Frankrikes og Storbritannias forsvarssjefer skal møtes i Kyiv for å diskutere en internasjonal støttestyrke for Ukraina. Møtet skjer samtidig som Natos utenriksministre samles i Brussel, der Frankrike oppfordrer Russland til å svare raskt på USAs våpenhvileforslag.
Storbritannia anklager Putin for å trenere fredsforhandlinger og ber ham akseptere våpenhvile umiddelbart.
Frankrikes president Macron har tidligere indikert at en internasjonal støttestyrke kan bli aktuell etter en fredsavtale mellom Ukraina og Russland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ledere fra 31 EU- og Nato-land møtes i Paris for å diskutere støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina samarbeider om en fredsavtale som skal presenteres for USA. Møtet fokuserer på umiddelbar hjelp, vilkår for våpenhvile, langsiktig støtte til Ukrainas hær og opprettelse av en internasjonal fredsstyrke. USA vurderer å bidra med en sikkerhetsgaranti og understreker viktigheten av et europeisk engasjement. Målet er en fullstendig våpenhvile, og koalisjonen advarer Russland om mulige konsekvenser dersom våpenhvilen ikke overholdes.
1 måned siden
Frankrikes president Macron og Storbritannias statsminister Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som skal inkludere luftrommet, sjøen og områdene rundt kraftverk. Forslaget ble presentert etter et toppmøte i London, der de to landene også diskuterte muligheten for å sende fredsbevarende styrker. Starmer understreker viktigheten av å opprettholde militært og økonomisk press mot Russland, samt å sikre en varig fredsavtale med ukrainsk deltakelse. Macron mener europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter for å kompensere for USAs skiftende prioriteringer.
9 dager siden
Ukrainas allierte samles i London for å diskutere en ubetinget våpenhvile i Ukraina-krigen. President Volodymyr Zelenskyj har uttalt at hovedmålet med møtet er å få til en våpenhvile. Samlingen følger opp tidligere samtaler i Paris, hvor USA presenterte sin plan for å avslutte konflikten. Til tross for press fra USAs president Donald Trump, har Russland ikke gjort betydelige innrømmelser, og Ukraina anklager Kreml for å bruke våpenhvilen som en PR-øvelse. Ukraina har akseptert en 30-dagers våpenhvile, men Russland har stilt mange betingelser. USA og Europa har gitt Ukraina våpen og økonomisk støtte, men Trump har kritisert denne støtten og holdt tilbake våpenleveranser. Frankrike og Storbritannia jobber for å samle europeiske land til en koalisjon som kan håndheve en fremtidig våpenhvile. Trump har varslet at han snart vil gi flere detaljer om meklingen.
1 måned siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer er vert for et digitalt møte med flere verdensledere for å diskutere situasjonen i Ukraina. Starmer oppfordrer til fortsatt press på Russlands president Vladimir Putin for å få ham til forhandlingsbordet og understreker behovet for å være forberedt på å sikre en eventuell fredsavtale. Møtet følger en uke med intens diplomatisk aktivitet, der Ukraina har godtatt et amerikansk forslag om en 30-dagers våpenhvile, men Russland foreløpig ikke har respondert. Diskusjonene ventes å dreie seg om militær og økonomisk støtte til Ukraina, samt muligheten for et fremtidig fredsbevarende oppdrag. Rundt 25 ledere deltar, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
8 dager siden
Ukrainas allierte møtes i London for å diskutere mulige løsninger på den langvarige konflikten med Russland. USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe som skaper bekymring for fredsprosessen, da Ukraina avviser dette og også motsetter seg krav om å ikke bli NATO-medlem. Møtet skjer etter press fra USAs president Donald Trump, som ønsker en rask fredsavtale og truer med å trekke USA ut av forhandlingene hvis det ikke skjer fremgang. Russland har brutt våpenhvilen flere ganger, og det er fortsatt usikkerhet om viljen til fred. Ukraina forbereder seg på å fortsette kampen og søker en varig våpenhvile, mens russiske styrker samler seg ved grensen og fortsetter angrep mot både militære og sivile mål. Situasjonen preges av tidspress og kompliserte diplomatiske utfordringer mellom USA, Europa og Ukraina.
1 måned siden
Forsvarsministre fra flere europeiske land møttes i Paris for å diskutere sikkerhetsgarantier for Ukraina, inkludert en mulig fredsbevarende styrke. Storbritannia og Frankrike leder an i arbeidet med å planlegge for fred og sikkerhet. Frankrikes forsvarsminister uttalte at 15 land har sagt ja til å bidra med garantier, men understreket at Ukrainas eget militære må være den viktigste sikkerhetsgarantien. Et møte mellom forsvarssjefer fra 36 land, inkludert Norge, ble også avholdt for å diskutere fredsbevarende styrker. Ukraina har akseptert en 30 dagers våpenhvile, men Russland har ikke svart.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron møter Donald Trump for å diskutere fortsatt amerikansk støtte til Ukraina og viktigheten av europeisk involvering i samtaler med Russland. Macron understreker at Russland er angriperen og at støtten til Ukraina må være urokkelig. Han ønsker å presentere forslag for å motvirke den russiske trusselen, inkludert europeisk deltakelse i samtaler mellom USA og Russland. Statsminister Støre har snakket med Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer om behovet for europeisk samordning. Trump skal også møte Zelenskyj for å diskutere en mineralavtale.
