Norge er involvert i samtaler om en mulig fredsbevarende styrke i Ukraina etter krigen. Forslaget, som blant annet er diskutert av Frankrikes president Macron, omfatter rundt 40. 000 europeiske soldater.
Disse styrkene skal bidra til å avskrekke nye russiske angrep. En våpenhvile mellom Ukraina og Russland er en nødvendig forutsetning for en slik fredsstyrke.
Statsminister Jonas Gahr Støre skal delta på et møte i Estland der sikkerhetssamarbeidet med Ukraina vil bli diskutert. Det er også spekulasjoner om at Macron har diskutert forslaget med andre ledere, inkludert USAs påtroppende president Donald Trump.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron har foreslått å utplassere fredsbevarende styrker i Ukraina etter en potensiell våpenhvile. Forslaget, som involverer rundt 40.000 europeiske soldater, har blitt diskutert med flere sentrale aktører, inkludert USAs påtroppende president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. En professor ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, påpeker at disse styrkene primært vil overvåke en våpenhvile, ikke avskrekke nye angrep. Han mener også at Norge sannsynligvis vil bidra for å imøtekomme alliertes forventninger. Seniorforsker Karsten Friis ved NUPI understreker at Russlands samtykke er avgjørende, men at det er lite sannsynlig. Det diskuteres også ulike modeller for sikkerhetsgarantier, inkludert Tyskland-, Israel- og Korea-modellen.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
25 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
1 måned siden
Frankrikes president Macron og Storbritannias statsminister Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som skal inkludere luftrommet, sjøen og områdene rundt kraftverk. Forslaget ble presentert etter et toppmøte i London, der de to landene også diskuterte muligheten for å sende fredsbevarende styrker. Starmer understreker viktigheten av å opprettholde militært og økonomisk press mot Russland, samt å sikre en varig fredsavtale med ukrainsk deltakelse. Macron mener europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter for å kompensere for USAs skiftende prioriteringer.
2 måneder siden
Presidentene Trump og Macron møttes i Det hvite hus for å diskutere krigen i Ukraina, tre år etter Russlands invasjon. Trump uttrykte ønske om rask våpenhvile og varig fred, og nevnte tidligere samtaler med Russland. Macron understreket fremskritt i samtalene. Samtidig åpnet Putin for europeisk deltakelse i forhandlingene, og Trump hevdet at Putin vil akseptere europeiske fredsstyrker i Ukraina, noe Russland tidligere har avvist for NATO-styrker. Macron presiserte at disse styrkene ikke skal være ved frontlinjen, men fungere som sikkerhetsgaranti. Trump åpnet også for å reise til Russland for å møte Putin, og antydet at Ukraina muligens må avstå territorium.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron møter Donald Trump for å diskutere fortsatt amerikansk støtte til Ukraina og viktigheten av europeisk involvering i samtaler med Russland. Macron understreker at Russland er angriperen og at støtten til Ukraina må være urokkelig. Han ønsker å presentere forslag for å motvirke den russiske trusselen, inkludert europeisk deltakelse i samtaler mellom USA og Russland. Statsminister Støre har snakket med Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer om behovet for europeisk samordning. Trump skal også møte Zelenskyj for å diskutere en mineralavtale.
4 måneder siden
Polens statsminister Donald Tusk uttalte at fredssamtaler om krigen i Ukraina kan begynne denne vinteren, og Polen vil være sterkt involvert når landet tar over EU-formannskapet 1. januar. Tusk planlegger samtaler om situasjonen ved Polens østlige grense og ønsker at Polen skal spille en ledende rolle i å sikre sikkerhet og nasjonale interesser. Frankrikes president Emmanuel Macron besøker Warszawa for å diskutere sine møter med USAs påtroppende president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump oppfordrer til våpenhvile, mens Zelenskyj understreker behovet for rettferdig fred og garantier mot fremtidige angrep.
