Ekstrem vintervarme i Arktis vekker bekymring blant forskere, med temperaturer opptil 20 grader over normalen. Dette skyldes varmluft fra et lavtrykk over Island og økte temperaturer i det nordøstlige Atlanterhavet.
Arktis varmes opp nesten fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet, og forskere frykter at sommerisen kan forsvinne i løpet av de neste to tiårene. En studie viser at selv drastiske kutt i klimagassutslippene ikke vil forhindre at sommerisen i Arktis forsvinner.
Klimaforskere understreker at det haster med å redusere klimagassutslippene for å begrense oppvarmingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Havisutbredelsen i Arktis har nådd sitt laveste nivå på fem år, ifølge forskere. En uvanlig kraftig reduksjon i isdekket i januar, tilsvarende et område på størrelse med Italia, bekymrer forskere ved Bjerknessenteret. Spesielt Barentshavet og områdene nord for Svalbard har opplevd stor tilbakegang. Samtidig påpekes det at Framstredet har hatt mer is enn normalt. Varmt atlanterhavsvann strømmer inn i Arktis, en prosess kjent som «Atlantifisering», som bidrar til reduksjonen.
17 dager siden
Forskere advarer om at økende temperaturer på Svalbard fører til økte metanutslipp fra smeltende permafrost og isbreer. Isbreene trekker seg tilbake i raskt tempo, og smeltevannet bidrar til naturlig «fracking» som frigjør metan. Utslippene kan overstige de norske utslippene fra olje- og energisektoren innen slutten av århundret. Klima- og miljøministeren sier regjeringen tar situasjonen alvorlig og jobber internasjonalt for å redusere menneskeskapte metanutslipp. Forskere mener det er behov for et taktskifte og at man må ta høyde for de naturlige utslippene i klimaregnskapet.
2 måneder siden
Uvanlig høye temperaturer har blitt målt flere steder i Nord-Norge i februar, med ny varmerekord på Andøya hvor det ble målt ni grader. Svein Spjelkavik forteller at han aldri har opplevd lignende temperaturer på denne tiden av året. Værmelder Eli Kari Gjengedal understreker at slike kraftige rekorder er urovekkende og mener det er et tegn på klimaendringer. Uværet har ført til stengte veier og avlyste møter, og den hyppige vekslingen mellom vinter og mildvær skaper utfordringer for mange. Gjengedal mener klimaforskernes beregninger stemmer og at situasjonen er et tegn på en klimakrise.
2 måneder siden
EU-forskere rapporterer at den globale temperaturrekorden for januar er slått for andre år på rad, til tross for det kjølende værfenomenet La Niña. Snittemperaturen var 1,75 grader over førindustrielt nivå. Flere områder opplevde unormalt høye temperaturer. I Norge ble det satt varmerekord i fjellet. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker behovet for utslippskutt. Havtemperaturene var også høye, og Arktis hadde lite sjøis.
1 måned siden
EU-forskere rapporterer om rekordlite sjøis i Arktis og Antarktis i februar, samtidig som måneden var den tredje varmeste som er registrert globalt. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 1,59 grader høyere enn i førindustriell tid. I Arktis var sjøisen rekordlav, mens også Antarktis hadde svært lite is. Nord-Norge var blant områdene i Europa med uvanlig høye temperaturer. Årets første måned slo også varmerekorden for januar for andre år på rad, til tross for værfenomenet La Niña.
15 dager siden
En ny klimarapport viser at Europa varmes opp dobbelt så raskt som andre kontinenter, noe som resulterer i hyppigere ekstremvær og kortere vintre. Kikki Flesche Kleiven fra Bjerknessenteret uttaler at vintrene fra 1960-tallet ikke vil vende tilbake, og fremhever at Oslo allerede har mistet tre uker med vinter, mens Bodø har mistet to måneder. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen understreker behovet for å redusere utslipp og tilpasse samfunnet til et nytt klima, og påpeker at ekstremværet vil medføre kostnader for infrastrukturen.
3 måneder siden
I 2024 oversteg den globale gjennomsnittstemperaturen 1,5 grader celsius over førindustrielt nivå for første gang, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus. Temperaturen var 1,6 grader høyere enn i perioden 1850-1900, og hver måned var enten den varmeste eller nest varmeste som er målt. Klimaendringene førte til ekstremvær som skogbranner og flommer i flere land, samt dødelige hetebølger. CO2-konsentrasjonen i atmosfæren nådde en ny rekord. Forskere understreker behovet for raske utslippskutt for å unngå katastrofale nivåer av oppvarming.
