Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen, kritiserer Trygve Slagsvold Vedums uttalelser om økte lederlønninger i staten. Hegnar mener Vedums kritikk er «sosialpornografi» og argumenterer for at staten må tilby konkurransedyktige lønninger for å tiltrekke seg de beste lederne, da disse konkurrerer med det private næringsliv.
Striden startet da det ble kjent at Nav-ledelsen tjener over 1,5 millioner kroner, noe som fikk Vedum til å reagere. Vedum, som tidligere finansminister, hadde nektet å heve lønnstaket, men Støre-regjeringen justerte det kort tid etter Senterpartiets avgang.
Vedum varsler nå forslag om et nytt lønnstak i Stortinget, mens Nav forsvarer lønningene med sitt store ansvar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) for å ha hevet lønnstaket for toppembetsmenn i staten. Vedum hevder han stoppet en slik økning i januar, men at Arbeiderpartiet endret dette kort tid etter at Senterpartiet forlot regjeringen. Vedum mener dette fører til en «lønnsbonanza» for toppene i staten. Regjeringen forsvarer beslutningen med at det er nødvendig for å beholde dyktige ledere og justere lønningene i tråd med frontfaget. Vedum varsler også forslag om lønnstak på Stortinget.
1 måned siden
Støre-regjeringen har hevet lønnstaket for toppledere i staten fra 2 millioner kroner, til 2,104 millioner kroner. Dette har ført til kritikk fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som mener det vil øke ulikheten. Vedum vil legge frem et forslag i Stortinget om å gjeninnføre det gamle taket. Nav-sjefen er blant dem som har fått lønnsøkning som følge av endringen. Regjeringen forsvarer justeringen med at lønningene har stått stille i ti år, og at det er nødvendig for å tiltrekke seg gode ledere. En samfunnsøkonom påpeker at økte lederlønninger vil bidra til større lønnsulikhet i samfunnet, selv om det er vanskelig å fastslå et «riktig» lønnsnivå.
1 måned siden
I en debatt i Politisk kvarter konfronterte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forvaltnings- og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) angående regjeringens beslutning om å øke lønnstaket for statlige ledere. Vedum kritiserte at Ap hevet taket kort tid etter at Sp forlot regjeringen, og argumenterte for at statlige ledere allerede har trygge og godt betalte jobber. Tung forsvarte beslutningen med at staten må være konkurransedyktig for å tiltrekke seg kompetente ledere. Vedum annonserte at han vil foreslå i Stortinget å gjeninnføre lønnstaket på 2 millioner kroner. Økonomiprofessor Manudeep Bhuller advarte mot at økte lederlønninger kan føre til lønnspress i offentlig sektor, noe som kan øke kostnadene for staten.
1 måned siden
Høge leiar-lønningar i statseigde selskap som Equinor og DNB skaper reaksjonar. YS meiner leiarane ikkje viser same ansvar som dei krev av andre arbeidstakarar i lønnsoppgjeret. Regjeringa forventar moderasjon, men forsvarar lønningane med at dei er konkurransedyktige samanlikna med selskap på Oslo Børs. Raudt kritiserer at formuande personar i Sveits indirekte påverkar lønnsnivået. Kritikarar meiner staten må ta ein tydelegare eigarrolle og begrense leiar-lønningane, medan Næringsdepartementet framhevar selskapenes store utbytte som bidreg til velferd.
3 måneder siden
Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utfordrer statsminister Jonas Gahr Støre angående strømpolitikken. Vedum mener Støres strømpakke er utilstrekkelig og kun en midlertidig løsning. Han understreker at de underliggende årsakene til de høye strømprisene må adresseres, spesielt kontrollen over utenlandskablene. Vedum foreslår reforhandling av avtaler, innføring av makspris og muligheten til å begrense eksport ved høye priser. Han kritiserer dagens markedssystem for å være et spekulasjonsobjekt og ønsker mer nasjonal kontroll. Vedum bekrefter også at Sp er motstander av nye elektrifiseringsprosjekter på norsk sokkel fra land, da dette bidrar til økte strømpriser.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Equinor-sjef Anders Opedals lønn på 22 millioner kroner, og stiller spørsmål ved om dette er rimelig når staten er majoritetseier. Det argumenteres for at staten bør ta ansvar for å begrense lederlønninger i selskaper den eier, og at dagens nivå oppleves som vulgært. Artikkelen trekker også frem høye lønninger i andre selskaper med statlig eierskap, som DNB, Hydro, Telenor og Yara, og påpeker at forsøk på å begrense bonus har ført til økt fastlønn. Det antydes at moderasjon bør være et viktigere prinsipp i statlig eide selskaper.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer de høye lederlønningene i statseide selskaper som DNB og Equinor, samt i NRK og NAV, og argumenterer for at dette undergraver statens troverdighet i kampen mot ulikhet. Den peker på at lønningene står i kontrast til økende matpriser og økonomisk press for folk flest. Forfatteren fremhever lønnsveksten blant ledere i offentlig sektor og stiller spørsmål ved behovet for så mange høytlønnede ledere i NAV. Kritikken rettes også mot forslaget om å heve lønnstaket for embetsmenn, da dette signaliserer feil prioriteringer.
