En rapport fra Konkurransetilsynet viser at dagligvarekjedene i Norge har stadig større inntjening, samtidig som prisene for forbrukerne øker. Konkurransetilsynet mener at avkastningen er høyere enn forventet i et marked med få etableringshindringer og hard konkurranse, og at etableringshindringene må reduseres.
I 2024 ble Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 bøtelagt for ulovlig prissamarbeid. Rema 1000 har økt sine markedsandeler mest, mens NorgesGruppen har hatt størst reduksjon.
Lavprissegmentet har hatt størst økning i omsetning, og Kiwi er nå den største lavpriskjeden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Konkurransetilsynets ferske rapport avslører at Kiwi er Norges største dagligvarekjede med 24,4 prosent markedsandel, tett fulgt av Rema 1000. Extra har hatt betydelig vekst, særlig grunnet omprofilering av Prix-butikker. Kartleggingen kommer etter press fra Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet for åpenhet i bransjen. Rapporten bekrefter at lavprissegmentet dominerer, og at Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har en svært konsentrert markedsandel. Rødt har foreslått å splitte opp de store kjedene.
20 dager siden
Konkurransetilsynets rapport for 2024 viser at svak konkurranse fører til høye matpriser. Rapporten fremhever tre hovedhindringer for nye aktører: importvern, tungt byråkrati og vanskelig tilgang på eiendom. Importvernet beskytter etablerte leverandører og dagligvarekjeder, mens kompliserte importregler gjør det vanskelig for mindre aktører å importere varer. De store kjedene bruker også eksklusive leieavtaler for å begrense konkurransen. Konkurransetilsynet mener at enklere importregler og endringer i avtaleverk kan styrke konkurransen og redusere matprisene.
1 måned siden
Dagligvaremarkedet i Norge vokste til 266 milliarder kroner i 2024, en økning på 5,1 prosent, hovedsakelig drevet av prisvekst. Tradisjonelle dagligvarebutikker som Kiwi og Rema 1000 står for størstedelen av salget, men lavprisbutikker øker sin markedsandel. Samtidig viser rapporten en nedgang i antall nærbutikker, bredsortimentsbutikker, bensinstasjoner og kiosker. Kjedenes egne merkevarer har også hatt en liten økning i omsetning.
3 måneder siden
Konkurransetilsynet har forbudt dagligvarekjedenes bruk av prisjegere, som de mener førte til mindre konkurranse og høyere priser. Dagligvarekjedene Coop, Norgesgruppen og Rema 1000 ble ilagt bøter på til sammen 4,9 milliarder kroner. Forbudet har ført til endringer i hvordan kjedene prissetter varer, med mer fokus på kortvarige sjokktilbud. Eksperter mener dette kan føre til større prisvariasjoner og mer konkurranse, men at det er usikkert om det vil gi lavere priser totalt sett. Norgesgruppen klager på vedtaket, mens Rema 1000 sier de vil fortsette å ha gode kampanjer. En professor ved BI har merket seg at det er flere kortvarige tilbud i butikkene etter forbudet.
1 måned siden
Prisene på matvarer hos Kiwi og Rema har steget kraftig det siste året, samtidig som dagligvarekjedenes innkjøpspriser fra næringsmiddelindustrien kun har økt marginalt. Denne uvanlige utviklingen overrasker eksperter, som mener svak konkurranse i markedet kan være en viktig årsak. Dagligvarekjedene selv forklarer prisøkningen med et uvanlig prisfall i februar i fjor, samt tidlige påskekampanjer. Det antydes at Konkurransetilsynet bør vurdere å gjennomføre hyppigere marginundersøkelser for å få bedre innsikt i prisutviklingen i dagligvaremarkedet.
25 dager siden
En ny meningsmåling viser at mange nordmenn ønsker å splitte opp de store dagligvarekjedene som et tiltak for å redusere matprisene. Undersøkelsen kommer samtidig som dagligvarekjedene rapporterer om store overskudd, noe flere kunder reagerer på. Kun to familier kontrollerer mesteparten av dagligvaremarkedet i Norge, og politikere fra Rødt og SV har tidligere tatt til orde for oppsplitting. Norgesgruppen ønsket ikke å kommentere saken, mens Rema 1000 hevder de allerede er billigst, og Coop mener spørsmålet om strukturelle endringer ligger hos politikerne.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året. Landbruksminister Geir Pollestad mener dagligvarekjedene er ansvarlige for de høye prisene og ønsker bedre konkurranse i bransjen. Han peker på at prisene på fisk og grønnsaker har hatt en spesielt dårlig utvikling i Norge sammenlignet med Sverige. Bransjeorganisasjonen Virke mener derimot at Pollestads egen landbrukspolitikk, med økt toll på importerte varer, bidrar til de høye prisene. De viser også til at Konkurransetilsynet ikke har funnet bevis for at dagligvarekjedene har økt sine marginer. Pollestad mener forbrukere og bønder har en felles interesse av å redusere dagligvarekjedenes makt, mens Virke mener at leverandørmakten bør kartlegges.
