En ny rapport fra Climate Central viser at Norge i snitt har fått syv færre dager med frost om vinteren de siste ti årene, sammenlignet med en verden uten menneskeskapte klimaendringer. Oslo har mistet 16 frostdager, mens Østfold og Vestfold har mistet henholdsvis 23 og 22.
De fleste landsdeler har mistet over en uke med frostdager. Dette påvirker snøfallsmønstre, truer vinteraktiviteter og endrer den naturlige rytmen i den norske vinteren.
Rapporten understreker at tallene viser den isolerte effekten av bruk av olje, gass og kull på vintertemperaturene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
En ny klimarapport viser at Europa varmes opp dobbelt så raskt som andre kontinenter, noe som resulterer i hyppigere ekstremvær og kortere vintre. Kikki Flesche Kleiven fra Bjerknessenteret uttaler at vintrene fra 1960-tallet ikke vil vende tilbake, og fremhever at Oslo allerede har mistet tre uker med vinter, mens Bodø har mistet to måneder. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen understreker behovet for å redusere utslipp og tilpasse samfunnet til et nytt klima, og påpeker at ekstremværet vil medføre kostnader for infrastrukturen.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de uvanlig snøfattige forholdene i fjellet denne vinteren, og hvilke konsekvenser dette har for både de som liker å gå på ski og alpinanleggene. En skitur endte med sykehusopphold for Ingvald Kvåle etter et fall. Meteorologer bekrefter at det er mindre snø enn normalt, spesielt på Vestlandet, og klimaforskere forklarer at dette skyldes generelt varmere vær og færre dager med snø. Skisentre som Hemsedal og Geilo melder at de fleste bakker er åpne, men at de er avhengige av natursnø for å åpne alle bakkene. Off-piste kjøring frarådes.
2 måneder siden
En mild vinter fører til store utfordringer for skianleggene, med temperatursvingninger og lite naturlig snø. I Eikedalen skisenter forsvant 30 cm snø på under et døgn. Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt bekrefter at vintrene blir varmere og snøsesongen kortere. Hun forventer at man må reise lengre for å stå på ski i fremtiden. Andreas Smith-Erichsen i SkiStar Hemsedal forteller om lite nedbør, men gode forhold grunnet snøproduksjon. Han understreker at mildvær er en større trussel enn lite snø.
3 måneder siden
En rapport fra Meteorologisk institutt viser at 2024 var preget av ekstremvær, med varmerekord i Nord-Norge og mye nedbør i resten av landet. Statsmeteorolog John Smits understreker at skadepotensialet øker med mer ekstremvær og utbygging. Biolog Dag O. Hessen frykter at mye snø får folk til å undervurdere klimaendringene, mens klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ser snøkaoset som en påminner om behovet for klimatiltak. Det er registrert en global temperaturrekord i 2024, og alle verdens hav hadde hetebølger.
3 måneder siden
Meteorologisk institutt melder om uvanlig mildvær i Sør-Norge, med fem dager på rad over null grader i høyfjellet, noe som aldri har skjedd i januar tidligere. Flere målestasjoner har også satt nye varmerekorder for måneden. Det milde været fører til mindre snø og kan påvirke dyre- og planteliv negativt, da naturen kan begynne å tro at det er vår. Samtidig meldes det om farevarsel for snø på deler av Østlandet og et lavtrykk som kan gi vind og nedbør i Sør-Norge mot helgen. Meteorologer forventer flere slike mildværsperioder i fremtiden, og at de vil bli hyppigere og varmere.
1 måned siden
En ny rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) viser at hundretusener av mennesker ble tvunget på flukt i fjor på grunn av klimakatastrofer. Fattigere land rammes hardest av ekstremvær, men også velstående land opplevde alvorlige hendelser som oversvømmelser og skogbranner. WMO understreker at klimaendringene, forårsaket av menneskelig aktivitet, har nådd rekordnivåer, med konsekvenser som kan vare i tusenvis av år. Organisasjonen intensiverer arbeidet med å styrke systemer for tidlig varsling globalt, med mål om full dekning innen 2027. 2024 var det varmeste året som er registrert.