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som inkluderer både luft- og sjørom. Dette forslaget ble fremsatt etter et hasteinnkalt toppmøte i London. Macron har også tatt til orde for at europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter til mellom 3,0 og 3,5 prosent av BNP. Både Frankrike og Storbritannia har indikert at de er villige til å sende soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, og Sverige har åpnet for å vurdere det samme. Etter møtet oppsummerte Starmer at de vil opprettholde militært og økonomisk press, arbeide for en varig fredsavtale, sikre seg mot fremtidige russiske invasjoner, og etablere en koalisjon for fredsbevarende styrker.
2 måneder siden
Under et møte med Frankrikes president Emmanuel Macron antydet USAs president Donald Trump at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj muligens vil besøke Det hvite hus for å signere en mineralavtale. Trump uttalte også at han er villig til å reise til Russland på et passende tidspunkt. Samtidig er flere statsledere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, på besøk i Kyiv. Macron og Storbritannias president Keir Starmer planlegger å besøke Trump for å diskutere Ukraina og forsøke å påvirke ham til ikke å forhaste forhandlingene om våpenhvile med Russland.
2 måneder siden
Presidentene Trump og Macron møttes i Det hvite hus for å diskutere krigen i Ukraina, tre år etter Russlands invasjon. Trump uttrykte ønske om rask våpenhvile og varig fred, og nevnte tidligere samtaler med Russland. Macron understreket fremskritt i samtalene. Samtidig åpnet Putin for europeisk deltakelse i forhandlingene, og Trump hevdet at Putin vil akseptere europeiske fredsstyrker i Ukraina, noe Russland tidligere har avvist for NATO-styrker. Macron presiserte at disse styrkene ikke skal være ved frontlinjen, men fungere som sikkerhetsgaranti. Trump åpnet også for å reise til Russland for å møte Putin, og antydet at Ukraina muligens må avstå territorium.
1 måned siden
Etter et toppmøte i Paris uttaler statsminister Jonas Gahr Støre at det er sterk europeisk enighet om å støtte Ukraina. Lederne for 31 EU- og NATO-land møttes for å diskutere hvordan de skal støtte Ukraina fremover. Støre understreker at presset mot Russland må opprettholdes så lenge landet ikke viser tegn til våpenhvile. Flere land har lagt frem planer for mer militærhjelp og økonomisk støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina arbeider med en fredsavtale som skal legges frem for USA. Møtet omhandlet også en internasjonal fredsstyrke og vilkår for våpenhvile.
1 måned siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer anklager Vladimir Putin for å ikke ta fredsforhandlingene i Ukraina alvorlig, og mener han trenerer en våpenhvile. Dette kommer etter at Putin uttrykte forbehold rundt et våpenhvileforslag. Starmer og Frankrikes president Macron leder en «koalisjon av villige» for å sikre våpenhvilen, og vurderer å utplassere britiske og franske styrker i Ukraina som en sikkerhetsgaranti.
1 måned siden
Russlands president Vladimir Putin og USAs utsending Steve Witkoff har møttes i Moskva for samtaler om en mulig fredsprosess i Ukraina. Donald Trump har uttrykt forsiktig optimisme om at samtalene kan føre til en våpenhvile, men Ukrainas president Zelenskyj anklager Putin for å sabotere diplomatiet ved å sette uakseptable betingelser. Storbritannias statsminister Keir Starmer jobber med en internasjonal koalisjon for å forberede et fredsbevaringsoppdrag, for å avskrekke Russland fra videre aggresjon dersom en våpenhvile trer i kraft.
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordrer Europa og Nato til å starte planleggingen av troverdige sikkerhetsgarantier for Ukraina. Macron understreker at dette er nødvendig sett i lys av de pågående forhandlingene om fred. Han er vertskap for et toppmøte mellom europeiske forsvarssjefer tirsdag kveld for å diskutere hvordan slike garantier kan defineres og implementeres.
1 måned siden
Danmark er prinsipielt klar til å delta i en internasjonal fredsstyrke i Ukraina, ifølge utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Et flertall i utenrikskomiteen i Folketinget støtter dette initiativet. Storbritannia og Frankrike har tidligere antydet at de er åpne for å sende europeiske styrker til Ukraina som en del av en potensiell våpenhvileavtale. Delegater fra over 30 land skal møtes i Paris for å diskutere opprettelsen av en internasjonal fredsstyrke, med hovedmål å avskrekke Russland fra å starte nye offensiver etter en eventuell våpenhvile.