Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer det økende skjermingsfradraget, som gir skattefritt utbytte på investeringer i selskaper. Hun mener ordningen er urettferdig fordelaktig for de rikeste og undergraver skattesystemet.
Finansdepartementet anslår at den effektive skattesatsen er lavere enn tidligere antatt når skjermingsfradraget tas med i beregningen. Høyre og Frp avviser kritikken og hevder at regjeringen har økt skattene for næringslivet, noe som har ført til utflytting av bedriftseiere og gründere.
En NHH-forsker påpeker at skjermingsfradraget gir et mer reelt bilde av faktisk skatt på aksjeinvesteringer, men at formuesskatten kommer i tillegg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg kritiserer Arbeiderpartiets nestleder Jan Christian Vestre for hans fremstilling av formuesskatten. Solberg mener Vestre og Ap later som om formuesskatten kun rammer rike personers private formue, mens den i realiteten også belaster bedrifters verdier som maskiner og utstyr. Hun mener dette er en feilaktig fremstilling i den politiske debatten. Vestre på sin side hevder at formuesskatten ikke har hindret vekst i hans bedrift og forsvarer den som en viktig omfordelende skatt. Han kritiserer Høyres forslag om å øke selskapsskatten, og mener det vil svekke investeringer. Solberg ønsker å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, mens Ap vil beholde den på dagens nivå.
4 måneder siden
Flere partier på Stortinget kritiserer regjeringen for å ikke ha tatt grep mot boliginvestorer som unngår skatt ved å selge leiligheter som borettslag. Selskaper som Heimstaden har tjent store summer på økte boligpriser, men slipper å betale 22 prosent skatt på gevinsten ved å konvertere leiligheter til borettslag før salg. Dette har ført til sterke reaksjoner fra flere politikere som kaller det «urimelig», «vanvittig» og «urettferdig». Finansministeren har uttalt at denne praksisen er uønsket, men ingen tiltak er iverksatt. Arbeiderpartiet ser også positive sider ved borettslagsmodellen, men mener skatteunndragelsen er urettferdig.
3 måneder siden
Ifølge Finansdepartementet er skattenivået i Norge 17 milliarder kroner lavere enn i 2013, til tross for skatteøkninger under Støre-regjeringen. Rødt-leder Marie Sneve Martinussen anklager høyresiden for å svartmale situasjonen og overdrive skatteøkningene. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) støtter dette og påpeker at inntektsskatten er redusert. Støre-regjeringen har økt formuesskatten og grunnrenteskatten, men det totale skattenivået er lavere enn under Stoltenberg-regjeringen. Høyres Tina Bru hevder derimot at regjeringen har økt skattene med 120 milliarder kroner og kritiserer uforutsigbare skatteendringer.
3 måneder siden
Høyre vurderer å øke selskapsskatten med et par prosentpoeng som en del av en skatteomlegging, der formuesskatten på arbeidende kapital skal fjernes. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kritiserer dette, og mener det vil føre til mindre overskudd for alle bedrifter, redusert investeringslyst og færre arbeidsplasser. Han argumenterer for at formuesskatten er mer treffsikker. Høyre mener på sin side at skatt på avkastning er riktig, og ser økningen i sammenheng med en reduksjon i formuesskatten. Vedum uttrykker bekymring for at mange bedrifter ikke er klar over Høyres vurdering, da debatten har vært dominert av formuesskatten.
1 måned siden
Ketil Solvik-Olsen (FrP) mener finansminister Jens Stoltenberg (Ap) indirekte innrømmer at formuesskatten er negativ for verdiskapingen i Norge, spesielt ved å gjøre det mindre attraktivt for utenlandske investorer. Stoltenberg har uttalt at formuesskatt kan redusere tilgangen på utenlandsk kapital. Alfred Bjørlo (V) kritiserer Ap for å støtte en skatt som rammer norske eiere. NHH-professor Jarle Møen mener at formuesskatten virker nøytralt for nordmenn så lenge de ikke flytter ut, men at utflytting fører til provenytap for Norge. Statssekretær Ellen Reitan (Ap) presiserer at Stoltenbergs kommentarer primært gjelder utenlandske investorer, da nordmenn beskattes for formue uansett.
2 måneder siden
Høyre og Venstre ønsker å skrote regjeringens endringer i exitskatten fra 2024, selv om dette kan åpne for skattehull. Nikolai Astrup (Høyre) mener det er viktigere å ha konkurransedyktige rammevilkår for å hindre utflytting, fremfor å fokusere på exitskatten. Sveinung Rotevatn (Venstre) mener at nordmenn i utlandet bør skatte på realiserte verdier på lik linje med de som bor i Norge. Gründere er kritiske til de nye innstrammingene, da de frykter at utflyttere kan få skatteregninger de ikke har midler til å betale. Finanspolitikkutvalget mener skattedebatten er for polarisert, og Høyre avviser å nærme seg regjeringens skattenivå.
