En dansk ekspert uttrykker bekymring for at en våpenhvile i Ukraina, fremforhandlet under press fra USA, kan være negativt for Ukraina.
Eksperten frykter at Russland vil utnytte våpenhvilen til å omgruppere og styrke sine styrker, mens Europa ikke klarer å tilby et alternativ.
En russisk politiker håner Europa og hevder at de allerede har tapt krigen, og at Russland ikke har hastverk med å inngå en fredsavtale.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ukraina og USA er enige om våpenhvileforslag, men Russland må godkjenne. En våpenhvile kan gi Ukraina pusterom, men eksperter frykter Russland vil omgruppere og forberede angrep. Russland kan forberede kryssing av Dnipro, starte offensiv fra Kursk og forbedre infrastruktur i okkuperte områder. Bekymring for russiske krav om våpenembargo mot Ukraina. Trump og Putin skal diskutere, usikkert hvilke kompromisser USA vil inngå.
2 måneder siden
Europa er i kriseberedskap etter signaler fra USA om mulige forhandlinger med Russland om Ukraina, der europeiske interesser kan bli tilsidesatt. Frykten er at USA vil prioritere egne fordeler og inngå avtaler som svekker Ukrainas posisjon, for eksempel ved å akseptere russisk kontroll over okkuperte områder og utsette Nato-medlemskap. USA har ekskludert Europa fra de innledende samtalene. Eksperter mener at forhastede fredsforhandlinger kan være en fordel for Russland, og flere europeiske ledere tar til orde for en egen europeisk handlingsplan for å sikre Europas interesser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
5 dager siden
Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at opphevelse av sanksjonene mot Russland kan føre til at kinesiske våpen flommer inn i landet, noe han beskriver som det verste som kan skje. Han har liten tro på en fredsavtale mellom Russland og Ukraina og mener at press på Russland er nødvendig for å stanse krigen. USAs visepresident J.D. Vance har varslet at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke snart oppnås en avtale. Kina-ekspert Øystein Tunsjø mener derimot at Kina vil være mer avventende og ikke ønsker å styrke Russland militært uten en fredsavtale. Tunsjø påpeker at våpenstøtte fra Kina kan bli aktuelt etter en fredsavtale, noe han ser på som et verre scenario. Begge ekspertene understreker viktigheten av at USA og Europa opprettholder presset på Russland for å sikre Ukrainas sikkerhet.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for at Trump og Putin skal forhandle om fred i Ukraina uten ukrainsk deltakelse. Det understrekes at Ukraina selv må definere fredsvilkårene, og en avtale uten dem kan oppfattes som en belønning for Russlands aggresjon. En fredsløsning på Putins premisser kan styrke Russlands tro på militærmakt og undergrave Ukrainas selvbestemmelse og Europas sikkerhet. Norge bør støtte Ukrainas rett til å bestemme over egen fremtid.
2 måneder siden
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, mener Europa må ruste opp for å møte trusselen fra Russland, etter et møte om Ukraina-krigen og europeisk sikkerhet. Forskere støtter dette, og peker på behovet for å forberede seg på at USA trekker seg tilbake. Samtidig advarer Danmarks Etterretningstjeneste om økt fare for storkrig i Europa, spesielt hvis Russland tror USA ikke vil støtte NATO-land. Donald Trump har signalisert at han vil utelukke Europa fra forhandlinger om Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
1 måned siden
USA og Russland skal møtes for å diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina, men eksperter er skeptiske til Russlands intensjoner og forventer vanskelige forhandlinger. Ukraina støtter USAs forslag om 30 dagers våpenhvile, og ønsker samtaler om fangeutveksling og tilbakeføring av ukrainske barn. Nordiske forskere tror Russland vil forsøke å vri situasjonen til sin fordel og hale ut tiden. Russland viser liten vilje til fred, men kan ha behov for en pause i krigføringen for å regruppere. Det er usikkert om Russland vil godta premissene som er forhandlet frem mellom USA og Ukraina.
