Den britiske artisten Danny Dearden, kjent fra «X Factor», er død i en alder av 34 år. Hans tidligere mentor Mel B hyller ham.
Samtidig diskuteres muligheten for en europeisk støttestyrke til Ukraina, men ifølge en ekspert er Europa avhengig av USA for å kunne avskrekke Russland. Frankrikes president Macron har tatt initiativ til å planlegge en internasjonal støttestyrke for Ukraina, men Tyskland er forsiktig med å bidra.
Russland krever full stans i vestlig støtte til Ukraina som betingelse for våpenhvile, noe Ukraina avviser, og Putin tør ikke å avslutte krigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Styrelederen i den danske Europabevegelsen, Jens-Kristian Lütken, uttaler til dansk TV 2 at Nato er dødt, og at dødsattesten ble signert av USA under sikkerhetskonferansen i München. Uttalelsen kommer etter at USAs visepresident refset europeisk politikk og USAs Ukraina-utsending sa at Europa ikke vil få delta i fredsforhandlingene. Lütken mener USA og Russland diskuterer en potensiell fredsavtale uten å ta hensyn til Ukraina og Europa. Han oppfordrer EU til å vise karakter overfor Russland og ikke vende tilbake til normalen når det gjelder handel og samarbeid. Flere ledere, inkludert USAs tidligere Nato-ambassadør, har reagert med vantro på uttalelsene.
1 måned siden
En dansk ekspert uttrykker bekymring for at en våpenhvile i Ukraina, fremforhandlet under press fra USA, kan være negativt for Ukraina. Eksperten frykter at Russland vil utnytte våpenhvilen til å omgruppere og styrke sine styrker, mens Europa ikke klarer å tilby et alternativ. En russisk politiker håner Europa og hevder at de allerede har tapt krigen, og at Russland ikke har hastverk med å inngå en fredsavtale.
1 måned siden
Storbritannia og Frankrike diskuterer en europeisk fredsplan for Ukraina, men den norske eks-diplomaten Knut Hauge er skeptisk. Han mener planen virker urealistisk etter møtet mellom Zelenskyj og Trump, og understreker at Russland fortsatt ønsker kontroll over de okkuperte områdene. Hauge påpeker at en fredsplan krever en sterk amerikansk garanti og en europeisk styrke som er villig til å konfrontere Russland militært. Han tviler på at en slik koalisjon kan dannes uten å involvere NATO, noe Russland neppe vil akseptere, og mener Polen og Tyskland er lite villige til å bidra militært.
2 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» ble situasjonen i Ukraina diskutert etter et møte mellom USA og Russland, der Ukraina ikke var representert. Partene ble enige om å forhandle om fred, gjenoppta ambassadevirksomhet og vurdere økonomisk samarbeid. Eksperter fremhevet Europas svekkede stilling grunnet manglende militærmakt. Samtidig ble det påpekt at Russland har økonomiske utfordringer og lider store tap av soldater. Flere tok til orde for økt økonomisk støtte til Ukraina for å styrke landets forhandlingsposisjon og avverge en potensiell russisk seier. Mot slutten av debatten stilte spaltist Jørn Sund-Henriksen et provoserende spørsmål til programlederen om å feire en mulig kapitulasjonsdato, noe som skapte en spent stillhet i studio.
1 måned siden
Frankrikes president Macron og Storbritannias statsminister Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som skal inkludere luftrommet, sjøen og områdene rundt kraftverk. Forslaget ble presentert etter et toppmøte i London, der de to landene også diskuterte muligheten for å sende fredsbevarende styrker. Starmer understreker viktigheten av å opprettholde militært og økonomisk press mot Russland, samt å sikre en varig fredsavtale med ukrainsk deltakelse. Macron mener europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter for å kompensere for USAs skiftende prioriteringer.
