I en debatt i Politisk kvarter konfronterte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forvaltnings- og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) angående regjeringens beslutning om å øke lønnstaket for statlige ledere. Vedum kritiserte at Ap hevet taket kort tid etter at Sp forlot regjeringen, og argumenterte for at statlige ledere allerede har trygge og godt betalte jobber.
Tung forsvarte beslutningen med at staten må være konkurransedyktig for å tiltrekke seg kompetente ledere. Vedum annonserte at han vil foreslå i Stortinget å gjeninnføre lønnstaket på 2 millioner kroner.
Økonomiprofessor Manudeep Bhuller advarte mot at økte lederlønninger kan føre til lønnspress i offentlig sektor, noe som kan øke kostnadene for staten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) for å ha hevet lønnstaket for toppembetsmenn i staten. Vedum hevder han stoppet en slik økning i januar, men at Arbeiderpartiet endret dette kort tid etter at Senterpartiet forlot regjeringen. Vedum mener dette fører til en «lønnsbonanza» for toppene i staten. Regjeringen forsvarer beslutningen med at det er nødvendig for å beholde dyktige ledere og justere lønningene i tråd med frontfaget. Vedum varsler også forslag om lønnstak på Stortinget.
1 måned siden
Støre-regjeringen har hevet lønnstaket for toppledere i staten fra 2 millioner kroner, til 2,104 millioner kroner. Dette har ført til kritikk fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som mener det vil øke ulikheten. Vedum vil legge frem et forslag i Stortinget om å gjeninnføre det gamle taket. Nav-sjefen er blant dem som har fått lønnsøkning som følge av endringen. Regjeringen forsvarer justeringen med at lønningene har stått stille i ti år, og at det er nødvendig for å tiltrekke seg gode ledere. En samfunnsøkonom påpeker at økte lederlønninger vil bidra til større lønnsulikhet i samfunnet, selv om det er vanskelig å fastslå et «riktig» lønnsnivå.
1 måned siden
Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen, kritiserer Trygve Slagsvold Vedums uttalelser om økte lederlønninger i staten. Hegnar mener Vedums kritikk er «sosialpornografi» og argumenterer for at staten må tilby konkurransedyktige lønninger for å tiltrekke seg de beste lederne, da disse konkurrerer med det private næringsliv. Striden startet da det ble kjent at Nav-ledelsen tjener over 1,5 millioner kroner, noe som fikk Vedum til å reagere. Vedum, som tidligere finansminister, hadde nektet å heve lønnstaket, men Støre-regjeringen justerte det kort tid etter Senterpartiets avgang. Vedum varsler nå forslag om et nytt lønnstak i Stortinget, mens Nav forsvarer lønningene med sitt store ansvar.
1 måned siden
En representant fra Senterpartiet kritiserer Arbeiderpartiets beslutning om å øke lønnstaket for toppledere i staten. Sp mener lønnsforskjellene i Norge er for store, og at to millioner kroner er nok for å tiltrekke gode ledere, da de ønsker å bevare et samfunn med små forskjeller og fellesskapsfølelse. Det uttrykkes også bekymring for at regjeringen vurderer å fjerne skattefradrag for lav- og middelinntektsgrupper, og fremhever Senterpartiets innsats for å bedre arbeidsvilkårene for disse.
3 måneder siden
I en opphetet debatt på NRK konfronterte Trygve Slagsvold Vedum statsminister Jonas Gahr Støre etter at Senterpartiet gikk ut av regjering. Uenigheten dreide seg om EUs energidirektiver, der Vedum anklaget regjeringen for å være for ettergivende overfor EU. Støre forsvarte regjeringens linje og understreket at de handler i Norges interesse. Erna Solberg ga sin støtte til Støre, mens andre partiledere kritiserte Senterpartiets fokus på EU-motstand. Vedum uttrykte bekymring for at Norge mister nasjonal kontroll over energipolitikken, mens Støre forsikret at Norge fortsatt bestemmer over sine ressurser. Debatten viste et dypt skille mellom partiene i synet på Norges forhold til EU.
3 dager siden
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet strides om fremtiden for norsk arbeidsliv. Debatten dreier seg om fagforeninger, organisering og midlertidighet.
27 dager siden
SV-leder Kirsti Bergstø krever at statsminister Jonas Gahr Støre fryser lederlønningene i statlige selskaper, og viser til Støres løfte fra 2021 om lederlønnsfrys. Bergstø mener lederlønningene har skutt i været, og at selskapene omgår bonus- og lederlønnsmoderasjon. Hun viser til eksempler som Equinor-sjefens lønnsøkning på 22 prosent. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kravet om lønnsfrys, og fremholder at staten må være en konkurransedyktig arbeidsgiver for å rekruttere og beholde kompetente ledere. Hun viser også til at styrene har ansvar for å vurdere lønnsnivået.