2 måneder siden
Volodymyr Zelenskyj mener Russlands droneangrep mot Tsjernobyl indikerer manglende ønske om fred. Han frykter at Putin vil utnytte en våpenhvile til å omgruppere russiske styrker, og understreker Ukrainas avhengighet av amerikansk støtte. Under sikkerhetskonferansen i München skal Zelenskyj møte Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide. Europeiske NATO-land har presset USA for å inkludere Ukraina i fredsforhandlinger med Russland, etter bekymringer om mulige amerikanske innrømmelser. USA har forsikret Zelenskyj om at Ukraina vil bli del av forhandlingene.
2 måneder siden
Danske Banks sjeføkonom, Frank Jullum, tror sannsynligheten for en fredsavtale mellom Russland og USA øker, men frykter at Ukraina presses til å akseptere en dårlig avtale. En slik «dirty deal» vil innebære at Russland beholder okkuperte områder, Ukraina må avstå land, og mister sikkerhetsgarantier samt NATO-medlemskap. Karen-Anna Eggen, forsker ved IFS, mener det er for tidlig å utelukke europeisk støtte til Ukraina. Jullum tror fred vil gi en økonomisk opptur for Europa med lavere gasspriser, økte investeringer i forsvar og aktivitet fra gjenoppbygging av Ukraina.
5 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
2 måneder siden
Ukrainere i Norge er skeptiske til fredsforhandlingene i Saudi-Arabia, der Ukraina ikke er representert. Volodymyr Buha frykter at USA blir manipulert av Putin, som kan utnytte situasjonen til å sikre seg ukrainsk territorium og hindre Ukraina i å bli med i NATO. Han tror ikke på en rask fredsavtale, men ser for seg en lang forhandlingsprosess. Liudmyla Bilobotska tror ikke president Zelenskyj vil gi fra seg landområder, og forventer store protester om han skulle gjøre det. Hun håper på støtte fra Europa, men er bekymret for signaler fra USA.
2 måneder siden
Europeiske ledere er bekymret etter at USA signaliserer at Europa vil bli ekskludert fra forhandlinger om Ukrainas fremtid. Dette fører til krisemøter i Europa for å diskutere situasjonen. Frykten er at USA vil gi innrømmelser til Russland, noe som undergraver europeisk sikkerhet. Russland har tidligere fremsatt krav om at Ukraina nektes NATO-medlemskap og at NATO begrenser sin aktivitet i Øst-Europa. Samtidig diskuteres det mellom USA og Russland om å fjerne noen av de eksisterende sanksjonene, noe som skaper ytterligere usikkerhet.
1 måned siden
Ukrainas president Zelenskyj mistror Putins uttalelser om våpenhvile og mener Russland forsøker å sabotere fredsinitiativet. Han anklager Putin for å ville forsinke eller ødelegge våpenhvilen, og understreker at Ukraina ikke vil akseptere en frossen konflikt. Putin har stilt spørsmål ved Ukrainas behov for en 30 dagers våpenhvile og hvem som skal kontrollere den lange frontlinjen. Eksperter påpeker at Putin trolig vil kreve innrømmelser fra Ukraina, som nøytralitet og ingen NATO-styrker i landet. Samtidig uttrykker de bekymring for at USA kan redusere sin støtte til Ukraina i et forsøk på å få Putin til å akseptere våpenhvile.
1 måned siden
Ifølge Tom Røseth ved Forsvarets høgskole kan en våpenhvile i Ukraina være nær. USA og Ukraina er enige om en mineralavtale, og USA forsøker å overtale Russland til å akseptere våpenhvile. Røseth mener tidligere samtaler mellom Putin og Trump har lagt grunnlaget, men understreker at Putin er utroverdig. Russland krever garantier og er skeptisk til våpenhvileforslaget, og ser det som en mulig felle. Samtidig diskuteres Natos rolle med fredsbevarende styrker, noe Russland avviser kontant.