Artikkelen beskriver økende farer i Jotunheimen som følge av klimaendringer. Mindre snø og smelting av breer fører til flere og større bresprekker, noe som gjør toppturer mer risikable.
Samtidig øker trafikken til området, og forskere forventer flere skred og ras på grunn av smelting av permafrost. En fjellkursleder ser tydelige endringer i fjellet, med større utfordringer på breene.
Artikkelen understreker viktigheten av kunnskap, riktig utstyr og at hver enkelt må ta ansvar for egen sikkerhet i fjellet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen advarer om økt skredfare i fjellet på grunn av uvanlig lite snø. Mange skiturister vil oppsøke områder med mer snø, som ofte er skredutsatte lesider. Den Norske Turistforening understreker at lite snø ikke betyr liten skredfare, og oppfordrer folk til å sjekke Varsom.no, men også være oppmerksomme på lokale variasjoner. Statistikken viser at de neste to månedene erfaringsmessig er de farligste for skred, og det er viktig å være ekstra forsiktig, også utenfor preparerte løyper.
11 dager siden
En skredforsker og ordføreren i Lyngen uttrykker bekymring for økende skredfare på grunn av klimaendringer og økt turisme i området. Forskeren påpeker at de fleste dødelige skred utløses av de som omkommer, og at erfarne fjellfolk ofte er ofre. Ordføreren frykter en ny skredulykke og beskriver situasjonen som vanskelig å håndtere, spesielt med tanke på presset på de frivillige redningsmannskapene. Manglende lokalkunnskap blant turister øker risikoen, selv om de ikke nødvendigvis er overrepresentert i skredstatistikken.
23 dager siden
Artikkelen omhandler skredfare i påsken på bakgrunn av lite snø i Sør-Norge. Varmt vær kan føre til ustabile forhold og øke skredfaren, selv om det generelt er lite snø. Skredeksperter anbefaler å sjekke vær- og skredvarsler, unngå bratt terreng og ta fjellvettreglene i bruk. DNT oppfordrer folk til å planlegge turen godt og vurdere alternative aktiviteter som fotturer eller båtturer dersom snøforholdene er dårlige. Det understrekes at lite snø ikke nødvendigvis betyr trygge forhold, og man må alltid være oppmerksom på skredfaren.
2 måneder siden
Artikkelen advarer fjellfolk om snøskredfare i høysesongen og understreker viktigheten av å gjenkjenne skredterreng og faretegn. Eksperter fra NVE anbefaler å sjekke skredskolen for informasjon om skredproblemer og ferdselsråd. Ved skred er rask kameratredning avgjørende, og alle som ferdes i skredterreng bør ha nødvendig utstyr og øve på redning. Snøskredvarslingene på varsom.no gir oversikt over skredfare basert på en internasjonal faregradskala. Halvparten av de som blir tatt av skred dør av traume, resten av kvelning.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende faren for sørpeskred som følge av klimaendringer og våtere vintre. Et sørpeskred defineres som en blanding av snø og vann som kan utløses i slakt terreng og har stort skadepotensial. I 2021 omkom en Mesta-ansatt i et sørpeskred, og eksperter forventer at slike hendelser vil bli hyppigere. Forskning på sørpeskred er begrenset, og det er behov for bedre overvåkning og kartlegging av faresoner. Selv om sørpeskred fortsatt er sjeldne sammenlignet med andre skredtyper, er det viktig å være føre var.
4 måneder siden
Flere steder i Norge opplever økt snøskredfare på julaften. Troms og Finnmark, samt deler av Vestlandet, er varslet med oransje nivå, som indikerer betydelig fare. Lyngen kommune har fått et ekstra varsel om naturlig utløste skred som kan true infrastruktur. Mye vind og nysnø bidrar til økt fare i flere områder. Det er også utstedt gult farevarsel for andre steder, som Indre Sogn, Jotunheimen og Ofoten. Folk som planlegger skitur oppfordres til å være forsiktige, planlegge turen nøye, ta med redningsutstyr og unngå bratt terreng.
14 dager siden
NVE advarer om økende skredfare i store deler av landet på grunn av mildvær. I Nord-Norge er faren størst på grunn av mye snø og ustabile lag i snødekket, noe som kan føre til store skred. I Sør-Norge ventes plussgrader og regn, som øker faren for våte skred. NVE oppfordrer folk som skal ferdes i fjellet til å følge med på snøskredvarslene og være oppmerksomme på skredterreng. Fra fredag er det meldt kaldere vær, noe som kan endre skredfaren.
