Finansminister Trygve Slagsvold Vedum avviser opposisjonens beskrivelse av norsk økonomi som negativ. Han fremhever at lønningene øker, ulikhetene minker, og bedriftenes overskudd vokser.
Vedum påpeker at reallønnen hadde sin største økning på elleve år i fjor, og at pensjonistene har hatt en særlig sterk inntektsvekst. Han understreker også at investeringene i fastlandsbedriftene øker, og at inntektsulikheten har falt til det laveste nivået siden 2014.
Vedum kritiserer opposisjonen for å svartmale situasjonen, og mener at regjeringen har lykkes med å redusere sosiale ulikheter. Han innrømmer at regjeringen har økt skattene med 27 milliarder, men at det også er gitt skattelettelser på inntekt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker flere skattekutt for lav- og middelinntektsgrupper for å øke sysselsettingen. Han mener statsfinansene er gode og at det er rom for ytterligere skattelettelser. Regjeringen har som mål å øke andelen sysselsatte mellom 20 og 64 år til 82 prosent innen 2030. Vedum påpeker at reallønnsveksten er den høyeste på tolv år, men erkjenner at mange ikke opplever den positive utviklingen i makrotallene. Han mener nyhetsbildet har forsterket folks økonomiske uro, men understreker at de viktigste økonomiske indikatorene er på rett vei. Vedum anser at vendepunktet i økonomien kom høsten 2023, da lønningene begynte å stige mer enn prisene.
3 måneder siden
Ifølge Finansdepartementet er skattenivået i Norge 17 milliarder kroner lavere enn i 2013, til tross for skatteøkninger under Støre-regjeringen. Rødt-leder Marie Sneve Martinussen anklager høyresiden for å svartmale situasjonen og overdrive skatteøkningene. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) støtter dette og påpeker at inntektsskatten er redusert. Støre-regjeringen har økt formuesskatten og grunnrenteskatten, men det totale skattenivået er lavere enn under Stoltenberg-regjeringen. Høyres Tina Bru hevder derimot at regjeringen har økt skattene med 120 milliarder kroner og kritiserer uforutsigbare skatteendringer.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum erkjenner at dagens tollregler skaper et problem for norske nettbutikker, spesielt i konkurranse med aktører som Temu. VOEC-ordningen tillater utenlandske nettbutikker å importere tekstiler tollfritt opp til 3000 kroner, mens norske aktører må betale 11 prosent tekstiltoll. Vedum åpner for å se på en reduksjon av tekstiltollen i statsbudsjettet for 2026. Han understreker at norsk økonomi går bra, med høy reallønnsvekst i fjor, men at det er behov for å få flere i arbeid. Regjeringen vurderer å redusere inntektsskatten for å stimulere sysselsettingen.
1 måned siden
Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) for å ha hevet lønnstaket for toppembetsmenn i staten. Vedum hevder han stoppet en slik økning i januar, men at Arbeiderpartiet endret dette kort tid etter at Senterpartiet forlot regjeringen. Vedum mener dette fører til en «lønnsbonanza» for toppene i staten. Regjeringen forsvarer beslutningen med at det er nødvendig for å beholde dyktige ledere og justere lønningene i tråd med frontfaget. Vedum varsler også forslag om lønnstak på Stortinget.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum uttrykker glede over lavere prisvekst enn forventet, og mener regjeringens mål er nådd. Han understreker at lav arbeidsledighet kombinert med lav prisvekst er positivt. Økonomer forventer rentekutt i mars. Vedum påpeker at selv om det er usikkerhet i verden, er Norge i en bedre posisjon nå enn for to år siden. Han forsvarer også regjeringens pengebruk, spesielt økningen i budsjettene til sykehus, politi og forsvar. Innenlands prisvekst er nå den største driveren for inflasjon, men Vedum mener tiden for høy prisvekst er forbi.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder at nordmenn har fått bedre råd, og viser til tall fra SSB som indikerer en reallønnsvekst på 4,1% det siste året. Dette er den høyeste veksten siden 2015. Støre har gjentatte ganger uttalt at økonomien er i bedring, til tross for at Arbeiderpartiets oppslutning faller. Eksperter bekrefter at det er en reallønnsvekst, men understreker at noen grupper opplever svakere utvikling på grunn av økte mat- og leiepriser. Norges Bank har holdt styringsrenten på 4,5%, mens andre land har kuttet rentene. Det forventes nye signaler om rentebanen fra Norges Bank på torsdag, samme dag som Støre holder pressekonferanse.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg debatten rundt dyrtid i Norge, der prisene på billigvarer har økt kraftig. Finansminister Jens Stoltenberg møtte kritikk i et TV-program, der han ble konfrontert med folks opplevelse av høye priser kontra sjefsøkonomers syn på økonomien. Uenigheten om hvorvidt dyrtiden er over vedvarer, og mens opposisjonen foreslår tiltak som å senke matmomsen, vektlegger Stoltenberg å holde orden på økonomien. Dette skaper et inntrykk av at regjeringen ikke vil iverksette tiltak for å lette presset på folks lommebøker.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre avviser påstanden om at oljepengene har gjort nordmenn mindre produktive, men ser behovet for en kritisk gjennomgang av økonomien. Han er villig til å diskutere skattekutt for å øke arbeidsdeltakelsen, men understreker at dette må balanseres mot andre viktige prioriteringer som forsvar, helse og flyktninghjelp. Støre påpeker at Norge har hatt vekst og investeringer siden 2013, og at det er viktig å satse på områder som ikke nødvendigvis gir produktivitetsvekst, som klima og forsvar. Han er også åpen for tverrpolitiske kompromisser, men ser utfordringer knyttet til ulike syn på skatt og fordeling.
