Europa er i kriseberedskap etter signaler fra USA om mulige forhandlinger med Russland om Ukraina, der europeiske interesser kan bli tilsidesatt. Frykten er at USA vil prioritere egne fordeler og inngå avtaler som svekker Ukrainas posisjon, for eksempel ved å akseptere russisk kontroll over okkuperte områder og utsette Nato-medlemskap.
USA har ekskludert Europa fra de innledende samtalene.
Eksperter mener at forhastede fredsforhandlinger kan være en fordel for Russland, og flere europeiske ledere tar til orde for en egen europeisk handlingsplan for å sikre Europas interesser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Europeiske ledere er bekymret etter at USA signaliserer at Europa vil bli ekskludert fra forhandlinger om Ukrainas fremtid. Dette fører til krisemøter i Europa for å diskutere situasjonen. Frykten er at USA vil gi innrømmelser til Russland, noe som undergraver europeisk sikkerhet. Russland har tidligere fremsatt krav om at Ukraina nektes NATO-medlemskap og at NATO begrenser sin aktivitet i Øst-Europa. Samtidig diskuteres det mellom USA og Russland om å fjerne noen av de eksisterende sanksjonene, noe som skaper ytterligere usikkerhet.
2 måneder siden
USA har tatt initiativ til fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina, men eksperter er tvilende til om det vil føre frem. Samtaler mellom USA og Russland skal finne sted i Saudi-Arabia, uten deltakelse fra Ukraina. Europeiske ledere frykter å bli oversett og krever å bli inkludert i forhandlingene. Analytikere påpeker at partene står langt fra hverandre, da Russland ønsker å overta Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre landet sitt. Storbritannia har tilbudt å sende soldater som en del av en potensiell europeisk fredsstyrke, men dette anses som risikabelt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til krisemøte i Paris på initiativ fra Frankrikes president Macron. Møtet omhandler krigen i Ukraina og europeisk sikkerhet, i lys av USAs mulige linjeskifte og samtaler mellom Russland og USA. Hovedfrykten er at USA vil forhandle frem en fredsløsning med Russland uten å inkludere Ukraina og Europa, noe som kan gå på bekostning av europeiske interesser. Møtet skal diskutere hvordan Europa kan sikre sin deltakelse i fremtidige forhandlinger og unngå beslutninger som kompromitterer europeisk sikkerhet.
1 måned siden
En dansk ekspert uttrykker bekymring for at en våpenhvile i Ukraina, fremforhandlet under press fra USA, kan være negativt for Ukraina. Eksperten frykter at Russland vil utnytte våpenhvilen til å omgruppere og styrke sine styrker, mens Europa ikke klarer å tilby et alternativ. En russisk politiker håner Europa og hevder at de allerede har tapt krigen, og at Russland ikke har hastverk med å inngå en fredsavtale.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for at Trump og Putin skal forhandle om fred i Ukraina uten ukrainsk deltakelse. Det understrekes at Ukraina selv må definere fredsvilkårene, og en avtale uten dem kan oppfattes som en belønning for Russlands aggresjon. En fredsløsning på Putins premisser kan styrke Russlands tro på militærmakt og undergrave Ukrainas selvbestemmelse og Europas sikkerhet. Norge bør støtte Ukrainas rett til å bestemme over egen fremtid.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til et hastemøte i Paris etter at USA har skapt usikkerhet rundt fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland. Det er bekymring for om Europa kan garantere Ukrainas sikkerhet uten amerikansk støtte. Storbritannia og Sverige vurderer å sende fredsbevarende styrker, mens Venstre og MDG ønsker at Norge skal bidra, men regjeringen er avventende. Eksperter understreker at Europa må ta vanskelige avgjørelser for å være en troverdig sikkerhetsaktør og for å avskrekke Russland, og advarer mot konsekvensene dersom Russland okkuperer hele Ukraina.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
6 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
2 måneder siden
USA vil ikke tillate europeisk deltakelse i fredssamtalene mellom Russland og Ukraina, men oppfordrer Europa til å bidra med forslag og økte utgifter. USAs utsending Keith Kellogg begrunner dette med at for mange involverte land har ført til mislykkede fredsprosesser tidligere. Samtidig oppfordrer Zelenskyj europeiske ledere til å ta ansvar for egen sikkerhet ved å opprette en forsvarsallianse, da han ikke lenger anser det som sikkert at USA vil komme Europa til unnsetning. USA og Russland planlegger møte i Saudi-Arabia for å diskutere veien videre, mens Kina mener Europa bør inkluderes i fredsforhandlingene.
7 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Direktør Iver Neuman ved Fridtjof Nansens Institutt er bekymret for at Europa ikke kan stole på Trump i forhandlingene med Putin om Ukraina. Han frykter Trump vil akseptere Putins krav om ukrainsk nøytralitet, noe som vil true europeisk sikkerhet. Trump har sendt motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene, selv om Zelenskyj har full støtte fra EU for å delta. Visepresident Vance skal møte Zelenskyj for å diskutere en mulig avtale, men mange frykter at Trump allerede har gitt Putin mye uten å høre Ukraina.
2 måneder siden
USA planlegger fredsforhandlinger om Ukraina med Russland og Ukraina, uten deltakelse fra Europa. Donald Trumps spesialutsending, Keith Kellogg, bekrefter at Europa vil bli konsultert separat. Ukrainas president Zelenskyj understreker viktigheten av europeisk representasjon i forhandlingene, og sier at USA ikke har nevnt Europa i samtaler om en mulig fredsavtale. Zelenskyj kommenterer også medieoppslag om fredsforhandlinger i Saudi-Arabia, og insisterer på at Ukraina og deres strategiske partnere må være inkludert, ikke Russland.
2 måneder siden
Ukrainere i Norge er skeptiske til fredsforhandlingene i Saudi-Arabia, der Ukraina ikke er representert. Volodymyr Buha frykter at USA blir manipulert av Putin, som kan utnytte situasjonen til å sikre seg ukrainsk territorium og hindre Ukraina i å bli med i NATO. Han tror ikke på en rask fredsavtale, men ser for seg en lang forhandlingsprosess. Liudmyla Bilobotska tror ikke president Zelenskyj vil gi fra seg landområder, og forventer store protester om han skulle gjøre det. Hun håper på støtte fra Europa, men er bekymret for signaler fra USA.