1 måned siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Norgesgruppens årsresultat på 4,88 milliarder kroner før skatt, samtidig som matvareprisene har steget. Martinussen mener vanlige folk betaler for mye for mat, mens bøndene får for lite. Hun krever derfor at dagligvarekjedene splittes opp for å redusere kjedemakten. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes støtter kritikken og etterlyser tiltak fra konkurransetilsynet og regjeringen. Flere økonomer mener at de høye matvareprisene kan føre til at Norges Bank ikke vil senke renten.
4 måneder siden
Skattedebatten i Norge har intensivert seg, med økt misnøye fra næringslivet over formuesskatten og andre nye skatter. Høyresiden har tatt en offensiv rolle, med koordinerte utspill og støtte fra ulike organisasjoner. Regjeringen, derimot, virker usikker på hvordan de skal håndtere kritikken, og deres nye strategi med å fremheve «jobbskapere» har ikke dempet misnøyen. Debatten forventes å spisse seg til, med fokus på fordelingspolitikk og hvem som vil dra nytte av eventuelle skattelettelser. Velgere vil også spørre hva slags skattelette de skal få sammenlignet med bedriftseierne.
3 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer sterkt at Stein Erik Hagens familieselskap gir 14 millioner kroner i valgkampstøtte til de borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. Hun mener Høyre bør avvise pengene, da de kommer fra et utenlandsk selskap eid av en familie som har flyttet til Sveits for å unngå norsk skatt. Martinussen frykter at dette kan føre til at Høyre prioriterer politikk som ikke er i norske interesser. Frp avviser kritikken og mener det er naturlig at bedrifter og enkeltpersoner kan støtte partier, og er takknemlige for bidragene. Rødt mener det er stor forskjell på LOs støtte til Arbeiderpartiet og Hagens pengegave.
1 måned siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) kritiserer Høyres skattepolitikk, spesielt forslag om kutt i formuesskatten. Vestre mener dette vil svekke finansieringen av Forsvaret og sykehusene, og anklager Høyre for å ville øke selskapsskatten, noe Erna Solberg (H) avviser. Høyre argumenterer for at skattelettelser vil stimulere verdiskaping og sysselsetting, og Solberg siterer Vestre på at formue ofte er investert i bedrifter og maskiner. Striden handler om hvordan Norge best kan sikre økonomisk vekst og finansiere offentlige tjenester i fremtiden.
4 måneder siden
Ulike partier foreslår betydelige endringer i formuesskatten i sine alternative statsbudsjetter. Rødt ønsker å øke skatten kraftig, mens Høyre vil avvikle den på sikt. MDG vil heve innslagspunktet, og flere partier vil endre verdsettingsrabattene. Eksperter påpeker at formuesskatten kan føre til skatteflukt og redusere investeringer. Det er uenighet om hvorvidt skatteflukt er et problem, og om formuesskatten er skadelig for norsk økonomi. Noen mener den rammer næringslivet og investeringer, mens andre mener den er nødvendig for å skatte de rike.
2 måneder siden
Et rådgivende utvalg advarer mot å skrote Støre-regjeringens exitskatt, slik Høyre og Venstre har foreslått, da dette kan åpne for store skattehull og koste samfunnet dyrt. Utvalget kritiserer også regjeringens avgiftskutt, spesielt reduksjonen i moms på mat, vann og avløp, og mener slike kutt ikke er målrettet fordelingspolitikk da de favoriserer de med høy inntekt. Som et alternativ foreslår de heller å øke bunnfradraget på formuesskatten for å stimulere gründerskap. Utvalget påpeker at hyppige endringer i skattesystemet skaper usikkerhet og er ikke bærekraftig.
4 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg hevdet i en debatt at formuesskatten ville øke for selskaper som investerer i driftsmidler, som for eksempel et reserveaggregat. Skatteetaten og Revisorforeningen avkrefter dette. De forklarer at kjøp av driftsmidler ikke øker formuesverdien, da det er en omdisponering av midler. Driftsmidler avskrives også, noe som reduserer den skattemessige formuen. Det er ulike regler for enkeltpersonforetak og aksjeselskap. Det har vært flere feilaktige eksempler i debatten om formuesskatt, noe som har skapt forvirring. Solberg presiserer at poenget er at små og mellomstore bedrifter får høyere skatteregning.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at et stort flertall av norske bedriftseiere mener at deres vilkår har blitt dårligere under Støre-regjeringen. De fleste opplever at formuesskatten hindrer investeringer og jobbskaping. Mange bedrifter betaler formuesskatten ved å ta ut utbytte, noe som går ut over driften. Bedriftsledere etterlyser mer forutsigbarhet og mener formuesskatten er skadelig for norsk næringsliv. Regjeringen har økt formuesskatten, noe som har ført til kritikk og utflytting av velstående nordmenn. Det er uenighet om skattens effekt på investeringer, der regjeringen mener den ikke hindrer vekst, mens andre mener den er en stor belastning.
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.