Myndighetene tar grep for å sikre åpenhet om markedsandeler i dagligvarebransjen etter at Norgesgruppen først forsøkte å holde sine tall hemmelig. Konkurransetilsynet vil nå selv kartlegge markedsandelene, da analyseselskapet NielsenIQ ikke lenger offentliggjør disse tallene.
Kiwi gikk forbi Rema 1000 som den største kjeden. Coop og Rema 1000 ønsker å dele sine tall, mens Norgesgruppen er mer avventende.
Forbrukerrådet understreker viktigheten av åpenhet for å følge med på utviklingen i et konsentrert marked.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kiwi styrker sin posisjon som landets største dagligvarekjede, mens Meny opplever nedgang. Norgesgruppen overrasker ved å publisere sine markedsandeler før de andre aktørene, noe som vanligvis skjer på fredag. Denne tidlige offentliggjøringen skjer midt i en debatt om åpenhet rundt markedsandeler i dagligvarebransjen, der Konkurransetilsynet har valgt å lage sin egen oversikt på grunn av manglende offentliggjøring fra analyseselskapet NielsenIQ. Forbrukerrådet har kritisert mangelen på åpenhet, og Norgesgruppen snudde fra tidligere hemmelighold etter press fra konkurrenter.
20 dager siden
Konkurransetilsynets ferske rapport avslører at Kiwi er Norges største dagligvarekjede med 24,4 prosent markedsandel, tett fulgt av Rema 1000. Extra har hatt betydelig vekst, særlig grunnet omprofilering av Prix-butikker. Kartleggingen kommer etter press fra Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet for åpenhet i bransjen. Rapporten bekrefter at lavprissegmentet dominerer, og at Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har en svært konsentrert markedsandel. Rødt har foreslått å splitte opp de store kjedene.
14 dager siden
En rapport fra Konkurransetilsynet viser at dagligvarekjedene i Norge har stadig større inntjening, samtidig som prisene for forbrukerne øker. Konkurransetilsynet mener at avkastningen er høyere enn forventet i et marked med få etableringshindringer og hard konkurranse, og at etableringshindringene må reduseres. I 2024 ble Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 bøtelagt for ulovlig prissamarbeid. Rema 1000 har økt sine markedsandeler mest, mens NorgesGruppen har hatt størst reduksjon. Lavprissegmentet har hatt størst økning i omsetning, og Kiwi er nå den største lavpriskjeden.
25 dager siden
En ny meningsmåling viser at mange nordmenn ønsker å splitte opp de store dagligvarekjedene som et tiltak for å redusere matprisene. Undersøkelsen kommer samtidig som dagligvarekjedene rapporterer om store overskudd, noe flere kunder reagerer på. Kun to familier kontrollerer mesteparten av dagligvaremarkedet i Norge, og politikere fra Rødt og SV har tidligere tatt til orde for oppsplitting. Norgesgruppen ønsket ikke å kommentere saken, mens Rema 1000 hevder de allerede er billigst, og Coop mener spørsmålet om strukturelle endringer ligger hos politikerne.
1 måned siden
Dagligvarekjeden Extra opplever sterkest vekst og tar markedsandeler fra Kiwi og Rema 1000. Kiwi beholder sin posisjon som landets største kjede, mens Rema 1000 også øker. Norgesgruppen som helhet går tilbake. Oda, en netthandelsaktør, viser vekst og styrker sin posisjon innen netthandel. Rema 1000 er den eneste av de store kjedegrupperingene som øker sin markedsandel.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth varsler at regjeringen vil utvide tiltakene for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen, grunnet høy lønnsomhet og svak konkurranse. Tiltakene kommer i tillegg til de eksisterende, som inkluderer forbud mot å hindre konkurrenter i å bruke butikklokaler og lovendringer for Konkurransetilsynet. Myrseth deler bekymringen om konkurransen i bransjen og understreker viktigheten av å sikre riktige priser. Regjeringen vil også snart konkludere i saken om prisdiskriminering, som har vært et omdiskutert tema i fem år, der målet er å gjøre det lettere for små aktører å etablere seg og konkurrere.