16 dager siden
En fersk EU-rapport viser at klimaendringene rammer Norge spesielt hardt, med rask oppvarming rundt Svalbard og kraftig bresmelting. Europa som helhet varmes opp dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet, og ekstremvær har ført til store økonomiske tap. Klimaministeren understreker at Norge må forberede seg på økte utfordringer knyttet til flom og annet ekstremvær, og at både utslippskutt og tilpasning er nødvendig.
2 måneder siden
Uvanlig høye temperaturer har blitt målt flere steder i Nord-Norge i februar, med ny varmerekord på Andøya hvor det ble målt ni grader. Svein Spjelkavik forteller at han aldri har opplevd lignende temperaturer på denne tiden av året. Værmelder Eli Kari Gjengedal understreker at slike kraftige rekorder er urovekkende og mener det er et tegn på klimaendringer. Uværet har ført til stengte veier og avlyste møter, og den hyppige vekslingen mellom vinter og mildvær skaper utfordringer for mange. Gjengedal mener klimaforskernes beregninger stemmer og at situasjonen er et tegn på en klimakrise.
1 måned siden
Flere skisentre i Norge opplever usikre skiforhold før påsken på grunn av rekordlite snø og mildvær. Hallingskarvet skisenter har stengt på grunn av våte forhold, mens Oppdal skisenter i Trøndelag melder om flotte forhold. Eggedal sliter med isete føre og håper på snø, mens Sjusjøen har gode forhold etter nylig snøfall, men har også merket mildværet. En klimaforsker advarer om at klimaendringene skjer raskere enn forventet og at situasjonen kan føre til en "vårpåske".
3 måneder siden
VG-korrespondent i USA gikk på ski i Central Park i New York, men med dårlig skiføre grunnet lite snø. Det har vært en markant nedgang i snødager i New York de siste årene, med en rekord på 700 dager uten snø. Dette knyttes til global oppvarming og klimaendringer, som fører til at mer nedbør faller som regn. Gjennomsnittstemperaturen i New York har økt, og vintrene er ikke like kalde som før. Den samme tendensen med minkende snø sees også i lavlandet i Norge, med kortere skisesong i Oslomarka.
22 dager siden
En rapport fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at oksygennivået i Sognefjorden har falt betydelig de siste 30 årene. Klimaendringer og økte utslipp fører til redusert oksygen i flere fjorder på Vestlandet, noe som gjør dem sårbar for ytterligere forurensning. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene dette kan ha for livet i fjorden, og understreker behovet for tiltak for å redusere utslippene.
3 måneder siden
En klimaforsker ved Cicero uttaler at klimaendringene ikke fører til mer ekstreme snøfall i Norge, til tross for store snømengder den siste tiden. Dette skyldes en kombinasjon av rask oppvarming og endringer i havstrømmer. Modellene viser derimot en økning i ekstremsnø for store deler av den nordlige halvkule, inkludert Nord-Amerika og Sibir, hvor man allerede har sett en økning i kraftige snøstormer. Selv om Norge ikke får mer snø, vil vi oppleve mer ekstrem nedbør i form av regn, som kan ødelegge skiforholdene.
2 måneder siden
Klimaforskere varsler om en tidlig vårfølelse i Europa, med temperaturer over normalen og varmerekorder. Prognoser indikerer at mildværet vil fortsette gjennom vinteren og inn i påsken. Årsaken er et lavtrykk i Norskehavet. Forskere understreker at de høye temperaturene er et tegn på menneskeskapte klimaendringer, som fører til at sommersesongen utvides og tradisjonelle vinteropplevelser blir sjeldnere. Krokusene har allerede begynt å blomstre i Bergen.
1 måned siden
Uvanlig milde temperaturer har ført til at isveiene over Tanaelva har vært stengt i januar og februar, noe som skaper problemer for lokalbefolkningen i Finnmark. Pendler Vidar Remso får betydelig lengre reisevei til jobb når isveien er stengt, og han er ikke alene om å reagere. Ifølge Meteorologisk institutt har Nord-Norge opplevd en ekstremt varm vinter. En virksomhetsleder i Tana kommune mener klimaendringene er årsaken til situasjonen, og en klimatolog ved Norsk klimaservicesenter bekrefter at folk må forberede seg på at slike milde vintre vil forekomme hyppigere i fremtiden, noe som vil gjøre det vanskeligere å opprettholde isveiene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.