1 måned siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) kritiserer Høyres skattepolitikk, spesielt forslag om kutt i formuesskatten. Vestre mener dette vil svekke finansieringen av Forsvaret og sykehusene, og anklager Høyre for å ville øke selskapsskatten, noe Erna Solberg (H) avviser. Høyre argumenterer for at skattelettelser vil stimulere verdiskaping og sysselsetting, og Solberg siterer Vestre på at formue ofte er investert i bedrifter og maskiner. Striden handler om hvordan Norge best kan sikre økonomisk vekst og finansiere offentlige tjenester i fremtiden.
3 måneder siden
Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utfordrer statsminister Jonas Gahr Støre angående strømpolitikken. Vedum mener Støres strømpakke er utilstrekkelig og kun en midlertidig løsning. Han understreker at de underliggende årsakene til de høye strømprisene må adresseres, spesielt kontrollen over utenlandskablene. Vedum foreslår reforhandling av avtaler, innføring av makspris og muligheten til å begrense eksport ved høye priser. Han kritiserer dagens markedssystem for å være et spekulasjonsobjekt og ønsker mer nasjonal kontroll. Vedum bekrefter også at Sp er motstander av nye elektrifiseringsprosjekter på norsk sokkel fra land, da dette bidrar til økte strømpriser.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Trygve Slagsvold Vedums periode som finansminister, og hevder at hans politikk har ført til økte priser på strøm, drivstoff og matvarer. Det påstås at Vedum har stemt ned forslag fra Frp om å redusere avgifter og moms, og at hans politikk har truet arbeidsplasser og verdiskapning. Videre hevdes det at Vedum har prioritert grønne prosjekter og bistand fremfor velferdstjenester som skoler og eldreomsorg. Artikkelen konkluderer med at Norge trenger en ny regjering med Frp og Høyre for å endre kursen.
1 måned siden
Støre-regjeringen har hevet lønnstaket for toppledere i staten fra 2 millioner kroner, til 2,104 millioner kroner. Dette har ført til kritikk fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som mener det vil øke ulikheten. Vedum vil legge frem et forslag i Stortinget om å gjeninnføre det gamle taket. Nav-sjefen er blant dem som har fått lønnsøkning som følge av endringen. Regjeringen forsvarer justeringen med at lønningene har stått stille i ti år, og at det er nødvendig for å tiltrekke seg gode ledere. En samfunnsøkonom påpeker at økte lederlønninger vil bidra til større lønnsulikhet i samfunnet, selv om det er vanskelig å fastslå et «riktig» lønnsnivå.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer det økende skjermingsfradraget, som gir skattefritt utbytte på investeringer i selskaper. Hun mener ordningen er urettferdig fordelaktig for de rikeste og undergraver skattesystemet. Finansdepartementet anslår at den effektive skattesatsen er lavere enn tidligere antatt når skjermingsfradraget tas med i beregningen. Høyre og Frp avviser kritikken og hevder at regjeringen har økt skattene for næringslivet, noe som har ført til utflytting av bedriftseiere og gründere. En NHH-forsker påpeker at skjermingsfradraget gir et mer reelt bilde av faktisk skatt på aksjeinvesteringer, men at formuesskatten kommer i tillegg.
27 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Høyre-leder Erna Solbergs forslag om skattelettelser på minst 30 milliarder kroner, og kaller det usaklig å finansiere satsingen på Forsvaret med kutt i formuesskatten. Støre mener Solbergs regnestykke ikke holder mål og avviser at forskning viser at skattekutt automatisk gir økte inntekter. Høyre, ved Tina Bru, forsvarer skattelettelsene som nødvendige for å styrke økonomien og skape flere arbeidsplasser. Arbeiderpartiet planlegger å holde skattenivået stabilt, mens Høyre vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og øke selskapsskatten. Støre fremhever økonomisk trygghet for folk som den viktigste saken i valgkampen.
1 måned siden
Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen, kritiserer Trygve Slagsvold Vedums uttalelser om økte lederlønninger i staten. Hegnar mener Vedums kritikk er «sosialpornografi» og argumenterer for at staten må tilby konkurransedyktige lønninger for å tiltrekke seg de beste lederne, da disse konkurrerer med det private næringsliv. Striden startet da det ble kjent at Nav-ledelsen tjener over 1,5 millioner kroner, noe som fikk Vedum til å reagere. Vedum, som tidligere finansminister, hadde nektet å heve lønnstaket, men Støre-regjeringen justerte det kort tid etter Senterpartiets avgang. Vedum varsler nå forslag om et nytt lønnstak i Stortinget, mens Nav forsvarer lønningene med sitt store ansvar.