1 måned siden
Ledere fra 31 EU- og Nato-land møtes i Paris for å diskutere støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina samarbeider om en fredsavtale som skal presenteres for USA. Møtet fokuserer på umiddelbar hjelp, vilkår for våpenhvile, langsiktig støtte til Ukrainas hær og opprettelse av en internasjonal fredsstyrke. USA vurderer å bidra med en sikkerhetsgaranti og understreker viktigheten av et europeisk engasjement. Målet er en fullstendig våpenhvile, og koalisjonen advarer Russland om mulige konsekvenser dersom våpenhvilen ikke overholdes.
1 måned siden
Frankrikes president Macron uttalte onsdag kveld at Europa må være forberedt på at USA ikke lenger vil stå ved deres side. Uttalelsen kommer samtidig som Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har fått en større rolle i den europeiske fredsplanen for Ukraina. Bakgrunnen for dette er at mineralavtalen mellom USA og Ukraina kollapset. Macron og Starmer har hatt samtaler med både Zelenskyj og Trump angående fredsplanen. Macron reiser torsdag til Brussel for å diskutere Europas forsvarsstrategi og videre støtte til Ukraina på et EU-toppmøte.
1 måned siden
Danmark er prinsipielt klar til å delta i en internasjonal fredsstyrke i Ukraina, ifølge utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Et flertall i utenrikskomiteen i Folketinget støtter dette initiativet. Storbritannia og Frankrike har tidligere antydet at de er åpne for å sende europeiske styrker til Ukraina som en del av en potensiell våpenhvileavtale. Delegater fra over 30 land skal møtes i Paris for å diskutere opprettelsen av en internasjonal fredsstyrke, med hovedmål å avskrekke Russland fra å starte nye offensiver etter en eventuell våpenhvile.
1 måned siden
Europeiske statsledere møttes i London for å diskutere økt støtte til Ukraina, inkludert våpen og en fredsplan. Eksperter som Sverre Diesen og Tor Bukkvoll uttrykker skepsis til om Europa alene kan fylle tomrommet etter USA, spesielt med tanke på USAs manglende sikkerhetsgarantier og Trumps holdning til NATO. Bukkvoll understreker viktigheten av rask militær støtte for å styrke Ukrainas forhandlingsposisjon, mens Diesen mener europeisk opprustning vil ta for lang tid og ikke nødvendigvis vil avskrekke Putin. Møtet konkluderte med forsterket militær støtte fra Europa for å hindre russisk seier.
27 dager siden
Frankrikes og Storbritannias forsvarssjefer skal møtes i Kyiv for å diskutere en internasjonal støttestyrke for Ukraina. Møtet skjer samtidig som Natos utenriksministre samles i Brussel, der Frankrike oppfordrer Russland til å svare raskt på USAs våpenhvileforslag. Storbritannia anklager Putin for å trenere fredsforhandlinger og ber ham akseptere våpenhvile umiddelbart. Frankrikes president Macron har tidligere indikert at en internasjonal støttestyrke kan bli aktuell etter en fredsavtale mellom Ukraina og Russland.
1 måned siden
Artikkelen belyser Europas økende ansvar for å støtte Ukraina etter at USA stanset militær støtte. Eksperter understreker at Ukraina nå har størst behov for luftvernsammunisjon og avanserte teknologiske komponenter. Samtidig diskuteres tilstanden til europeiske lands forsvar, deriblant Norges, som beskrives som et «fredstidsforsvar». Artikkelen fremhever også viktigheten av Starlink for Ukraina og overgangen til dronebruk mot Russland, samt synkende russisk intensitet.
25 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
1 måned siden
Europeiske ledere og Canadas statsminister møttes i London for å diskutere en samordnet støtte til Ukraina etter et møte mellom Zelenskyj og Trump. EU-kommisjonens leder varslet en plan for å styrke Europa militært, og Storbritannias statsminister tilbød fredsbevarende styrker, men understreket behovet for amerikansk støtte. Ekspert Tom Røseth mener Europa viser handlekraft, men påpeker at USA er nødvendig på grunn av militær kapasitet. Statsminister Støre bekrefter at det er enighet om å involvere USA i fredsarbeidet. Røseth forventer at Norge vil bidra økonomisk og vurdere å sende soldater.
2 måneder siden
Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette. Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer. Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.