En undersøkelse viser at et stort flertall av norske bedriftseiere mener at deres vilkår har blitt dårligere under Støre-regjeringen. De fleste opplever at formuesskatten hindrer investeringer og jobbskaping.
Mange bedrifter betaler formuesskatten ved å ta ut utbytte, noe som går ut over driften. Bedriftsledere etterlyser mer forutsigbarhet og mener formuesskatten er skadelig for norsk næringsliv.
Regjeringen har økt formuesskatten, noe som har ført til kritikk og utflytting av velstående nordmenn. Det er uenighet om skattens effekt på investeringer, der regjeringen mener den ikke hindrer vekst, mens andre mener den er en stor belastning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En oversikt viser at 19 profilerte gründere betalte over en million kroner i skatt i 2023, med Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen som toppskatter. Flere gründere uttrykker bekymring for at formuesskatten hemmer vekst og foretrekker økt selskapsskatt. De påpeker at skattesystemet gir insentiver til å investere i eiendom fremfor nye selskaper. Tise-gründer Axel Franck Næss og Easee-gründer Jonas Helmikstøl deler sine erfaringer med skattetrykket. Helmikstøl solgte aksjer for å betale skatt etter et år med økonomiske utfordringer. Enkelte gründere vurderer å flytte ut av Norge på grunn av skattenivået, men mange ønsker å bli værende.
3 måneder siden
Høyre vurderer å øke selskapsskatten med et par prosentpoeng som en del av en skatteomlegging, der formuesskatten på arbeidende kapital skal fjernes. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kritiserer dette, og mener det vil føre til mindre overskudd for alle bedrifter, redusert investeringslyst og færre arbeidsplasser. Han argumenterer for at formuesskatten er mer treffsikker. Høyre mener på sin side at skatt på avkastning er riktig, og ser økningen i sammenheng med en reduksjon i formuesskatten. Vedum uttrykker bekymring for at mange bedrifter ikke er klar over Høyres vurdering, da debatten har vært dominert av formuesskatten.
1 måned siden
Ketil Solvik-Olsen (FrP) mener finansminister Jens Stoltenberg (Ap) indirekte innrømmer at formuesskatten er negativ for verdiskapingen i Norge, spesielt ved å gjøre det mindre attraktivt for utenlandske investorer. Stoltenberg har uttalt at formuesskatt kan redusere tilgangen på utenlandsk kapital. Alfred Bjørlo (V) kritiserer Ap for å støtte en skatt som rammer norske eiere. NHH-professor Jarle Møen mener at formuesskatten virker nøytralt for nordmenn så lenge de ikke flytter ut, men at utflytting fører til provenytap for Norge. Statssekretær Ellen Reitan (Ap) presiserer at Stoltenbergs kommentarer primært gjelder utenlandske investorer, da nordmenn beskattes for formue uansett.
3 måneder siden
En DNB-direktør uttrykker bekymring for at norske bedrifter flagger ut på grunn av høyt skattetrykk og manglende forståelse fra myndighetene. Han påpeker at utbytteskatt og formuesskatt bidrar til at gründere og familieeide selskaper vurderer å flytte virksomheten ut av landet. DNB-toppen mener Norge bør lære av Sverige, som har gjennomført skattereformer for å beholde kapital og gründere. En svensk næringslivstopp støtter bekymringen og mener at Norge må gjennom en krise for å ta de nødvendige grepene. Han advarer om at det er vanskelig å endre kurs så lenge landet har det bra, og at Norge risikerer å miste viktig kompetanse og kapital.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder at Støre-regjeringen har skapt stabile og forutsigbare rammevilkår for næringslivet, men artikkelen fremhever sterk kritikk mot dette. Regjeringen har innført nye skatter, midlertidige skatter og skatter med tilbakevirkende kraft, noe som har skapt betydelig uforutsigbarhet for norske bedrifter. I løpet av fire år har skatteinntektene økt med 130 milliarder kroner, noe som har ført til at verdiskapere og gründere søker muligheter i utlandet. Kritikken retter seg også mot at skattepolitikken ikke har endret seg til tross for ny finansminister, og at Arbeiderpartiets skatteløfter ofte brytes eller er uklare. Artikkelen understreker at forutsigbarhet i næringslivet krever en regjering som forstår næringslivets behov, noe den mener Støre mangler. Den pågående uroen i skattepolitikken og manglende avklaringer skaper fortsatt usikkerhet for norske bedrifter og arbeidsplasser.
1 måned siden
NHO understreker at konkurransedyktige bedrifter er avgjørende for å styrke Norge i møte med internasjonal uro og usikkerhet. De etterlyser forutsigbare rammebetingelser og kritiserer dagens høye eierskatter, som de mener hemmer investeringer og konkurransekraft. NHO påpeker at en betydelig andel av deres medlemsbedrifter opplever uforutsigbare rammebetingelser som en hindring for ekspansjon. De oppfordrer regjeringen til å foreslå konkrete skattelettelser for å stimulere vekst og sikre et sterkt privat næringsliv, spesielt med tanke på den krevende internasjonale situasjonen.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer det økende skjermingsfradraget, som gir skattefritt utbytte på investeringer i selskaper. Hun mener ordningen er urettferdig fordelaktig for de rikeste og undergraver skattesystemet. Finansdepartementet anslår at den effektive skattesatsen er lavere enn tidligere antatt når skjermingsfradraget tas med i beregningen. Høyre og Frp avviser kritikken og hevder at regjeringen har økt skattene for næringslivet, noe som har ført til utflytting av bedriftseiere og gründere. En NHH-forsker påpeker at skjermingsfradraget gir et mer reelt bilde av faktisk skatt på aksjeinvesteringer, men at formuesskatten kommer i tillegg.
