Forskere advarer om at økende temperaturer på Svalbard fører til økte metanutslipp fra smeltende permafrost og isbreer. Isbreene trekker seg tilbake i raskt tempo, og smeltevannet bidrar til naturlig «fracking» som frigjør metan.
Utslippene kan overstige de norske utslippene fra olje- og energisektoren innen slutten av århundret. Klima- og miljøministeren sier regjeringen tar situasjonen alvorlig og jobber internasjonalt for å redusere menneskeskapte metanutslipp.
Forskere mener det er behov for et taktskifte og at man må ta høyde for de naturlige utslippene i klimaregnskapet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Ifølge den amerikanske etaten NOAA slipper permafrosten i Arktis nå ut mer karbondioksid enn den tar opp, noe som skyldes oppvarming og hyppigere skogbranner. Permafrosten har lagret klimagasser i titusenvis av år, men opptiningen fører til økte utslipp. NOAA understreker at dette vil forverre konsekvensene av klimaendringene. Tundraen i Arktis, som tidligere fungerte som et karbonlager, har nå blitt en kilde til utslipp. Rick Spinrad fra NOAA påpeker at dette er en alvorlig utvikling som krever oppmerksomhet. NOAA er en amerikansk etat som gir råd i miljøspørsmål og er underlagt handelsdepartementet.
1 måned siden
Verdens isbreer smelter i et alarmerende tempo, ifølge en ny pressemelding fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Siden 1975 har over 9000 milliarder tonn is smeltet, noe som tilsvarer en 25 meter tykk isblokk på størrelse med Tyskland. Smeltingen har bidratt til en økning i havnivået på 18 millimeter siden år 2000, og øker faren for flom for millioner av mennesker. Forskere advarer om at flere isbreer ikke vil overleve det 21. århundre, og understreker at bevaring av isbreer er avgjørende for tilgangen på ferskvann og for å unngå en krise.
2 måneder siden
Ekstrem vintervarme i Arktis vekker bekymring blant forskere, med temperaturer opptil 20 grader over normalen. Dette skyldes varmluft fra et lavtrykk over Island og økte temperaturer i det nordøstlige Atlanterhavet. Arktis varmes opp nesten fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet, og forskere frykter at sommerisen kan forsvinne i løpet av de neste to tiårene. En studie viser at selv drastiske kutt i klimagassutslippene ikke vil forhindre at sommerisen i Arktis forsvinner. Klimaforskere understreker at det haster med å redusere klimagassutslippene for å begrense oppvarmingen.
4 måneder siden
Økte temperaturer på Svalbard fører til at permafrosten tiner dypere, noe som resulterer i raskere nedbrytning av arkeologiske kulturminner. Spesielt tekstiler fra hvalfangsttiden forvitrer raskere enn før. Forskere undersøker skjeletter og tekstiler fra 1600- og 1700-tallet for å forstå hvordan klimaendringene påvirker bevaringsforholdene. De ser at skjeletter generelt er godt bevart, men tekstiler er mer utsatt. Økt tilførsel av oksygen og vann som følge av tinende permafrost øker den bakterielle nedbrytingen. Forskere understreker viktigheten av å dokumentere funnene før de forsvinner, da de gir unik innsikt i vanlige menneskers liv i Europa på den tiden.
4 måneder siden
En ny internasjonal studie publisert i Nature Communications viser at permafrosten i norske høyfjell som Dovrefjell og Jotunheimen tiner raskere enn tidligere antatt. Forskerne har analysert data fra de siste 30 årene og funnet at temperaturen i permafrosten har økt betydelig, med opptil 1,8 °C på Dovrefjell siden 2013. Dette kan føre til økt skredfare, ustabile fjellsider og utfordringer for turistnæringen, inkludert mulig stenging av Galdhøpiggen sommerskisenter. Studien peker på global oppvarming som hovedårsak, og forskerne advarer om selvforsterkende effekter når is og snø smelter. Permafrosten i høyfjellet varmes nå opp like raskt som i Arktis.
1 måned siden
Frp og Sp har foreslått å redusere grønne satsinger for å styrke forsvaret. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) advarer mot å sette klima- og sikkerhetspolitikk opp mot hverandre, og fremhever at klimaendringer vil øke presset på sikkerhetspolitikken. Klimaforskere understreker at situasjonen er alvorlig med akselererende global oppvarming og økende ekstremvær. Regjeringen understreker sin forpliktelse til å kombinere utslippskutt med jobbskaping, og klimaministeren opplever et uventet sterkt internasjonalt engasjement for klimaforpliktelser.
12 dager siden
Klimaendringer fører til mer ekstremvær i Europa, med hyppigere hetebølger, flom og tørke. Arktis er særlig utsatt, med rekordhøy oppvarming rundt Svalbard. Dette resulterer i tap av menneskeliv og store skader. Klimaforsker Ketil Isaksen understreker viktigheten av klimatilpasning og utslippskutt. Europeiske byer iverksetter tiltak som klimatilfluktsrom og flomvarslingssystemer. Andelen fornybar energi øker, men reduksjon av klimagassutslipp er fortsatt avgjørende for å begrense global oppvarming.