2 måneder siden
En fersk pristest fra Nettavisen viser at dagligvareprisene har steget kraftig de siste seks månedene. Kaffe, tran og kjøttpålegg er blant produktene som har hatt størst prisøkning. Rema 1000 er marginalt billigere enn Extra og Kiwi i testen, men Forbrukerrådet påpeker at prisforskjellene er så små at det lønner seg å følge med på tilbud. De mener også at den manglende priskonkurransen tyder på et usunt marked, og oppfordrer forbrukerne til å være utro og handle der det er billigst.
2 måneder siden
Nettavisen har fått innsyn i den offentlige versjonen av vedtaket mot Norgesgruppen (Kiwi), Rema 1000 og Coop i prisjegersaken. Vedtaket viser at kjedene samarbeidet om å regulere prisjegervirksomheten, noe som førte til identiske priser og potensielt høyere priser for forbrukerne. Konkurransetilsynet ila gigantbøter for ulovlig samarbeid. E-poster viser at kjedene var klar over at informasjonen fra prisjegerne kunne brukes til å presse priser opp og svekke konkurransen.
1 måned siden
Kiwi-eier NorgesGruppen rapporterer om solid vekst i 2024 med en økning i driftsinntektene til 118 milliarder kroner. Dette resulterte i et utbytte på 1,24 milliarder kroner, hvorav mesteparten gikk til Johannson-familien. Konsernsjef Runar Holleviks lønn og bonuser har også økt. Samtidig opplever forbrukerne høye matpriser, noe som skaper reaksjoner. NorgesGruppen forsvarer sine marginer med at de trenger å investere i butikkene, og sier de jobber for å holde kostnadene nede. En Kiwi-ansatt på nest høyeste lønnstrinn tjener knappe 400.000 i året, noe som tilsvarer Holleviks lønn for to ukers arbeid.
3 måneder siden
Konkurransetilsynets rapport viser at dagligvarekjedene har en betydelig høyere bruttomargin på sjokolade og snacks, over 50 prosent, sammenlignet med lave eller negative marginer på kjøtt og fisk. Kjente merkevarer gir høyere fortjeneste enn dagligvarekjedenes egne merkevarer. Dagligvarekjedene satser hovedsakelig på kjente merkevarer, mens egne merkevarer fungerer som et supplement. Leverandørene tar også en høyere margin enn butikkene. Konkurransetilsynet understreker at bruttomarginen skal dekke kostnader som lønn, frakt og strøm, og at lav margin på enkelte varer kan skyldes et ønske om å trekke kunder til butikken.
1 måned siden
I 2024 opplevde Extra størst vekst i dagligvaremarkedet, mens Kiwi fortsatt er den største kjeden. Lavpriskjedene øker sin popularitet på bekostning av andre segmenter. Rema 1000 understreker at de gir kundene mest mat for pengene, mens Kiwi fokuserer på organisk vekst. Meny forsøker å balansere markedet med fokus på kvalitet og matmangfold. Netthandelen, anført av Oda, fortsetter å vokse, til tross for interne utfordringer. Dagligvaremarkedet preges av konkurranse og ulike strategier for å tiltrekke kunder.
2 måneder siden
Rema 1000 er vinneren av VGs matbørs for februar 2025, med Oda like bak. Prissjekken viser at det er penger å spare ved å velge riktig butikk. Generelt har prisene steget det siste året, men det er store forskjeller på enkeltvarer. Frukt- og grøntpriser følger hverandre tett, men med unntak. Oda har redusert prisen på billig juice betydelig. Dagligvarekjedene overvåker hverandres priser nøye, noe som resulterer i mange identiske priser på tvers av butikkene.
1 måned siden
Norgesgruppen, som eier Kiwi, Joker, Spar og Meny, økte overskuddet til 4,88 milliarder kroner før skatt i 2024, sammenlignet med 4,3 milliarder året før. Økte matvarepriser bidro til resultatforbedringen. Konsernet ble ilagt en bot på 2,3 milliarder kroner av Konkurransetilsynet for ulovlig prissamarbeid, men har klaget på vedtaket. Klagenemnda vil ta stilling til saken i august.
8 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.