Styrelederen i den danske Europabevegelsen, Jens-Kristian Lütken, uttaler til dansk TV 2 at Nato er dødt, og at dødsattesten ble signert av USA under sikkerhetskonferansen i München. Uttalelsen kommer etter at USAs visepresident refset europeisk politikk og USAs Ukraina-utsending sa at Europa ikke vil få delta i fredsforhandlingene.
Lütken mener USA og Russland diskuterer en potensiell fredsavtale uten å ta hensyn til Ukraina og Europa. Han oppfordrer EU til å vise karakter overfor Russland og ikke vende tilbake til normalen når det gjelder handel og samarbeid.
Flere ledere, inkludert USAs tidligere Nato-ambassadør, har reagert med vantro på uttalelsene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Jens Stoltenberg understreker at Europa bør delta i fredsforhandlingene mellom Russland og Ukraina, da dette handler om europeisk sikkerhet. Dette kommer etter at den amerikanske delegasjonen under sikkerhetskonferansen i München signaliserte at Europa vil bli holdt utenfor de planlagte forhandlingene, hvor kun Russland, Ukraina og USA skal delta. USA begrunner dette med at for mange involverte parter har hindret tidligere fredsforhandlinger. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Stoltenbergs synspunkt. Samtidig planlegger USA og Russland å møtes i Saudi-Arabia for å forberede fredssamtaler, og europeiske ledere er invitert til et toppmøte om Ukraina i Paris.
1 måned siden
Europeiske ledere møtes for å diskutere Ukraina og EUs forsvarsevne i lys av Donald Trumps uttalelser. Analytiker Jette F. Christensen understreker at Europa må ta ansvar og forberede seg på at etterkrigstiden er over, og mener man må forhandle med Trump som en autokrat, og minne USA om viktigheten av allianser med demokratiske land. Christensen påpeker også at Russland og USA indirekte støtter ytre høyre i Tyskland, og at Trumps syn på «fred» innebærer at Ukraina må gi opp NATO-medlemskap og tapte landområder. Hun forteller også om en episode der hun ble fortalt at innvandrere var skyld i at hun brakk armen i Tyskland.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
2 måneder siden
USAs visepresident J.D. Vance varsler potensielle sanksjoner og militær makt mot Russland for å fremme en fredsavtale i Ukraina. Han åpner for at amerikanske styrker kan settes inn i Ukraina hvis forhandlingene bryter sammen, og møter president Zelenskyj i München. Vance understreker at «alt er på bordet» i forhandlingene mellom Trump og Putin, til tross for at USA tidligere har uttalt at visse ukrainske krav, som NATO-medlemskap og tilbakeføring av Krim, er urealistiske. En rådgiver for Zelenskyj avviser samtaler uten et felles standpunkt med allierte.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
EUs utenrikssjef Kaja Kallas og Norges forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av at Ukraina og Europa deltar i fredsforhandlingene mellom USA og Russland. Dette kommer etter at president Donald Trump og Vladimir Putin bekreftet at de vil innlede samtaler om fred i Ukraina. Kallas kritiserer USA og Russland for å starte samtaler bak ryggen på Ukraina og Europa, mens Sandvik påpeker at en varig fredsavtale krever deltakelse fra de berørte partene. Trump skal også ha hatt en samtale med Ukrainas president Zelenskyj.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München ble overskygget av usikkerhet rundt USAs rolle i Ukraina-krigen, spesielt etter signaler om mulige forhandlinger mellom Trump og Putin uten Ukrainas deltakelse. Samtidig uttrykte USAs forsvarsminister at Ukraina må være forberedt på å gi fra seg land. USAs visepresident skapte reaksjoner ved å fokusere på «indre fiender» i Europa. Frankrikes president Macron innkalte til et europeisk krisemøte for å samordne europeiske posisjoner, mens Norge understreker viktigheten av at Ukraina og Europa inkluderes i forhandlingene og at Ukraina må styrkes militært.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
2 måneder siden
USA planlegger fredsforhandlinger om Ukraina med Russland og Ukraina, uten deltakelse fra Europa. Donald Trumps spesialutsending, Keith Kellogg, bekrefter at Europa vil bli konsultert separat. Ukrainas president Zelenskyj understreker viktigheten av europeisk representasjon i forhandlingene, og sier at USA ikke har nevnt Europa i samtaler om en mulig fredsavtale. Zelenskyj kommenterer også medieoppslag om fredsforhandlinger i Saudi-Arabia, og insisterer på at Ukraina og deres strategiske partnere må være inkludert, ikke Russland.
1 måned siden
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz kritiserer president Zelenskyj og antyder at USA kan støtte en ny ledelse i Ukraina som er villig til å forhandle med Russland, inkludert å akseptere landtap i bytte mot sikkerhetsgarantier. Kreml ser positivt på utviklingen og forventer samtaler om å gjenoppbygge forholdet mellom USA og Russland. Europeiske ledere har samlet seg til et krisemøte i London for å diskutere situasjonen og vise støtte til Ukraina, samtidig som de understreker at en fredsplan er avhengig av amerikansk støtte. Det spekuleres også i potensielt lukrative økonomiske avtaler mellom USA og Russland, inkludert gjenopptakelse av Nord Stream 2.
2 måneder siden
USA vil ikke tillate europeisk deltakelse i fredssamtalene mellom Russland og Ukraina, men oppfordrer Europa til å bidra med forslag og økte utgifter. USAs utsending Keith Kellogg begrunner dette med at for mange involverte land har ført til mislykkede fredsprosesser tidligere. Samtidig oppfordrer Zelenskyj europeiske ledere til å ta ansvar for egen sikkerhet ved å opprette en forsvarsallianse, da han ikke lenger anser det som sikkert at USA vil komme Europa til unnsetning. USA og Russland planlegger møte i Saudi-Arabia for å diskutere veien videre, mens Kina mener Europa bør inkluderes i fredsforhandlingene.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München ble preget av overraskende uttalelser og møter. USAs visepresident kritiserte Europas innvandringspolitikk og manglende ytringsfrihet, noe som fikk kritikk fra statsminister Støre. Samtidig skapte Donald Trumps antydninger om samtaler med Putin bekymring, særlig fordi Ukraina ikke var invitert til de påfølgende forhandlingene i Saudi-Arabia. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker betydningen av de uformelle møtene som fant sted utenfor offentligheten, og ser et sterkt europeisk ønske om å bidra aktivt i fredsforhandlingene og gjenoppbyggingen etter krigen.
2 måneder siden
Under Natos forsvarsministermøte i Brussel ble Donald Trumps planer om samtaler med Putin om Ukraina møtt med skepsis. Flere land insisterer på at Ukraina må inkluderes i forhandlingene. Storbritannias forsvarsminister understreker at Ukrainas stemme må stå sentralt, mens Tyskland beklager USAs innrømmelser til Putin. Norge fremhever Europas rolle og at Ukraina skal bestemme betingelsene. Ine Eriksen Søreide (H) er skeptisk til planene og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred.