Skattedebatten i Norge har intensivert seg, med økt misnøye fra næringslivet over formuesskatten og andre nye skatter. Høyresiden har tatt en offensiv rolle, med koordinerte utspill og støtte fra ulike organisasjoner.
Regjeringen, derimot, virker usikker på hvordan de skal håndtere kritikken, og deres nye strategi med å fremheve «jobbskapere» har ikke dempet misnøyen. Debatten forventes å spisse seg til, med fokus på fordelingspolitikk og hvem som vil dra nytte av eventuelle skattelettelser.
Velgere vil også spørre hva slags skattelette de skal få sammenlignet med bedriftseierne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Høyre vurderer å øke selskapsskatten med et par prosentpoeng som en del av en skatteomlegging, der formuesskatten på arbeidende kapital skal fjernes. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kritiserer dette, og mener det vil føre til mindre overskudd for alle bedrifter, redusert investeringslyst og færre arbeidsplasser. Han argumenterer for at formuesskatten er mer treffsikker. Høyre mener på sin side at skatt på avkastning er riktig, og ser økningen i sammenheng med en reduksjon i formuesskatten. Vedum uttrykker bekymring for at mange bedrifter ikke er klar over Høyres vurdering, da debatten har vært dominert av formuesskatten.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder at Støre-regjeringen har skapt stabile og forutsigbare rammevilkår for næringslivet, men artikkelen fremhever sterk kritikk mot dette. Regjeringen har innført nye skatter, midlertidige skatter og skatter med tilbakevirkende kraft, noe som har skapt betydelig uforutsigbarhet for norske bedrifter. I løpet av fire år har skatteinntektene økt med 130 milliarder kroner, noe som har ført til at verdiskapere og gründere søker muligheter i utlandet. Kritikken retter seg også mot at skattepolitikken ikke har endret seg til tross for ny finansminister, og at Arbeiderpartiets skatteløfter ofte brytes eller er uklare. Artikkelen understreker at forutsigbarhet i næringslivet krever en regjering som forstår næringslivets behov, noe den mener Støre mangler. Den pågående uroen i skattepolitikken og manglende avklaringer skaper fortsatt usikkerhet for norske bedrifter og arbeidsplasser.
1 måned siden
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) anklager Høyre for å svartmale norsk økonomi i den pågående skattedebatten. Dette skjedde under en spørretime i Stortinget, der Høyre-nestleder Tina Bru utfordret Stoltenberg på regjeringens skattepolitikk. Høyre ønsker å kutte i formuesskatten, spesielt for arbeidende kapital, og skal ta en endelig beslutning om dette på sitt landsmøte. Stoltenberg gjentok sin invitasjon til en bred skattekommisjon, men opposisjonen, inkludert Høyre, er skeptisk. Bru tviler på at Ap er villig til å gjøre reelle endringer i formuesskatten.
2 måneder siden
Høyre og Venstre ønsker å skrote regjeringens endringer i exitskatten fra 2024, selv om dette kan åpne for skattehull. Nikolai Astrup (Høyre) mener det er viktigere å ha konkurransedyktige rammevilkår for å hindre utflytting, fremfor å fokusere på exitskatten. Sveinung Rotevatn (Venstre) mener at nordmenn i utlandet bør skatte på realiserte verdier på lik linje med de som bor i Norge. Gründere er kritiske til de nye innstrammingene, da de frykter at utflyttere kan få skatteregninger de ikke har midler til å betale. Finanspolitikkutvalget mener skattedebatten er for polarisert, og Høyre avviser å nærme seg regjeringens skattenivå.
4 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg hevdet i en debatt at formuesskatten ville øke for selskaper som investerer i driftsmidler, som for eksempel et reserveaggregat. Skatteetaten og Revisorforeningen avkrefter dette. De forklarer at kjøp av driftsmidler ikke øker formuesverdien, da det er en omdisponering av midler. Driftsmidler avskrives også, noe som reduserer den skattemessige formuen. Det er ulike regler for enkeltpersonforetak og aksjeselskap. Det har vært flere feilaktige eksempler i debatten om formuesskatt, noe som har skapt forvirring. Solberg presiserer at poenget er at små og mellomstore bedrifter får høyere skatteregning.
1 måned siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid er skeptisk til finansminister Stoltenbergs invitasjon om et bredt skatteforlik, fordi han ikke ser tegn til redusert eierbeskatning. Flere partier har avvist invitasjonen. Almlid understreker at NHO ønsker en rask reduksjon i eierbeskatningen, helst gjennom revidert budsjett eller en ny regjering. Han påpeker at NHO generelt støtter skatteforlik, men kun hvis de gagner bedriftene og skaper forutsigbarhet.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer det økende skjermingsfradraget, som gir skattefritt utbytte på investeringer i selskaper. Hun mener ordningen er urettferdig fordelaktig for de rikeste og undergraver skattesystemet. Finansdepartementet anslår at den effektive skattesatsen er lavere enn tidligere antatt når skjermingsfradraget tas med i beregningen. Høyre og Frp avviser kritikken og hevder at regjeringen har økt skattene for næringslivet, noe som har ført til utflytting av bedriftseiere og gründere. En NHH-forsker påpeker at skjermingsfradraget gir et mer reelt bilde av faktisk skatt på aksjeinvesteringer, men at formuesskatten kommer i tillegg.