1 måned siden
En skredekspert advarer mot skredfare selv ved lite snø, da vinden flytter snøen til bratte områder. Folk søker gjerne dit det er snø, som øker risikoen. Det understrekes viktigheten av å følge skredvarsler, ta forholdsregler ved dårlig vær og huske kart og kompass, da mobildekningen i fjellet kan være mangelfull. Skredeksperten anbefaler å holde seg unna fjellet ved stor skredfare.
13 dager siden
Mildværet i Nord-Norge har ikke forårsaket så mange store snøskred som fryktet, men faren er ikke over. Våte snøskred, glideskred og skavlbrudd utgjør fortsatt en risiko. Glideskred er vanskelige å varsle og kan utløses dager etter at sigesprekker vises. Snøskavler er svekket og bør unngås. Sol øker skredfaren, spesielt midt på dagen. Politiet har advart om stor skredfare og oppfordrer folk til å være forsiktige og vurdere forholdene nøye før de legger ut på tur i fjellet.
1 måned siden
Memurubu turisthytte ved Besseggen stenger før påske for første gang siden 2012 på grunn av mildvær og farlig is. Eier Kjetil Sveine beskriver en åpen råk over Gjende og is som deles av elver. Klimaforsker Jostein Mamen forklarer at dette skyldes klimaendringer og rekordvarme. Gjendebu vurderer situasjonen fortløpende og prioriterer sikkerhet. Memurubu har måttet kansellere bestillinger, advarer turister mot å gå på isen, og minner om evakuering med helikopter i 2012.
1 måned siden
I Lyngen fortsetter skiturister å ankomme fjellet til tross for et nylig skred der en kvinne er savnet. Guider understreker viktigheten av sikkerhetsutstyr og vurdering av skredfare, mens lokale beboere er bekymret for turistenes manglende respekt for naturen og risikoen. Politiet har begynt å informere turister om skredfare på engelsk. Kommunen opprettholder forhøyet beredskap i påvente av helgen med mildvær og vedvarende skredfare. Noen turister er bevisste risikoen og er villige til å snu om forholdene er for dårlige.
11 dager siden
Politiet i Troms advarer etter at turgåere har beveget seg på utsiden av et snøoverheng på Tromsdalstinden. Politiet understreker at dette er livsfarlig, og at skavlen kunne gitt etter. Samtidig melder Røde Kors om rask snøsmelting i fjellet, noe som fører til åpne elver og fare for kollapsende snøbroer. Til tross for mange påsketurister, melder Røde Kors om få ulykker så langt i påsken.
22 dager siden
NVE advarer om økt fare for vårflom i Nord-Norge på grunn av store snømengder og velfylte kraftmagasin. Spesielt utsatt er Tanavassdraget, Alta, Målselvvassdraget og Reisa. Hydrologer i Statkraft bekrefter at det er store snømengder i fjellet og fulle kraftmagasin. Det verste scenarioet er regn kombinert med plutselig varme og snøsmelting. Samtidig antydes det at endringer i lavtrykksystemene kan føre til at Nordland får hyppigere besøk av ekstremvær.
11 dager siden
Røde Kors advarer fjellturister mot «snøbroer» som kollapser på grunn av rask snøsmelting i påskefjellet. Elver åpner seg, og skiløyper kan bli avskåret. Hjelpeorganisasjonen melder om flere hendelser der snøbroer har kollapset, og advarer om at man lett kan falle gjennom isen. Den raske smeltingen kan også påvirke Røde Kors' mulighet til å nå frem til folk i nød. Til tross for mange påsketurister, melder Røde Kors om få ulykker.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de uvanlig snøfattige forholdene i fjellet denne vinteren, og hvilke konsekvenser dette har for både de som liker å gå på ski og alpinanleggene. En skitur endte med sykehusopphold for Ingvald Kvåle etter et fall. Meteorologer bekrefter at det er mindre snø enn normalt, spesielt på Vestlandet, og klimaforskere forklarer at dette skyldes generelt varmere vær og færre dager med snø. Skisentre som Hemsedal og Geilo melder at de fleste bakker er åpne, men at de er avhengige av natursnø for å åpne alle bakkene. Off-piste kjøring frarådes.