NHO understreker at konkurransedyktige bedrifter er avgjørende for å styrke Norge i møte med internasjonal uro og usikkerhet. De etterlyser forutsigbare rammebetingelser og kritiserer dagens høye eierskatter, som de mener hemmer investeringer og konkurransekraft.
NHO påpeker at en betydelig andel av deres medlemsbedrifter opplever uforutsigbare rammebetingelser som en hindring for ekspansjon.
De oppfordrer regjeringen til å foreslå konkrete skattelettelser for å stimulere vekst og sikre et sterkt privat næringsliv, spesielt med tanke på den krevende internasjonale situasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norges nåværende politiske kurs er skadelig for verdiskaping og norsk eierskap. Den kritiserer økte eierskatter, spesielt formuesskatten på arbeidende kapital, som rammer norskeide bedrifter. Artikkelen fremhever viktigheten av norsk eierskap for å opprettholde hovedkontor og beslutningsmyndighet i Norge, og frykter at landet vil sakke akterut uten et sterkt privat næringsliv. Det hevdes at skattesystemet favoriserer passive investorer og at det er behov for en ny politisk kurs med lavere skatter og mindre byråkrati for å sikre fremtidig velferd og vekst.
3 måneder siden
En DNB-direktør uttrykker bekymring for at norske bedrifter flagger ut på grunn av høyt skattetrykk og manglende forståelse fra myndighetene. Han påpeker at utbytteskatt og formuesskatt bidrar til at gründere og familieeide selskaper vurderer å flytte virksomheten ut av landet. DNB-toppen mener Norge bør lære av Sverige, som har gjennomført skattereformer for å beholde kapital og gründere. En svensk næringslivstopp støtter bekymringen og mener at Norge må gjennom en krise for å ta de nødvendige grepene. Han advarer om at det er vanskelig å endre kurs så lenge landet har det bra, og at Norge risikerer å miste viktig kompetanse og kapital.
4 måneder siden
Styreleder i ABG, Knut Brundtland, etterlyser en plan for å utvikle finansnæringen i Norge. Han mener at særnorske regler skaper ulemper for norske aktører og fører til utflagging. Både Brundtland og Finans Norge understreker at næringen ønsker like konkurransevilkår som internasjonale aktører, og at finansnæringen er en lønnsom næring som bidrar med betydelige skatteinntekter. De mener at myndighetene vektlegger risiko for mye, og at det er behov for å tilrettelegge for vekst og eksport. Finans Norge jobber for å tydeliggjøre næringens bidrag og forklare sammenhengen mellom kapital og verdiskapning.
1 måned siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid er skeptisk til finansminister Stoltenbergs invitasjon om et bredt skatteforlik, fordi han ikke ser tegn til redusert eierbeskatning. Flere partier har avvist invitasjonen. Almlid understreker at NHO ønsker en rask reduksjon i eierbeskatningen, helst gjennom revidert budsjett eller en ny regjering. Han påpeker at NHO generelt støtter skatteforlik, men kun hvis de gagner bedriftene og skaper forutsigbarhet.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at et stort flertall av norske bedriftseiere mener at deres vilkår har blitt dårligere under Støre-regjeringen. De fleste opplever at formuesskatten hindrer investeringer og jobbskaping. Mange bedrifter betaler formuesskatten ved å ta ut utbytte, noe som går ut over driften. Bedriftsledere etterlyser mer forutsigbarhet og mener formuesskatten er skadelig for norsk næringsliv. Regjeringen har økt formuesskatten, noe som har ført til kritikk og utflytting av velstående nordmenn. Det er uenighet om skattens effekt på investeringer, der regjeringen mener den ikke hindrer vekst, mens andre mener den er en stor belastning.
