En ny tidsbruksundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at eldre over 67 år bruker mer tid på inntektsgivende arbeid og mindre tid på husarbeid enn for 20 år siden. Blant yngre eldre (55-66 år) har arbeidstiden økt fra 3 timer og 9 minutter i 2000 til 3 timer og 46 minutter i 2022.
For eldre over 67 år har arbeidstiden økt fra 21 minutter daglig i 2010 til 51 minutter i 2022. Kvinner, som tidligere brukte mer tid på husarbeid enn menn, har redusert denne tiden betydelig.
Fritiden er også blitt mer aktiv, med økt tid til idrett og friluftsliv, men mindre tid til sosialt samvær og kultur.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Nye tall fra SSB viser at barn og unge i alderen 9-15 år bruker mer tid på skjermaktiviteter og organisert idrett, mens tid brukt på sosialt samvær, lek og lesing har gått ned. I 2022 brukte de i snitt fire timer daglig på TV, gaming og sosiale medier, med jenter som bruker mest tid på sosiale medier og gutter på gaming. Samtidig har tiden brukt på organisert idrett økt, mens tid brukt på frilek og lesing har sunket betraktelig. Barn tilbringer også mindre tid sammen med andre enn tidligere, og mer tid alene eller med familien.
2 måneder siden
En artikkel i Fredriksstad Blad viser at nordmenn over 60 år føler seg yngre enn sin faktiske alder, i snitt 14 år. Dette skyldes sunnere livsstil med mindre røyking og mer aktivitet. Samtidig står Fredrikstad kommune overfor en stor økning i antall eldre, noe som krever en omstilling av eldreomsorgen. Fremtidens løsning innebærer mer hjemmebasert omsorg, bruk av teknologi og fokus på rehabilitering, fordi færre vil få sykehjemsplass.
2 dager siden
En ny rapport viser at netthandelen øker kraftig i Norge. Spesielt eldre handler nå langt mer på nett enn tidligere.
22 dager siden
En undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser store forskjeller i bruken av sosiale medier mellom ulike aldersgrupper. Ungdom i alderen 16-19 år bruker i snitt over fire timer daglig på sosiale medier, mens eldre generasjoner foretrekker Facebook. Snapchat og TikTok er mest populære blant de yngste. Kvinner bruker generelt mer tid på sosiale medier enn menn. I snitt bruker nordmenn 113 minutter daglig på sosiale medier.
2 måneder siden
SSBs lønnsstatistikk for 2024 viser at det fortsatt er store forskjeller i lønnsnivå mellom kvinner og menn. I 2024 var gjennomsnittlig månedslønn for menn 62.680 kroner, mens kvinner tjente 55.280 kroner, en forskjell på 13,4 prosent. Kvinners lønnsvekst fra 2023 var 5,2 prosent, mens menns var 5,4 prosent. Eiendomsmeglere bidro til høyere lønnsvekst, etter et år med nedgang. Bygg og anlegg hadde også høy vekst, mens offentlig sektor hadde lavere lønnsvekst.
1 måned siden
Ekteparet Nils-Robert Nordstrand (80) og Astrid Berg (79) er aktive crossfit-utøvere, noe som er i tråd med myndighetenes anbefalinger for eldre. Helsedirektoratet fremhever at styrketrening bidrar til å opprettholde god helse og funksjonsevne lenger, og statistikk viser en positiv økning i antall eldre som engasjerer seg i styrketrening. På Crossfit Borealis opplever man en økende interesse fra eldre, og det anslås at en gruppe på 18 aktive personer kan spare samfunnet for over 160 millioner kroner årlig. I tillegg til de fysiske fordelene, bidrar treningen til økt psykisk velvære og sosialt fellesskap, noe ekteparet selv bekrefter.
4 måneder siden
I 2025 vil ni av tolv helligdager falle på ukedager, noe som gir flere fridager, men 17. mai faller på en lørdag, og dermed mister man en fridag sammenlignet med 2024. Det er også to inneklemte fredager i mai. Forskere understreker at kvaliteten på jobben og hverdagen er viktigere enn antall fridager, og at det er viktig å bruke fritiden til å lade batteriene. Norge har høy sysselsetting og relativt få arbeidstimer per uke sammenlignet med andre land, men det er ikke et mål at folk skal jobbe mest mulig.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser store forskjeller i verdiskapning mellom norske fylker i 2022. Oslo, Rogaland og Vestland hadde en vekst på rundt 8 prosent, mens Innlandet hadde en vekst på kun 1,1 prosent. Oslo skiller seg ut med en verdiskapning per innbygger som er nesten dobbelt så høy som de fleste andre fylker. Forskjellene reduseres når man ser på verdiskapning per sysselsatt, noe som henger sammen med høyere sysselsetting og lavere andel eldre og barn i Oslo. Ifølge en Civita-rådgiver skyldes ikke Oslos posisjon at hovedkontorer er lagt til Oslo, da SSBs metode fordeler omsetning på alle produksjonsenheter.
