Et møte mellom utenriksministrene fra Storbritannia, USA, Frankrike, Tyskland og Ukraina om fredssamtaler i Ukraina utsettes. Den britiske regjeringen opplyser at møtet likevel vil finne sted, men med representanter på lavere nivå.
Verken USAs eller Storbritannias utenriksministre deltar, ifølge Sky News.
Endringen skjer i kjølvannet av rapporter om at USA foreslår å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser som et brudd på Ukrainas grunnlov.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
Et møte i London mellom utenriksministre fra Storbritannia, USA, Frankrike, Tyskland og Ukraina om fred i Ukraina er utsatt, opplyser den britiske regjeringen. Møtet skulle finne sted onsdag, men ble utsatt etter at Storbritannias utenriksminister David Lammy og USAs utenriksminister Marco Rubio meldte at de ikke ville delta. Møtet ble arrangert etter signaler fra USAs president Donald Trump om et ønske om en rask fredsavtale mellom Ukraina og Russland. Utsettelsen skjer samtidig som flere amerikanske medier rapporterer at USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk, noe som har skapt dramatikk i forkant av møtet.
7 dager siden
Det planlagte Ukraina-møtet i London holdes uten utenriksministre etter at USAs utenriksminister Marco Rubio trakk seg. I stedet deltar sikkerhetsrådgivere og spesialutsendinger fra USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia for å forsøke å løse konfliktene. Møtet skjer i lys av et amerikansk forslag om å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser som grunnlovsstridig. Forslaget innebærer også at Ukraina ikke skal bli medlem av NATO, og representerer en betydelig endring i USAs tidligere politikk. Den amerikanske spesialutsendingen Keith Kellogg og rådgivere fra de andre landene deltar på møtet, mens Lammy skal møte Ukrainas utenriksminister Andriy Sybiga. Forhandlingene skjer under press fra president Donald Trump, som har truet med å trekke USA ut av samtalene dersom det ikke oppnås fremgang.
7 dager siden
Det planlagte utenriksministermøtet om Ukraina i London er utsatt etter at USAs utenriksminister Marco Rubio avlyste sin reise kort tid før møtet. Opprinnelig skulle også utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland og Ukraina delta. Britiske myndigheter opplyser at samtalene likevel vil finne sted, men med representanter på lavere nivå. Dette betyr at møtet ikke holdes på ministernivå, men fokuset på Ukraina-situasjonen opprettholdes.
7 dager siden
Det planlagte toppmøtet i London om fred i Ukraina ble utsatt etter at Ukraina avviste et sentralt punkt i USAs fredsplan, omtalt som «Trumps siste tilbud». USA ønsket at Ukraina skulle gi juridisk anerkjennelse av Krim som russisk, noe Ukraina avviste som grunnlovsstridig. Planen, som skal være godkjent av Putin, gir Russland flere territorielle og politiske fordeler, inkludert kontroll over Krim og områder i Ukraina, samt et løfte om at Ukraina ikke blir Nato-medlem. USAs utenriksminister Marco Rubio trakk seg fra møtet, offisielt på grunn av tidskonflikt, men kilder antyder bekymring for Ukrainas harde posisjon. Møtet i London fortsetter på lavere nivå, med fokus på muligheter for våpenhvile.
8 dager siden
USA planlegger å foreslå at Krim-halvøya anerkjennes som russisk territorium og at Russland får beholde de områdene de okkuperer i Ukraina. Forslaget skal presenteres for Ukraina og europeiske allierte på et møte i London, hvor temaet er en mulig våpenhvile i Ukraina. Russlands president Vladimir Putin har tilbudt å fryse invasjonen ved den nåværende frontlinjen som del av fredsforhandlingene, og han skal også være villig til å gi opp krav på fire delvis okkuperte ukrainske regioner. Møtet i London samler utenriksministre og sikkerhetsrådgivere fra Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Ukraina, mens USA stiller med spesialutsending Keith Kellogg. USAs utenriksminister Marco Rubio deltar ikke som opprinnelig planlagt.