12 dager siden
Klimaendringer fører til mer ekstremvær i Europa, med hyppigere hetebølger, flom og tørke. Arktis er særlig utsatt, med rekordhøy oppvarming rundt Svalbard. Dette resulterer i tap av menneskeliv og store skader. Klimaforsker Ketil Isaksen understreker viktigheten av klimatilpasning og utslippskutt. Europeiske byer iverksetter tiltak som klimatilfluktsrom og flomvarslingssystemer. Andelen fornybar energi øker, men reduksjon av klimagassutslipp er fortsatt avgjørende for å begrense global oppvarming.
3 måneder siden
En rapport fra Meteorologisk institutt viser at 2024 var preget av ekstremvær, med varmerekord i Nord-Norge og mye nedbør i resten av landet. Statsmeteorolog John Smits understreker at skadepotensialet øker med mer ekstremvær og utbygging. Biolog Dag O. Hessen frykter at mye snø får folk til å undervurdere klimaendringene, mens klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ser snøkaoset som en påminner om behovet for klimatiltak. Det er registrert en global temperaturrekord i 2024, og alle verdens hav hadde hetebølger.
2 måneder siden
Klimaforskere varsler om en tidlig vårfølelse i Europa, med temperaturer over normalen og varmerekorder. Prognoser indikerer at mildværet vil fortsette gjennom vinteren og inn i påsken. Årsaken er et lavtrykk i Norskehavet. Forskere understreker at de høye temperaturene er et tegn på menneskeskapte klimaendringer, som fører til at sommersesongen utvides og tradisjonelle vinteropplevelser blir sjeldnere. Krokusene har allerede begynt å blomstre i Bergen.
4 måneder siden
En ny internasjonal studie publisert i Nature Communications viser at permafrosten i norske høyfjell som Dovrefjell og Jotunheimen tiner raskere enn tidligere antatt. Forskerne har analysert data fra de siste 30 årene og funnet at temperaturen i permafrosten har økt betydelig, med opptil 1,8 °C på Dovrefjell siden 2013. Dette kan føre til økt skredfare, ustabile fjellsider og utfordringer for turistnæringen, inkludert mulig stenging av Galdhøpiggen sommerskisenter. Studien peker på global oppvarming som hovedårsak, og forskerne advarer om selvforsterkende effekter når is og snø smelter. Permafrosten i høyfjellet varmes nå opp like raskt som i Arktis.
15 dager siden
Artikkelen omhandler rekordvarme temperaturer i mars 2024 og politisk konflikt rundt Harvard-universitetet. Klimaforskere er bekymret for at oppvarmingen skjer raskere enn tidligere antatt, med rekordlite sjøis i Arktis og Antarktis. Samtidig hyller Barack Obama Harvard for å ha avvist krav fra Trump-administrasjonen om å bekjempe antisemittisme, mens Trump truer med å kutte finansieringen. Columbia-universitetet har derimot bøyd seg for Trumps krav for å unngå økonomiske konsekvenser.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for at klimakrisen blir overskygget av sikkerhetspolitikken i Arktis. Han understreker at klimakrisen er en global utfordring som krever kontinuerlig oppmerksomhet, selv om sikkerhetspolitiske konflikter krever fokus. Klimaendringene er tydelige i Arktis, spesielt på Svalbard, hvor temperaturene stiger raskt. Lokalstyret på Svalbard fokuserer nå mer på forsyningssikkerhet og beredskap, men klimaendringene er fortsatt en stor utfordring. Både Eide og statsminister Jonas Gahr Støre er bekymret for at manglende fokus på klima kan føre til tapte år i kampen mot klimaendringene, og understreker at det er viktig å opprettholde trykket på klimasaken.
16 dager siden
En fersk EU-rapport viser at klimaendringene rammer Norge spesielt hardt, med rask oppvarming rundt Svalbard og kraftig bresmelting. Europa som helhet varmes opp dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet, og ekstremvær har ført til store økonomiske tap. Klimaministeren understreker at Norge må forberede seg på økte utfordringer knyttet til flom og annet ekstremvær, og at både utslippskutt og tilpasning er nødvendig.
3 måneder siden
2024 er bekreftet som det varmeste året som er registrert siden 1850, og det første året der den globale gjennomsnittstemperaturen oversteg 1,5 grader over førindustrielt nivå. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 15,1 grader, 1,6 grader over estimatet for perioden 1850-1900. Europa opplevde også sitt varmeste år. Ekstremvær var utbredt i 2024, med stormer, flom, hetebølger og skogbranner. Klimaforskere understreker at de siste ti årene har vært de varmeste som er registrert, og at det er behov for rask handling for å endre klimautviklingen.