3 måneder siden
SAS-sjef Kjetil Håbjørg uttrykker bekymring for høye skatter og avgifter i Norge, som han mener hindrer selskapet i å utvikle et bedre rutetilbud. Han oppfordrer Norge til å se til Sverige, som har fjernet sin passasjeravgift. Samtidig er Avinor-sjef Abraham Foss bekymret for at norske flyplasser skal bli utkonkurrert av København. Han mener det er et sjokk at avgiftene øker, og at det er viktig å finne langsiktige løsninger. SAS mener Avinor må ta ansvar for egne kostnader, mens Avinor fokuserer på digitalisering og effektivisering. SAS satser på USA og etablerer en global hub i København, men lover at dette ikke skal gå på bekostning av Norge.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder at Støre-regjeringen har skapt stabile og forutsigbare rammevilkår for næringslivet, men artikkelen fremhever sterk kritikk mot dette. Regjeringen har innført nye skatter, midlertidige skatter og skatter med tilbakevirkende kraft, noe som har skapt betydelig uforutsigbarhet for norske bedrifter. I løpet av fire år har skatteinntektene økt med 130 milliarder kroner, noe som har ført til at verdiskapere og gründere søker muligheter i utlandet. Kritikken retter seg også mot at skattepolitikken ikke har endret seg til tross for ny finansminister, og at Arbeiderpartiets skatteløfter ofte brytes eller er uklare. Artikkelen understreker at forutsigbarhet i næringslivet krever en regjering som forstår næringslivets behov, noe den mener Støre mangler. Den pågående uroen i skattepolitikken og manglende avklaringer skaper fortsatt usikkerhet for norske bedrifter og arbeidsplasser.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at høye skatter, spesielt formuesskatten og den rigide exit-skatten, fører til at verdiskapere flykter fra Norge, noe som svekker landets konkurranseevne. Forfatteren fremhever at skattenivået har økt betraktelig siden 2021, og at dette hindrer både norske og utenlandske talenter i å investere og utvikle bedrifter her. Løsningen er et skatteforlik med lavere skatt for næringslivet og en mer fornuftig exit-skatt som ikke hindrer vekst. Det foreslås også å etablere en ordning som tiltrekker utenlandske eksperter og investorer til Norge.
1 måned siden
Sylvi Listhaug (FrP), Erna Solberg (H) og Guri Melby (V) argumenterer for å fjerne eller redusere formuesskatten, og begrunner dette med den spente internasjonale sikkerhetssituasjonen. De mener at skattekutt vil styrke norsk økonomi, tiltrekke investeringer og sikre økt konkurranseevne, noe som igjen vil gagne landets forsvarsevne. Politikerne uttrykker bekymring for at mange formuende flytter ut av Norge, og at dette fører til tap av viktig kompetanse og kapital. Selv om de erkjenner at staten vil tape inntekter på kort sikt, tror de at skatteinntektene vil øke på sikt som følge av økt økonomisk aktivitet.
23 timer siden
Norske bedrifter og NHO uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps politikk. Spesielt tolløfter og usikkerhet i markedene skaper utfordringer for eksportrettede selskaper.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
25 dager siden
Artikkelen omhandler utfordringene norsk næringsliv står overfor i uforutsigbare tider, spesielt med tanke på USAs innføring av toll på norsk eksport. President Trump har innført en avgift på 15 prosent på alle norske varer som selges til det amerikanske markedet, inkludert sjømat. Dette rammer en av Norges største eksportnæringer, havbruksnæringen, som sysselsetter over 100 000 mennesker langs kysten. Mowi understreker behovet for stabile og forutsigbare rammevilkår i Norge, og ber Stortinget om å unngå nye skatter, avgifter eller regulatoriske endringer som kan svekke konkurransekraften. Stortinget skal behandle viktige meldinger som vil påvirke havbruksnæringen.
3 måneder siden
Norsk Industri uttrykker bekymring for økt global usikkerhet, spesielt knyttet til Kinas dominans og mulige konsekvenser av en ny Trump-administrasjon. De understreker Norges avhengighet av EU og viktigheten av EØS-avtalen for norsk industri. Organisasjonen mener 'tilkarringsdebatten' har overskygget viktigheten av norsk industri og at det er avgjørende at Norge og Europa har egen produksjon, fremfor å la Kina styre. De oppfordrer regjeringen til å løse uavklarte saker med EU for å sikre norske interesser. Konjunkturrapporten viser at 2024 var et godt år for industrien, men at det er stor usikkerhet knyttet til 2025.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps handelspolitikk og en potensiell handelskrig mellom USA, Kina og EU. De frykter at Norge kan bli utestengt fra viktige handelsavtaler og at norske varer kan bli utkonkurrert. NHO mener løsningen er tettere samarbeid med EU og en styrking av EØS-avtalen. De peker på at mange norske bedrifter ønsker tettere bånd til EU, og at regjeringen må implementere EU-direktiver raskere. NHO ser også et potensial i et EU-medlemskap på lang sikt, men fokuserer nå på å utnytte EØS-avtalen best mulig. Flere bedrifter opplever at viktige EU-programmer faller utenfor EØS-avtalen, noe som skaper utfordringer for norsk næringsliv.