3 måneder siden
Nye pensjonsregler gir 200.000 offentlig ansatte med særaldersgrenser større fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger. Forsvarsansatte slipper nå å slutte ved fylte 60 år, og fribeløpet for inntekt ved siden av pensjon økes til 2,7 G, som tilsvarer omtrent 335.000 kroner. Dette betyr at ansatte i yrker som renhold, barnevern, helse, brann, politi, fengsel og forsvar kan tjene mer ved siden av pensjonen uten at den avkortes. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna presenterte endringene, som LOs nestleder Sissel Skoghaug omtaler som en seier for arbeidstakerne.
1 måned siden
SV vedtok på sitt landsmøte et forslag om å innføre sjutimers arbeidsdag. Dette markerer en justering fra partiets tidligere mål om seks timers arbeidsdag, begrunnet i at det er mer gjennomførbart. Landsmøtet argumenterte for at normal arbeidstid ikke er endret siden 1919, og at en kortere arbeidsdag vil bidra til at flere kan jobbe lengre, øke fulltidsstillinger og forbedre balansen mellom arbeid og fritid. SV vil i den kommende perioden foreslå å redusere den lovfestede arbeidstiden til 7 timer per dag, tilsvarende en 35-timers arbeidsuke.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i klager på norske sykehjem og hjemmehjelpstjenester. Pasientombudet påpeker at kommunene ikke er tilstrekkelig forberedt på den økende eldrebølgen, noe som resulterer i at mange eldre ikke får den hjelpen de trenger, enten det gjelder hjemmetjenester eller sykehjemsplass. Flere kommuner erkjenner at økonomiske utfordringer hindrer dem i å tilby tilstrekkelig eldreomsorg, og at mange eldre bor hjemme for lenge med avansert medisinsk behandling. En forskningsstudie antyder også at forventningene til helsetjenestene kanskje er for høye, men pasientombudet mener likevel at klageauken skyldes reelle behov som ikke blir møtt.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan økende levealder og en aldrende befolkning legger press på Norges pensjonssystem. Unge arbeidstakere må forberede seg på å jobbe lenger for å oppnå samme pensjonsnivå som tidligere generasjoner. Navs pensjonsutgifter øker kraftig, og pensjonsreformen med levealdersjustering er innført for å møte utfordringene. De som slutter tidlig kan ha rett til slitertillegg eller særalderspensjon. Artikkelen gir tips om pensjonssparing, inkludert BSU, boligsparing og viktigheten av gode pensjonsordninger via arbeidsgiver.
1 måned siden
Nav utbetalte 635 milliarder kroner i ytelser og alderspensjon i 2024, noe som tilsvarer 1,2 millioner kroner hvert minutt. Nesten 3 millioner mennesker mottok minst én utbetaling fra Nav i løpet av året, inkludert over 110.000 personer bosatt i utlandet. Sammenlignet med året før økte utbetalingene med 51 milliarder kroner, en vekst på 8,8 prosent. Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer økningen med flere pensjonister, høyt sykefravær og en økning i mottakere av arbeidsavklaringspenger og uføretrygd.
1 måned siden
Artikkelen utforsker den økende sosiale isolasjonen og ensomheten som mange eldre opplever i dagens moderne samfunn. Den beskriver hvordan endringer i familiestrukturer, digitalisering og tap av sosial kontakt etter pensjonisttilværelsen bidrar til denne utviklingen. Eldre mister ofte kontakten med tidligere kolleger og venner, og føler seg oversett av yngre generasjoner som lever i en digital verden. Denne isolasjonen kan føre til depresjon, økt bruk av rusmidler og behov for institusjonsomsorg. Forfatteren understreker at neste generasjon sannsynligvis vil oppleve enda mer ensomhet, men oppfordrer eldre til å finne glede i små ting og huske at det finnes mennesker som bryr seg.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring. Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje. Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.