Veterinær Alice Judge advarer mot å skylle dyreavføring ned i toalettet på grunn av helse- og miljøfarer. Dyrebæsj, som katte- og hundebæsj, inneholder parasitter og bakterier som ikke fjernes i vanlige vannrenseanlegg og kan forurense elver, innsjøer og hav.
Produkter merket som «flushable» brytes ofte ikke ned i toalettet og kan forårsake store blokkeringer i avløpssystemer, noe som har ført til betydelige kostnader i Australia. Kattesand kan også tette gamle rørsystemer som kun er designet for menneskelig avføring og toalettpapir.
Veterinæren anbefaler bruk av miljøvennlige hundeposer laget av gjenbrukte materialer for å redusere plastforurensning og utslipp, og understreker viktigheten av å holde dyrebæsj unna toalettet for å unngå alvorlige konsekvenser for mennesker, dyr og miljø.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En kommunikasjonsrådgiver i BIR advarer mot bruk av plast i julepynt, da det bidrar til mikroplastforurensning. Glitter, falsk snø, og plastgranbar er eksempler på ferdigprodusert mikroplast som lett spres og inntas. Hun påpeker også problemet med plast i gavepapir, som ofte kastes feil, og viktigheten av korrekt kildesortering av batterier for å unngå brannfare. Hun oppfordrer til å velge miljøvennlige alternativer og unngå unødvendig plastbruk i julen.
3 måneder siden
Kathinka Christensen Sandvold er frustrert over å finne hundebæsjer i skiløypene ved Nordkisa. Hun fant flere ruker i og rundt løypene, og mener det er uakseptabelt at hundeeiere ikke plukker opp etter sine dyr. Hun understreker at dette er et ansvar hundeeiere har, og at det er viktig for å opprettholde et godt forhold mellom hundeeiere og andre skiløpere. Christensen Sandvold påpeker også at det kan være ubehagelig og uhygienisk for skiløpere å falle i hundemøkk. Hun foreslår at hundeeiere varmer opp hundene på parkeringsplassen før de går inn i løypene, for å redusere problemet.
4 måneder siden
En veterinær advarer om at sjokolade, spesielt mørk, er svært farlig for hunder; 15 gram kan være dødelig for en liten hund. Bein, særlig fra fugl, kan forårsake skader. Andre farlige matvarer inkluderer løk, hvitløk, gjærdeig, rosiner, druer og macadamianøtter. Katter som spiser tråd trenger rask veterinærhjelp. Tidlig behandling etter inntak av giftige stoffer er avgjørende for kjæledyrets overlevelse. Veterinæren anbefaler å gi kjæledyr mat og godbiter beregnet for dem, og kun små mengder av menneskemat om nødvendig.
6 dager siden
Elisa Smestad-Novum (40) oppdaget nylig hundeposer med avføring hengt opp i et tre på Brønnøya i Asker, noe hun opplevde som både ekkelt og uakseptabelt. Hun trodde først det var påskepynt, men ble skuffet da hun så hva det egentlig var. Som hundeeier er hun vant til ansvarlig håndtering av hundeposer og reagerer sterkt på forsøpling i naturen. Erling Guderud, avdelingsleder i Asker kommune, understreker at hundeposer hører hjemme i søppelet og ikke i naturen, og håper de som har hengt opp posene fjerner dem raskt. Kommunen ønsker å unngå å bruke offentlige midler på opprydding og oppfordrer hundeeiere til å ta ansvar for å holde naturen ren.
1 måned siden
Hundeeier Lars Christen Engelund i Jevnaker er frustrert over at mange hundeeiere ikke plukker opp etter hundene sine. Han beskriver problemet som stort, spesielt i sentrum og turområdene, og at det har blitt verre etter mildværet. Engelund oppfordrer hundeeiere til å skjerpe seg, plukke opp bæsjen og kaste det i søppeldunkene, og ikke i naturen.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker, med 33 påviste tilfeller i dyrehold. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Mattilsynet anbefaler god hygiene for katte- og hundeeiere, spesielt viktig for å hindre smitte til matproduserende dyr på gårder. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker også risikoen for salmonellasmitte fra småfugler til mennesker, særlig barn, og understreker viktigheten av håndvask.
12 dager siden
Artikkelen omhandler forgiftning av kjæledyr i påsken, der sjokolade og giftige planter er vanlige årsaker. Tall fra 2024 viser et høyt antall forgiftningstilfeller hos hunder og katter. Veterinærer advarer mot å gi kjæledyr menneskemat og fremhever viktigheten av å være forsiktig med vårblomster, flått og hoggorm. Symptomer på forgiftning kan variere, og rask behandling er avgjørende ved forgiftning eller bitt. Artikkelen understreker også betydningen av forebyggende tiltak som flåttmiddel og å unngå områder der hoggormen trives.
