LO har brutt forhandlingene i årets lønnsoppgjør med staten. Samtidig har YS, Unio og Akademikerne kommet til enighet.
LO har valgt å bryte forhandlingene i årets lønnsoppgjør med staten. Leder i LO Stat, Elisabeth Steen, beskriver statens tilbud som en «ren provokasjon» med en urettferdig fordelingsprofil, og mener staten ønsket mekling. Partene skal møtes hos Riksmekleren 6.
mai, med frist 27. mai. I kontrast har Akademikerne, YS og Unio akseptert statens tilbud og blitt enige om en ramme på 4,4 prosent.
Lederne for disse organisasjonene uttrykker tilfredshet med oppgjøret, som de mener gir rom for reallønnsvekst basert på en prisvekstprognose på 2,7 prosent for 2025. De fremhever at midlene skal fordeles lokalt. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung er fornøyd med enigheten som bidrar til samlet lønnsdannelse.
Elisabeth Steen
Jens B. Jahren
Steinar A. Sæther
Kari Tønnessen Nordli
Karianne Tung
LO
YS
Unio
Akademikerne
Staten
Riksmekleren
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 timer siden
LO Stat har brutt forhandlingene i årets lønnsoppgjør med staten. Dette skjer samtidig som Unio og Akademikerne har kommet til enighet med staten.
9 timer siden
Lønnsforhandlingene mellom KS og flere arbeidstakerorganisasjoner har gitt ulikt resultat. Mens noen parter ble enige, brøt forhandlingene med LO og YS, noe som nå fører til mekling.
9 timer siden
LO og YS har brutt forhandlingene med KS i årets kommuneoppgjør. Oppgjøret går nå til mekling hos Riksmekleren.
16 timer siden
Over 900.000 offentlig ansatte venter spent på utfallet av årets lønnsforhandlinger. Fristen for å unngå mekling utløper ved midnatt natt til 1. mai.
9 timer siden
LO Kommune og YS Kommune har brutt lønnsforhandlingene med KS for kommuneansatte. Dette sender oppgjøret til mekling og øker faren for streik.
9 timer siden
Lønnsoppgjøret for kommuneansatte har brutt sammen for to av hovedorganisasjonene. Bruddet mellom LO Kommune, YS Kommune og KS sender oppgjøret til mekling.
7 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner og et lavtlønnstillegg på to kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, noe som innebærer at mange arbeidstakere vil oppleve reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft. LO og YS har lagt vekt på generelle tillegg og prioritering av lavlønn og likelønn, og Virke har imøtekommet disse kravene. Partene beskriver forhandlingene som konstruktive og ansvarlige i en tid med økonomisk usikkerhet.
1 måned siden
LO og NHO har kommet til enighet i årets mellomoppgjør etter mekling hos Riksmekleren. Partene møttes mandag etter brudd i forhandlingene tidligere i måneden. Meklingsfristen var ved midnatt natt til onsdag, og en streik blant nesten 25.000 fagorganiserte ble avverget. Den største uenigheten var spørsmålet om lokale eller sentrale lønnstillegg, der NHO ønsket mest mulig lokal lønnsdannelse, mens LO ønsket størst mulig sentralt tillegg. LO, NHO og riksmekleren har innkalt til pressekonferanse for å presentere resultatet.
1 måned siden
LO og NHO har kommet til enighet i lønnsoppgjøret etter mekling hos Riksmekleren. Enigheten avverger en streik som ville rammet over 25.000 medlemmer i LO og YS. Partene har forhandlet siden 14. mars, men brøt forhandlingene etter fire dager. Den største uenigheten var fordelingen mellom lokale og sentrale tillegg, der LO ønsket størst mulig sentralt tillegg for å sikre kjøpekraft og motvirke lavlønn. Lønnsoppgjøret omfatter frontfaget og vil danne grunnlag for andre bransjer. LO innkaller til pressekonferanse klokken 17 for å informere om resultatet.
1 måned siden
LO og NHO har avbrutt lønnsforhandlingene etter fire dager uten enighet, og saken går nå til mekling hos Riksmekleren. LO krever høyere lønn og bedre likelønn, spesielt for lavtlønte, og mener industriens gode resultater gir rom for et solid lønnsoppgjør. NHO bekrefter at partene står for langt fra hverandre. Meklingen starter 31. mars, med frist 1. april. Dersom meklingen ikke fører frem, kan det bli streik. Over 200.000 arbeidstakere er omfattet av varslede avtale- og plassoppsigelser.
1 måned siden
LO har brutt lønnsforhandlingene med NHO etter fire dager uten enighet, og har varslet plassoppsigelser for over 200.000 arbeidstakere. LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever økt kjøpekraft for medlemmene, og mener det er rom for et solid lønnsoppgjør. NHO på sin side understreker at usikkerhet i internasjonal handel tilsier at lønnstillegg bør forhandles lokalt. Lønnsoppgjøret går nå til Riksmekleren, med mekling planlagt 31. mars og frist 1. april. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor kun lønn er tema.
7 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme med NHO. LO har lagt vekt på å styrke arbeidstakernes kjøpekraft gjennom generelle tillegg, samt å prioritere lavlønn og likelønn. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, og dette anslaget er sentralt for å vurdere om lønnsoppgjøret gir reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft for arbeidstakerne.
7 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om rammen for årets lønnsoppgjør, som er på 4,4 prosent. Oppgjøret er et mellomoppgjør og omfatter kun lønnsforhandlinger. Det inkluderer et generelt kronetillegg på fem kroner per time for alle ansatte, samt særlige tillegg og garantitillegg på flere overenskomster. Minstelønnssatsene justeres tilsvarende. Virkes administrerende direktør, Bernt G. Apeland, sier at oppgjøret balanserer arbeidstakernes behov med virksomhetenes økonomiske bærekraft, og tar hensyn til utfordringene i handels- og tjenestenæringene. Oppgjøret følger frontfagets rammer og gir samtidig rom for lokale forhandlinger.
1 måned siden
LO og NHO har avbrutt lønnsforhandlingene etter fire dager uten å komme til enighet. Partene står for langt fra hverandre og har nå bedt Riksmekleren om bistand. LO og YS krever reallønnsvekst for sine medlemmer, noe som betyr at lønningene må stige mer enn prisveksten, anslått til 2,7 prosent. Uenigheten kan føre til streik i industrien fra 2. april. Resultatet av forhandlingene i frontfaget, som omfatter konkurranseutsatt industri, vil danne rammen for de øvrige lønnsoppgjørene i landet.
4 måneder siden
Akademikerne, Unio og YS retter sterk kritikk mot LO etter bruddet i IA-forhandlingene og LOs beslutning om å stanse samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene. Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg hevder at LO har satt sykelønnsordningen i spill. Unio-leder Ragnhild Lied foreslo et kompromiss om tre års freding av sykelønnsordningen, som fikk støtte fra Akademikerne og YS, men LO og NHO sto fast på sine ultimatum om henholdsvis fire og to års freding. Etter bruddet advarte de tre andre arbeidstakerorganisasjonene om at partene risikerer å miste innflytelse uten en avtale. LO hevder de ble ekskludert fra forhandlingene før bruddet.