterke reaksjoner i Danmark, som avviser ethvert salg. En forsvarsforsker mener Trumps uttalelser er «komplett uhørt» og kan svekke Nato, noe som vil tjene Russlands president Putin. Trump truer med handelskrig mot Danmark om han ikke får viljen sin. Eksperten tror Trump kan bruke utspillet som brekkstang for å oppnå innrømmelser fra Danmark, som økt amerikansk tilstedeværelse på Grønland. Det er usikkert om Trumps utspill vil forsterke motvilje mot dansk styre på Grønland.
1 måned siden
Donald Trump har via Truth Social lovet milliardinvesteringer på Grønland, og forsikrer at USA vil fortsette å beskytte øya. Han åpner også for at Grønland kan bli en del av USA. Uttalelsene kommer samtidig som spørsmålet om økt selvstendighet fra Danmark er et sentralt tema i valget på Grønland. Trumps tidligere uttalelser om at USA ønsker kontroll over øya, har blitt møtt med avvisning fra både Grønland og Danmark. Grønland er en del av det danske riksfellesskapet, og USA har hatt militær tilstedeværelse der siden andre verdenskrig.