1 måned siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer på en markant økning av ansatte med millionlønn i Nav, fra 119 i 2020 til 528 i 2025. Han kritiserer spesielt høye lederlønninger, som han mener tilsvarer statsrådslønn, og frykter manglende kontroll. Nav begrunner lønnsnivået med behovet for å tiltrekke seg kompetanse i konkurranse med det private, samt generell lønnsutvikling. Stiftelsen Rettferd mener fokuset bør rettes mot å forbedre tjenestekvaliteten, og foreslår resultatlønn for Nav-ledelsen. Kristjánsson ønsker å prioritere ressurser til ansatte i førstelinjen og gradvis dele opp Nav, men erkjenner at det vil møte motstand.
29 dager siden
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Statkraft for høye lederlønninger, store underskudd og manglende fokus på kjerneoppgaver som billig vannkraft. Han kaller næringsministeren inn på teppet for å svare på den økende pengebruken og etterlyser en mer nøkternhetskultur i selskapet. Vedum peker på mislykkede investeringer i elbilladere i Tyskland, dobling av staben og økte lønnsutgifter som eksempler på feilslått pengebruk. Han understreker at Statkrafts hovedformål må være å produsere billig og stabil kraft, og at overskuddet skal komme fellesskapet til gode.
27 dager siden
SV-leder Kirsti Bergstø krever at statsminister Jonas Gahr Støre fryser lederlønningene i statlige selskaper, og viser til Støres løfte fra 2021 om lederlønnsfrys. Bergstø mener lederlønningene har skutt i været, og at selskapene omgår bonus- og lederlønnsmoderasjon. Hun viser til eksempler som Equinor-sjefens lønnsøkning på 22 prosent. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kravet om lønnsfrys, og fremholder at staten må være en konkurransedyktig arbeidsgiver for å rekruttere og beholde kompetente ledere. Hun viser også til at styrene har ansvar for å vurdere lønnsnivået.
1 måned siden
Høyre kritiserer finansminister Jens Stoltenberg for å ha prioritert en filmpremiere i København fremfor å delta i Stortingets spørretime. Tina Bru (H) mener Stoltenbergs prioritering viser manglende respekt for Stortingets kontrollfunksjon. Stoltenberg forklarer at han deltok på møter med danske myndigheter og at spørretimen er utsatt. Under spørretimen ble regjeringens skattepolitikk og økning i lønnstaket for statlige ledere kritisert av opposisjonen. Vedum reagerer sterkt på at Nav-sjefens lønn overstiger det tidligere lønnstaket, og kaller det en «lønnsbonanza».
1 måned siden
Nav har opprettet en ny stilling som «direktør for brukeropplevelse» med en årslønn på mellom 1,5 og 1,7 millioner kroner. Elisabeth Thoresen fra AAP-aksjonen kritiserer ansettelsen og stiller spørsmål ved nødvendigheten av en slik stilling, spesielt med tanke på at alle i Nav-ledelsen allerede tjener over 1,5 millioner. Hun mener pengene heller burde brukes på å styrke førstelinjen. Nav begrunner de høye lønningene med ledernes ansvar for store budsjetter og mange ansatte, og at de må være konkurransedyktige for å tiltrekke seg kvalifiserte kandidater. Den nye direktøren skal bidra til å forbedre brukeropplevelsen i alle deler av Nav.
2 måneder siden
Finansavisens sjefredaktør, Trygve Hegnar, kritiserer Jon Almaas for å overdrive arbeidsmengden som bonde i TV-serien «Jon blir bonde». Hegnar mener Almaas «bløffer» om hvor mye han jobber og at han undervurderer statlige støtteordninger. Almaas svarer at han ikke har lest Hegnars kommentar, men bekrefter at han mottar produksjonstilskudd. Han kritiserer også Hegnars skriveferdigheter og antyder at Hegnar ønsker å ta tidlig helg, og understreker at han har dyr som må fôres.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Trygve Slagsvold Vedums periode som finansminister, og hevder at hans politikk har ført til økte priser på strøm, drivstoff og matvarer. Det påstås at Vedum har stemt ned forslag fra Frp om å redusere avgifter og moms, og at hans politikk har truet arbeidsplasser og verdiskapning. Videre hevdes det at Vedum har prioritert grønne prosjekter og bistand fremfor velferdstjenester som skoler og eldreomsorg. Artikkelen konkluderer med at Norge trenger en ny regjering med Frp og Høyre for å endre kursen.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum avviser opposisjonens beskrivelse av norsk økonomi som negativ. Han fremhever at lønningene øker, ulikhetene minker, og bedriftenes overskudd vokser. Vedum påpeker at reallønnen hadde sin største økning på elleve år i fjor, og at pensjonistene har hatt en særlig sterk inntektsvekst. Han understreker også at investeringene i fastlandsbedriftene øker, og at inntektsulikheten har falt til det laveste nivået siden 2014. Vedum kritiserer opposisjonen for å svartmale situasjonen, og mener at regjeringen har lykkes med å redusere sosiale ulikheter. Han innrømmer at regjeringen har økt skattene med 27 milliarder, men at det også er gitt skattelettelser på inntekt.