4 måneder siden
Store mengder søppel skylles ned i toaletter daglig i norske byer, noe som resulterer i betydelige kostnader for innbyggerne. Engangskluter er den største bidragsyteren til dette problemet, og tetter rør og pumper i avløpssystemet. Dette fører til hyppige reparasjoner og økte avløpsgebyrer. En kilometer lang søppelpølse, bestående av hundrevis av tonn søppel, ble nylig oppdaget i en kloakktunnel, noe som illustrerer omfanget av problemet. I tillegg til de økonomiske konsekvensene, forurenser søppelet også miljøet ved å havne i havet. Det oppfordres til å kaste søppel i søppelbøtten istedenfor i toalettet.
14 dager siden
En ny studie fra Curtin University i Australia konkluderer med at hunder kan ha en negativ innvirkning på miljøet. Forskningen viser at dyreliv unngår områder der hunder ferdes, og at hundeavføring bidrar til forurensning av vassdrag og hemmer plantevekst. Produksjon av hundefôr legger også beslag på betydelige arealer og fører til CO2-utslipp. Forskerne understreker behovet for å adressere disse miljøutfordringene, samtidig som de anerkjenner hunders viktige rolle i folks liv.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker i 2025, med 33 dyrehold bekreftet smittet. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Selv om salmonella kan smitte til mennesker, er ingen tilfeller rapportert. Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene for dyreeiere, spesielt bønder, for å beskytte produksjonsdyr. Folkehelseinstituttet (FHI) minner også om smittefare fra småfugler, spesielt ved fuglebrett, og anbefaler grundig håndvask.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot salmonellasmitte fra katter, spesielt for utsatte grupper som barn, eldre og immunsvekkede. Smitte kan skje ved direkte kontakt, som kos, eller indirekte via avføring. Katter kan bli smittet av salmonella fra småfugl. FHI understreker viktigheten av god håndhygiene etter kontakt med katter for å forebygge smitte. Symptomer på salmonellainfeksjon inkluderer diaré, kvalme, oppkast, feber og magesmerter. I fjor var det et utbrudd hvor ti personer ble syke, men FHI har ikke oppdaget noe utbrudd i år.
2 måneder siden
Mattilsynet har slått alarm etter at flere katter i Norge er smittet av salmonella. Blant tilfellene er katten Sirius fra Moss, som ble alvorlig syk og påførte eieren veterinærutgifter på 38.000 kroner. Smittetilfeller er rapportert fra flere fylker, og Mattilsynet antar at det finnes mørketall. Smitten skjer ofte via kontakt med ville fugler, og symptomene inkluderer diaré og nedsatt appetitt. Katte- og hundeeiere rådes til å vaske utstyr godt, og bønder bør hindre katter og fugler adgang til fjøs og fôrlager. Bondelagslederen understreker at smittevern er viktig.
26 dager siden
Artikkelen omhandler båndtvangen i Norge (1. april–20. august) og konsekvensene av å bryte den. Politiet advarer om at hundeeiere som lar hunden løpe fritt, risikerer straffesak, særlig ved angrep på andre dyr. Varslingsplikt gjelder ved skade. Konsekvensene kan være bøter, omplassering eller avliving av hund, og forbud mot å eie hund. Politiet håper konflikter løses mellom folk, men understreker viktigheten av båndtvang for å beskytte husdyr og vilt. De fleste hundeeiere er flinke, men selv få unntak kan gi stort skadepotensiale.
1 måned siden
En bonde slår alarm om at gravlys med metallokk utgjør en dødelig fare for kyr. Fugler sprer lokkene fra kirkegårder til beitemarker, hvor de havner i foret til dyrene. Når kyrne spiser disse metallbitene, forårsaker det alvorlige indre skader og en smertefull død. Bonden oppfordrer folk til å unngå slike gravlys og ønsker et forbud. Kirkevergen i Lillestrøm deler bekymringen og vurderer tiltak, mens Ullensaker allerede har et forbud, men sliter med å håndheve det. Artikkelen understreker behovet for økt bevissthet rundt problemet.
1 måned siden
Turgåere på Bogafjell i Sandnes er frustrerte over store mengder hundebæsj langs stiene. Ann-Iren Bjerkelo og hennes datter fant over 20 hundebæsjer på et lite område. Problemet er utbredt, og mange hundeeiere unnlater å plukke opp etter sine hunder, eller lar brukte hundeposer ligge igjen i naturen. Beboere i området forteller at Bogafjell er spesielt ille. Bjerkelo oppfordrer hundeeiere til å rydde opp etter hundene sine, spesielt med tanke på barn som leker i området, og hun bruker håndsprit for å unngå smitte.