2 måneder siden
Ei rekke europeiske statsleiarar er samla i Paris for å drøfte situasjonen i Ukraina. Frankrikes president Emmanuel Macron er vertskap for møtet og har snakka med USAs president Donald Trump i forkant. Statsleiarar frå fleire europeiske land deltek, og Danmarks statsminister Mette Frederiksen representerer dei nordiske og baltiske landa. Blant tema som skal drøftast er om ein skal sende soldatar til Ukraina for å trygge freden ved ei eventuell våpenkvile. EU-kommisjonens leiar Ursula von der Leyen understrekar behovet for å auke løyvingane til forsvaret.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til krisemøte i Paris på initiativ fra Frankrikes president Macron. Møtet omhandler krigen i Ukraina og europeisk sikkerhet, i lys av USAs mulige linjeskifte og samtaler mellom Russland og USA. Hovedfrykten er at USA vil forhandle frem en fredsløsning med Russland uten å inkludere Ukraina og Europa, noe som kan gå på bekostning av europeiske interesser. Møtet skal diskutere hvordan Europa kan sikre sin deltakelse i fremtidige forhandlinger og unngå beslutninger som kompromitterer europeisk sikkerhet.
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som inkluderer både luft- og sjørom. Dette forslaget ble fremsatt etter et hasteinnkalt toppmøte i London. Macron har også tatt til orde for at europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter til mellom 3,0 og 3,5 prosent av BNP. Både Frankrike og Storbritannia har indikert at de er villige til å sende soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, og Sverige har åpnet for å vurdere det samme. Etter møtet oppsummerte Starmer at de vil opprettholde militært og økonomisk press, arbeide for en varig fredsavtale, sikre seg mot fremtidige russiske invasjoner, og etablere en koalisjon for fredsbevarende styrker.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er tilbakeholden med å love norske fredsbevarende styrker til Ukraina før en fredsavtale er på plass, men åpner for at Norge vil bidra til å opprettholde freden. Flere partier, som MDG og Venstre, oppfordrer Norge til å sende soldater og kritiserer Støre for passivitet. Høyre fremhever behovet for sikkerhetsgarantier. Samtidig foregår det fredsforhandlinger mellom Russland og USA uten at Ukraina eller europeiske land er invitert, noe som har ført til et krisemøte i Paris.
2 måneder siden
Donald Trump antydet at Ukrainas president Zelenskyj muligens vil besøke Det hvite hus for å signere en mineralavtale mellom USA og Ukraina. Dette kom frem under et møte mellom Trump og Frankrikes president Macron, hvor de diskuterte situasjonen i Ukraina og behovet for å skape varig fred. Trump advarte også om faren for en tredje verdenskrig dersom konflikten fortsetter, og uttrykte samtidig vilje til å reise til Russland. Macron og Storbritannias president Keir Starmer ventes å møte Trump for å diskutere sikkerhetsgarantier til Ukraina og sikre europeisk involvering i forhandlinger.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
Under et besøk av Frankrikes president Emmanuel Macron i Det hvite hus, diskuterte Donald Trump og Macron veien videre for Ukraina. Trump åpnet for at europeiske styrker kan stå for sikkerhetsgarantiene i Ukraina ved en fredsavtale, men unnlot å kommentere USAs rolle. Macron understreket Europas vilje til å bidra med sikkerhetsgarantier og økt satsing på forsvar. Trump kom med flere kontroversielle uttalelser, blant annet antydet han at Ukraina kan måtte gi fra seg territorium til Russland, og påsto feilaktig at Europa har lånt penger til Ukraina, men ble korrigert av Macron. Han advarte også om at konflikten kan eskalere til en tredje verdenskrig.
2 måneder siden
Volodymyr Zelenskyj og Emmanuel Macron har hatt samtaler om tryggingsgarantiar for Ukraina og veien til fred. Zelenskyj understreker behovet for robuste og pålitelige garantier for å unngå en ny konflikt. Macron informerte Zelenskyj om samtaler med andre ledere. Europeiske ledere er klare til å gi Ukraina tryggingsgarantiar, men detaljene må diskuteres. Mette Frederiksen understreker behovet for opprusting for å hindre at Russland flytter krigen til andre europeiske land. Europeiske ledere advarer mot våpenhvile uten en fredsavtale.