7 dager siden
Militærekspert Tormod Heier mener at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gått bort fra sin tidligere seiersplan og nå kan være villig til å avstå landområder for å oppnå fred med Russland. Dette skyldes endringer i den ukrainske opinionen, som i større grad aksepterer territorielle kompromisser. Professor Hilmar Mjelde advarer om at USAs fredsforslag, som inkluderer at Ukraina må gi fra seg Krim, i realiteten er en kapitulasjon som kan gi Russland mulighet til ny invasjon. Et planlagt møte i London mellom utenriksministrene fra flere land ble avlyst, noe som skaper usikkerhet om fremdriften i fredsforhandlingene. Heier sammenligner situasjonen med det delte Tyskland under den kalde krigen og påpeker at Ukrainas fremtid kan avhenge av hvem som etterfølger Putin. Norge kan bli bedt om å bidra med styrker i en europeisk beroligelsesstyrke for å øke Russlands terskel for videre aggresjon.
7 dager siden
Ukrainas allierte møtes i London for å diskutere mulige løsninger på den langvarige konflikten med Russland. USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe som skaper bekymring for fredsprosessen, da Ukraina avviser dette og også motsetter seg krav om å ikke bli NATO-medlem. Møtet skjer etter press fra USAs president Donald Trump, som ønsker en rask fredsavtale og truer med å trekke USA ut av forhandlingene hvis det ikke skjer fremgang. Russland har brutt våpenhvilen flere ganger, og det er fortsatt usikkerhet om viljen til fred. Ukraina forbereder seg på å fortsette kampen og søker en varig våpenhvile, mens russiske styrker samler seg ved grensen og fortsetter angrep mot både militære og sivile mål. Situasjonen preges av tidspress og kompliserte diplomatiske utfordringer mellom USA, Europa og Ukraina.
2 måneder siden
Under Natos forsvarsministermøte i Brussel ble Donald Trumps planer om samtaler med Putin om Ukraina møtt med skepsis. Flere land insisterer på at Ukraina må inkluderes i forhandlingene. Storbritannias forsvarsminister understreker at Ukrainas stemme må stå sentralt, mens Tyskland beklager USAs innrømmelser til Putin. Norge fremhever Europas rolle og at Ukraina skal bestemme betingelsene. Ine Eriksen Søreide (H) er skeptisk til planene og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred.
9 dager siden
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekrefter at en ukrainsk delegasjon skal møte representanter fra USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Ukraina i London kommende onsdag. Temaet for møtet er en våpenhvile i Ukraina. Zelenskyj sier at Ukraina er klare for konstruktive samtaler. Ifølge Bloomberg, som siterer anonyme kilder, vil USAs utenriksminister Marco Rubio og spesialutsendinger fra Donald Trump delta, sammen med utenriksministere og sikkerhetsrådgivere fra de nevnte landene.
9 dager siden
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kunngjorde at en ukrainsk delegasjon skal møte representanter fra USA, Storbritannia og Frankrike i London kommende onsdag for å diskutere en fredsplan for Ukraina. Dette ble bekreftet etter en samtale med Storbritannias statsminister Keir Starmer, hvor de også drøftet videre samarbeid innen europeiske sikkerhetsformater. Zelenskyj uttrykte takknemlighet til partnerne som bidrar til fredsarbeidet, men understreket at det er Russlands handlinger som forhindrer en fredelig løsning. Møtet i London markerer en fornyet innsats for diplomati mellom vestlige aktører i en tid med økt press for å finne en fredelig løsning på konflikten.
12 dager siden
USA vurderer å trekke seg fra fredssamtalene mellom Russland og Ukraina innen få dager dersom det ikke skjer fremskritt. USAs utenriksminister Marco Rubio uttalte i Paris at USA er utålmodig og ikke vil fortsette møter uten resultater. Uttalelsen kom etter et møte i Paris med representanter fra Ukraina, Storbritannia, Tyskland og Frankrike, initiert av Frankrikes president Macron. Samtalene har stått stille siden februar, men Trump ønsker fortsatt en våpenhvile. Samtidig er en tidligere våpenhvileavtale utgått, og Ukraina har inngått en foreløpig avtale med USA om deling av mineralressurser. Et nytt møte er planlagt i London neste uke.
2 måneder siden
USA og Russland har hatt samtaler i Saudi-Arabia om krigen i Ukraina, men uten at Ukraina selv deltok. Møtet har blitt møtt med skepsis fra flere eksperter, som påpeker at det er vanskelig å se for seg en fredsløsning uten at Ukraina er involvert. Russland ønsker politisk kontroll over Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre sine okkuperte områder. Selv om USA og Russland er enige om en mulig vei videre, er det uklart hva dette innebærer i praksis. Enkelte eksperter mener også at møtet signaliserer en endring i USAs utenrikspolitikk, der Russland prioriteres på bekostning av tradisjonelle allierte.
4 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
7 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
5 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.