16 dager siden
En fersk EU-rapport viser at klimaendringene rammer Norge spesielt hardt, med rask oppvarming rundt Svalbard og kraftig bresmelting. Europa som helhet varmes opp dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet, og ekstremvær har ført til store økonomiske tap. Klimaministeren understreker at Norge må forberede seg på økte utfordringer knyttet til flom og annet ekstremvær, og at både utslippskutt og tilpasning er nødvendig.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for at klimakrisen blir overskygget av sikkerhetspolitikken i Arktis. Han understreker at klimakrisen er en global utfordring som krever kontinuerlig oppmerksomhet, selv om sikkerhetspolitiske konflikter krever fokus. Klimaendringene er tydelige i Arktis, spesielt på Svalbard, hvor temperaturene stiger raskt. Lokalstyret på Svalbard fokuserer nå mer på forsyningssikkerhet og beredskap, men klimaendringene er fortsatt en stor utfordring. Både Eide og statsminister Jonas Gahr Støre er bekymret for at manglende fokus på klima kan føre til tapte år i kampen mot klimaendringene, og understreker at det er viktig å opprettholde trykket på klimasaken.
3 måneder siden
Miljødirektoratet har slått alarm om at 2024 var det varmeste året som er registrert, og understreker behovet for raskere omstilling til et lavutslippssamfunn. Direktoratet har presentert nye tiltak for klima- og miljøministeren, med fokus på karbonfangst og -lagring i industrien, samt reduksjon av matsvinn. Rapporten ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav og subsidier for å implementere tiltakene. Klima- og miljøministeren bekrefter at Norge skal nå sine klimamål og ser på rapporten som et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige oppdateringen fra Miljødirektoratet.
3 måneder siden
Miljødirektoratet slår alarm om klimaendringene og krever en styrket klimapolitikk. De påpeker at 2024 var det varmeste året noensinne, og at det er viktig å øke tempoet i klimaomstillingen. Direktoratet har lagt frem en rapport med nye tiltak for klima- og miljøministeren, som inkluderer karbonfangst og -lagring i industrien, samt tiltak for å redusere matsvinn. De ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav, subsidier og EU-reguleringer for å få på plass tiltakene. Klima- og miljøministeren mener rapporten gir et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige rapporten fra Miljødirektoratet, som i år ser på sammenhengen mellom norske klimatiltak og klimasamarbeidet med EU.
2 måneder siden
En klimaforsker reagerer på finansdepartementets svar til SV om at det ikke er en direkte sammenheng mellom norsk oljeproduksjon og global oppvarming, og mener norsk olje og gass bidrar direkte til global oppvarming. SV mener regjeringen bagatelliserer konsekvensene av norsk olje- og gassproduksjon, og viser til Norges rolle som en stor eksportør av klimagasser. Statssekretæren svarer at selv om norske utslipp teller, kan Norge ikke alene nå et globalt temperaturmål. Det internasjonale energibyrået (IEA) konkluderer med at det ikke er rom for mer leting etter olje og gass for å begrense global oppvarming til 1,5 grader.
1 måned siden
FN slår alarm om rekordhøy smelting av isbreer globalt, hvor de siste seks årene har vært de verste. Siden 1975 har breene mistet 9000 milliarder tonn is, noe som truer vannforsyningen i Asia og bidrar til økt havnivå. Alpene har opplevd størst reduksjon siden 2000. I Norge har flere breer forsvunnet, og Breifonn er i ferd med å dø ut. FN har erklært 2025 som det internasjonale året for brebevaring for å øke oppmerksomheten rundt problemet.
18 dager siden
Artikkelen beskriver økende farer i Jotunheimen som følge av klimaendringer. Mindre snø og smelting av breer fører til flere og større bresprekker, noe som gjør toppturer mer risikable. Samtidig øker trafikken til området, og forskere forventer flere skred og ras på grunn av smelting av permafrost. En fjellkursleder ser tydelige endringer i fjellet, med større utfordringer på breene. Artikkelen understreker viktigheten av kunnskap, riktig utstyr og at hver enkelt må ta ansvar for egen sikkerhet i fjellet.
3 måneder siden
En rapport fra Meteorologisk institutt viser at 2024 var preget av ekstremvær, med varmerekord i Nord-Norge og mye nedbør i resten av landet. Statsmeteorolog John Smits understreker at skadepotensialet øker med mer ekstremvær og utbygging. Biolog Dag O. Hessen frykter at mye snø får folk til å undervurdere klimaendringene, mens klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ser snøkaoset som en påminner om behovet for klimatiltak. Det er registrert en global temperaturrekord i 2024, og alle verdens hav hadde hetebølger.