2 måneder siden
I «Debatten» ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av Fredrik Solvang om regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 40 øre per kilowattime for husholdninger og hytteeiere fra 1. oktober. Solvang konfronterte også Støre med Finanspolitisk utvalgs anbefaling om å stanse havvindsatsingen, samt et klipp fra 2022 der Støre var imot fastpris. Støre forklarte sin snuoperasjon med at situasjonen er endret, og at den nye fastprisordningen er basert på både historiske og forventede priser, i motsetning til en politisk fastsatt makspris.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets nestleder Jan Christian Vestre uttaler at det finnes mange kvalifiserte kandidater til å overta som partileder etter Jonas Gahr Støre, men understreker sin støtte til Støre i en krevende tid for partiet. Han kritiserer Høyre-byrådet i Oslo for å prioritere eiendomsskattkutt fremfor velferdstjenester, og peker på at regjeringen har økt bevilgningene til Oslo. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) avviser kritikken og hevder regjeringen har påført Oslo store økonomiske tap gjennom endringer i inntektssystemet. Debatten om budsjettkutt i Oslo fortsetter, med sterke reaksjoner fra både politikere og brukere av velferdstilbud.
1 måned siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer på en markant økning av ansatte med millionlønn i Nav, fra 119 i 2020 til 528 i 2025. Han kritiserer spesielt høye lederlønninger, som han mener tilsvarer statsrådslønn, og frykter manglende kontroll. Nav begrunner lønnsnivået med behovet for å tiltrekke seg kompetanse i konkurranse med det private, samt generell lønnsutvikling. Stiftelsen Rettferd mener fokuset bør rettes mot å forbedre tjenestekvaliteten, og foreslår resultatlønn for Nav-ledelsen. Kristjánsson ønsker å prioritere ressurser til ansatte i førstelinjen og gradvis dele opp Nav, men erkjenner at det vil møte motstand.
1 måned siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, uttrykker bekymring for at regjeringen kan innføre kjøttavgift etter at Senterpartiet forlot regjeringen. Vedum argumenterer mot slike avgifter, og fremhever at de vil ramme lavinntektsgrupper hardest. Han oppfordrer regjeringen til å fokusere på positive virkemidler for å redusere klimagassutslipp fra landbruket. SVs nestleder, Lars Haltbrekken, kritiserer Vedums uttalelser og anklager ham for å spore av klimadebatten gjennom populisme. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Ap) unngår å kommentere spesifikke avgiftsjusteringer, men forsikrer at det generelle skatte- og avgiftsnivået vil forbli uendret.
3 måneder siden
Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utfordrer statsminister Jonas Gahr Støre angående strømpolitikken. Vedum mener Støres strømpakke er utilstrekkelig og kun en midlertidig løsning. Han understreker at de underliggende årsakene til de høye strømprisene må adresseres, spesielt kontrollen over utenlandskablene. Vedum foreslår reforhandling av avtaler, innføring av makspris og muligheten til å begrense eksport ved høye priser. Han kritiserer dagens markedssystem for å være et spekulasjonsobjekt og ønsker mer nasjonal kontroll. Vedum bekrefter også at Sp er motstander av nye elektrifiseringsprosjekter på norsk sokkel fra land, da dette bidrar til økte strømpriser.
1 måned siden
Høge leiar-lønningar i statseigde selskap som Equinor og DNB skaper reaksjonar. YS meiner leiarane ikkje viser same ansvar som dei krev av andre arbeidstakarar i lønnsoppgjeret. Regjeringa forventar moderasjon, men forsvarar lønningane med at dei er konkurransedyktige samanlikna med selskap på Oslo Børs. Raudt kritiserer at formuande personar i Sveits indirekte påverkar lønnsnivået. Kritikarar meiner staten må ta ein tydelegare eigarrolle og begrense leiar-lønningane, medan Næringsdepartementet framhevar selskapenes store utbytte som bidreg til velferd.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum om EUs energidirektiver. Støre hevder at direktivene ikke påvirker Norges kontroll over strømpriser, mens Vedum mener de fører til tettere integrering med EU. Flere sentrale Sp-politikere har signalisert at de kan trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom de tre aktuelle direktivene. Vedum ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og utenlandskablene, og mener Norge må utfordre EU på styringen av disse. Støre på sin side understreker at direktivene må innføres for å følge EØS-avtalen. Vedum er enig i at regjeringen er bedre med Sp, men poengterer at politisk gjennomslag er viktig.
3 måneder siden
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum deltar på et planlagt folkemøte i Ås mens regjeringskrisen pågår. Sps varaordfører i Ås, Annett H. Michelsen, støtter Vedums motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke og understreker at Sp vil forlate regjeringen hvis Ap krever at de tre direktivene behandles nå. Sentrale Sp-politikere er enige i at Ap presser dem ut av regjeringen. Michelsen påpeker at Ap må respektere Sps grenser og finne et kompromiss. Trond Giske advarer Ap mot å presse Sp ut av regjering, da det kan åpne for samarbeid med borgerlig side. Sp mener regjeringsdeltagelsen har gitt gjennomslag i mange saker, men noen saker er vanskelige.