3 måneder siden
Regjeringens forslag om turistskatt møter sterk motstand fra både næringslivet og deler av opposisjonen. Hotellmogul Petter Stordalen kritiserer manglende forutsigbarhet og at cruisenæringen ikke inkluderes. Høyres Tina Bru mener skatten er lite gjennomtenkt, mens Høyres Jacob Mæhle i Bergen støtter den dersom kommunene får kontroll over inntektene. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) forsvarer skatten og sammenligner den med utenlandske hotellavgifter. Regjeringen er klar over motstanden, men vil likevel innføre skatten. Stordalen er ikke motstander av turistskatt i seg selv, men mener den bør ramme de som belaster naturen mest.
1 måned siden
Høyres landsmøte er arena for en skattestrid om formuesskatten. Bø-ordfører Sture Pedersen vil fjerne hele formuesskatten for å unngå forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske aktører, og foreslår skatt på luksusgjenstander som kompensasjon. Erna Solberg ønsker å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, mens Tina Bru mener det er rimelig å skattlegge annen formue. Frp kritiserer Høyre for å skape usikkerhet for næringslivet ved å ikke fjerne hele formuesskatten.
1 måned siden
En meningsmåling viser at et flertall prioriterer et sterkt forsvar over skatteletter, noe artikkelforfatteren mener er et resultat av et manipulativt spørsmål. Med henvisning til Oljefondets størrelse argumenteres det for at Norge har råd til både et sterkt forsvar og lavere skatter. Høyresidens ønske om skatteletter på arbeidsinntekt begrunnes med et ønske om å stimulere økonomisk vekst og øke sysselsettingen, samt fjerne urettferdig skatt på arbeidende kapital. Kritikere av meningsmålingen mener den er ledende, da den stiller et falskt premiss om at man må velge mellom forsvar og skatteletter. Artikkelen konkluderer med at skatteletter kan føre til økt økonomisk aktivitet og dermed høyere skatteinntekter på sikt, selv om effekten er omdiskutert.
3 måneder siden
Senterpartiet signaliserer en endring i skattepolitikken etter tre år ved makten, og ønsker nå å kutte i formuesskatten og øke bunnfradraget. De tar til orde for et bredt forlik på Stortinget for å sikre forutsigbarhet i skatte- og avgiftspolitikken. Dette kommer etter at regjeringen har blitt kritisert for å øke skattene for næringslivet. Høyre er skeptisk til Senterpartiets troverdighet, men åpner likevel for et forlik, og mener skattene må senkes betydelig mer. Høyre vil fjerne hele formuesskatten på aksjer og verdier i bedrifter.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har i sitt utkast til nytt stortingsvalgprogram lovet å fryse det samlede skattenivået, men samtidig foreslått å øke den globale selskapsskatten til 25 prosent. Dette vil i praksis bety en økning av selskapsskatten i Norge fra 22 til 25 prosent, og potensielt økt formuesskatt. Konsekvensen for norsk næringsliv er ikke besvart av Arbeiderpartiet, men det antas at dette vil medføre 9 milliarder i økte skatter for norske bedrifter. Kritikere mener dette er feil medisin for Norge, da næringsinvesteringene faller og mesteparten av jobbveksten skjer i offentlig sektor. Høyre mener at skattene må ned for å styrke verdiskapingen og skape flere arbeidsplasser.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at et stort flertall av norske bedriftseiere mener at deres vilkår har blitt dårligere under Støre-regjeringen. De fleste opplever at formuesskatten hindrer investeringer og jobbskaping. Mange bedrifter betaler formuesskatten ved å ta ut utbytte, noe som går ut over driften. Bedriftsledere etterlyser mer forutsigbarhet og mener formuesskatten er skadelig for norsk næringsliv. Regjeringen har økt formuesskatten, noe som har ført til kritikk og utflytting av velstående nordmenn. Det er uenighet om skattens effekt på investeringer, der regjeringen mener den ikke hindrer vekst, mens andre mener den er en stor belastning.
1 måned siden
I Stortingets spørretime konfronterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) Høyre-nestleder Tina Bru angående regjeringens skattepolitikk. Bru stilte spørsmål ved om regjeringens politikk fremmer tilstrekkelig vekst, mens Stoltenberg anklaget Høyre for å male et for negativt bilde av norsk økonomi. Høyres forslag om å redusere formuesskatten møtte motstand fra Stoltenberg, som etterlyste en klar plan for finansiering og sosial rettferdighet. Til tross for invitasjonen til et bredt skatteforlik, uttrykte Bru skepsis til muligheten for reelle endringer gjennom en slik kommisjon.
1 måned siden
Høyre foreslår å finansiere økte forsvarsutgifter gjennom skattekutt, hovedsakelig ved å redusere formuesskatten på arbeidende kapital. De argumenterer for at dette vil styrke næringslivet, øke konkurransekraften og dermed gi høyere skatteinntekter på sikt. Flere økonomer stiller seg imidlertid tvilende til dette resonnementet. De påpeker at det mangler faglig grunnlag for å anta at skattekutt vil føre til økt proveny, og at det heller kan svekke offentlige budsjetter. Noen økonomer åpner for at skattekutt kan ha positive effekter på lang sikt, men det er usikkert om disse vil kompensere for provenytapet.