2 måneder siden
Nettavisen har fått innsyn i den offentlige versjonen av vedtaket mot Norgesgruppen (Kiwi), Rema 1000 og Coop i prisjegersaken. Vedtaket viser at kjedene samarbeidet om å regulere prisjegervirksomheten, noe som førte til identiske priser og potensielt høyere priser for forbrukerne. Konkurransetilsynet ila gigantbøter for ulovlig samarbeid. E-poster viser at kjedene var klar over at informasjonen fra prisjegerne kunne brukes til å presse priser opp og svekke konkurransen.
24 dager siden
Konkurransetilsynet vurderer å tillate en prisportal for dagligvarer som viser historiske priser, men er skeptisk til sanntidsinformasjon, da de frykter dette vil redusere konkurransen mellom kjedene. Uten prisgjennomsiktighet er det vanskelig for forbrukere å sammenligne priser og vurdere tilbud. Konkurransetilsynet mener konkurransen i dagligvarebransjen er for svak og ønsker flere aktører på markedet, samt at tollvernet endres. Forbrukerrådet synes tilsynets signaler er interessante og ser potensiale i en slik løsning.
8 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler et lovforslag som skal gi Konkurransetilsynet større muskler for å regulere matmarkedet. Forslaget gir tilsynet mulighet til å gripe inn i konkurranseproblemer før det er påvist lovbrudd. Dette innebærer markedsetterforskning som kan føre til tiltak for å styrke konkurransen. Regjeringen mener dette kan gi billigere mat, mens Høyre vil avvise forslaget og kutte i tilsynets budsjett. Regjeringen har tidligere iverksatt flere tiltak for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen, og dette forslaget er en del av en større 10-punktsplan.
1 måned siden
Senterpartiets Geir Pollestad ønsker å tvinge dagligvarebutikker til å oppgi hva en vare kostet for ett år siden, for å gi forbrukerne bedre innsikt i prisutviklingen og avsløre skjulte prisøkninger. Pollestad kritiserer dagligvarekjedene for å markedsføre seg som prispressere, samtidig som matprisene stiger. Han mener at de som eier dagligvarekjedene tjener mest på de økte prisene. Forslaget kommer som en reaksjon på den kraftige prisveksten på matvarer det siste året, hvor enkelte produkter, som sjokolade, har hatt en spesielt stor økning.
1 måned siden
SV tar til orde for å splitte opp dagligvaregiganter som Norgesgruppen og Reitan for å redusere matvareprisene. Kari Elisabeth Kaski mener manglende konkurranse er hovedårsaken til høye priser og vil gi Konkurransetilsynet myndighet til å bryte opp selskapene. SV foreslår også å senke terskelen for dominerende aktører. Handelsorganisasjonen Virke mener derimot at størrelse er en fordel for effektiv logistikk.
3 måneder siden
Dagligvarekjedene konkurrerer om kundene med tilbud på sunne varer i januar. Coop Extra, Kiwi og Rema 1000 har alle lansert kampanjer med prisreduksjoner på fisk, frukt og grønnsaker. Kiwi matcher priser, men unntar medlemstilbud, mens Rema 1000 og Coop Extra tilbyr rabatter til sine medlemmer. Forbrukerrådet kritiserer medlemskampanjene for å gjøre det vanskelig å sammenligne priser, og påpeker at det er vanskelig for forbrukere å få oversikt over de reelle kostnadene.
22 dager siden
Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om å splitte opp store dagligvarekjeder som Norgesgruppen (Kiwi) og Rema 1000. Partiet mener dette vil redusere matprisene og øke konkurransen i markedet, da de store kjedene kontrollerer store deler av verdikjeden. Forslaget har støtte i en fersk meningsmåling. Høyre advarer mot forslaget og mener det kan føre til høyere priser. Rødt på sin side mener at dagens situasjon fører til at bønder, ansatte og kunder taper på dagens system.
1 måned siden
I 2024 opplevde Extra størst vekst i dagligvaremarkedet, mens Kiwi fortsatt er den største kjeden. Lavpriskjedene øker sin popularitet på bekostning av andre segmenter. Rema 1000 understreker at de gir kundene mest mat for pengene, mens Kiwi fokuserer på organisk vekst. Meny forsøker å balansere markedet med fokus på kvalitet og matmangfold. Netthandelen, anført av Oda, fortsetter å vokse, til tross for interne utfordringer. Dagligvaremarkedet preges av konkurranse og ulike strategier for å tiltrekke kunder.