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.
4 måneder siden
Skattedebatten i Norge har intensivert seg, med økt misnøye fra næringslivet over formuesskatten og andre nye skatter. Høyresiden har tatt en offensiv rolle, med koordinerte utspill og støtte fra ulike organisasjoner. Regjeringen, derimot, virker usikker på hvordan de skal håndtere kritikken, og deres nye strategi med å fremheve «jobbskapere» har ikke dempet misnøyen. Debatten forventes å spisse seg til, med fokus på fordelingspolitikk og hvem som vil dra nytte av eventuelle skattelettelser. Velgere vil også spørre hva slags skattelette de skal få sammenlignet med bedriftseierne.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norges nåværende politiske kurs er skadelig for verdiskaping og norsk eierskap. Den kritiserer økte eierskatter, spesielt formuesskatten på arbeidende kapital, som rammer norskeide bedrifter. Artikkelen fremhever viktigheten av norsk eierskap for å opprettholde hovedkontor og beslutningsmyndighet i Norge, og frykter at landet vil sakke akterut uten et sterkt privat næringsliv. Det hevdes at skattesystemet favoriserer passive investorer og at det er behov for en ny politisk kurs med lavere skatter og mindre byråkrati for å sikre fremtidig velferd og vekst.
4 måneder siden
En undersøkelse utført av Respons Analyse for SMB Norge viser at et overveldende flertall av bedriftsledere foretrekker Erna Solberg eller Sylvi Listhaug som statsminister. Ingen av de spurte ønsker Trygve Slagsvold Vedum, og kun 3 prosent støtter Jonas Gahr Støre. Undersøkelsen, som omfattet 400 bedriftsledere, indikerer en sterk misnøye med dagens næringspolitikk, spesielt knyttet til formuesskatt og rammevilkår. Næringslivsledere mener at dagens politikk ikke fungerer og at det er behov for endring. Resultatene står i kontrast til en tidligere TV2-måling, der Støre fikk over 25 prosent oppslutning.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at høye skatter, spesielt formuesskatten og den rigide exit-skatten, fører til at verdiskapere flykter fra Norge, noe som svekker landets konkurranseevne. Forfatteren fremhever at skattenivået har økt betraktelig siden 2021, og at dette hindrer både norske og utenlandske talenter i å investere og utvikle bedrifter her. Løsningen er et skatteforlik med lavere skatt for næringslivet og en mer fornuftig exit-skatt som ikke hindrer vekst. Det foreslås også å etablere en ordning som tiltrekker utenlandske eksperter og investorer til Norge.
3 måneder siden
Regjeringens forslag om turistskatt møter sterk motstand fra både næringslivet og deler av opposisjonen. Hotellmogul Petter Stordalen kritiserer manglende forutsigbarhet og at cruisenæringen ikke inkluderes. Høyres Tina Bru mener skatten er lite gjennomtenkt, mens Høyres Jacob Mæhle i Bergen støtter den dersom kommunene får kontroll over inntektene. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) forsvarer skatten og sammenligner den med utenlandske hotellavgifter. Regjeringen er klar over motstanden, men vil likevel innføre skatten. Stordalen er ikke motstander av turistskatt i seg selv, men mener den bør ramme de som belaster naturen mest.
4 måneder siden
Ulike partier foreslår betydelige endringer i formuesskatten i sine alternative statsbudsjetter. Rødt ønsker å øke skatten kraftig, mens Høyre vil avvikle den på sikt. MDG vil heve innslagspunktet, og flere partier vil endre verdsettingsrabattene. Eksperter påpeker at formuesskatten kan føre til skatteflukt og redusere investeringer. Det er uenighet om hvorvidt skatteflukt er et problem, og om formuesskatten er skadelig for norsk økonomi. Noen mener den rammer næringslivet og investeringer, mens andre mener den er nødvendig for å skatte de rike.
2 måneder siden
Høyre og Venstre ønsker å skrote regjeringens endringer i exitskatten fra 2024, selv om dette kan åpne for skattehull. Nikolai Astrup (Høyre) mener det er viktigere å ha konkurransedyktige rammevilkår for å hindre utflytting, fremfor å fokusere på exitskatten. Sveinung Rotevatn (Venstre) mener at nordmenn i utlandet bør skatte på realiserte verdier på lik linje med de som bor i Norge. Gründere er kritiske til de nye innstrammingene, da de frykter at utflyttere kan få skatteregninger de ikke har midler til å betale. Finanspolitikkutvalget mener skattedebatten er for polarisert, og Høyre avviser å nærme seg regjeringens skattenivå.