En ny studie fra Curtin University i Australia konkluderer med at hunder kan ha en negativ innvirkning på miljøet. Forskningen viser at dyreliv unngår områder der hunder ferdes, og at hundeavføring bidrar til forurensning av vassdrag og hemmer plantevekst.
Produksjon av hundefôr legger også beslag på betydelige arealer og fører til CO2-utslipp.
Forskerne understreker behovet for å adressere disse miljøutfordringene, samtidig som de anerkjenner hunders viktige rolle i folks liv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Botanisk hage i Oslo har innført et hundeforbud på grunn av skader på plantesamlingen forårsaket av urin, avføring og graving. Hundeeiere uttrykker skuffelse over forbudet, da de anser parken som en viktig grønn lunge i byen. Enkelte foreslår kompromissløsninger som tissepinner eller egne soner for hunder. Samtidig støtter andre forbudet, og fremhever at hundeurin kan være skadelig for plantene. En meningsmåling viser delte meninger om forbudet.
5 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
22 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
1 måned siden
Botanisk hage i Oslo innfører hundeforbud på grunn av skader på plantesamlingen. Hunder har ødelagt planter gjennom urin, avføring og graving. Tiltaket kommer etter flere år med diskusjoner og forsøk på andre løsninger, som økt vakthold og informasjonskampanjer. Hagens plantesamling består av over 4500 planter fra hele verden, hvorav flere er utrydningstruet, og urin fra hunder har vist seg å være skadelig for disse. Servicehunder og førerhunder er unntatt forbudet.
3 måneder siden
En ny studie viser at hunder kan bære og spre antibiotikaresistente salmonellabakterier, selv om de ser friske ut. Forskere identifiserte 87 tilfeller av salmonella hos hunder, hvorav mange var resistente mot viktige antibiotika. De fant også 77 menneskelige tilfeller som potensielt kunne være knyttet til hundeinfeksjonene. Bakteriene kan overleve lenge i hundens tarm og spres via avføring. Studien understreker viktigheten av god hygiene, spesielt håndvask og å unngå at hunden slikker ansiktet, men fraråder ikke å ha hund som kjæledyr.
1 måned siden
Hundeeier Lars Christen Engelund i Jevnaker er frustrert over at mange hundeeiere ikke plukker opp etter hundene sine. Han beskriver problemet som stort, spesielt i sentrum og turområdene, og at det har blitt verre etter mildværet. Engelund oppfordrer hundeeiere til å skjerpe seg, plukke opp bæsjen og kaste det i søppeldunkene, og ikke i naturen.
9 dager siden
Veterinær Alice Judge advarer mot å skylle dyreavføring ned i toalettet på grunn av helse- og miljøfarer. Dyrebæsj, som katte- og hundebæsj, inneholder parasitter og bakterier som ikke fjernes i vanlige vannrenseanlegg og kan forurense elver, innsjøer og hav. Produkter merket som «flushable» brytes ofte ikke ned i toalettet og kan forårsake store blokkeringer i avløpssystemer, noe som har ført til betydelige kostnader i Australia. Kattesand kan også tette gamle rørsystemer som kun er designet for menneskelig avføring og toalettpapir. Veterinæren anbefaler bruk av miljøvennlige hundeposer laget av gjenbrukte materialer for å redusere plastforurensning og utslipp, og understreker viktigheten av å holde dyrebæsj unna toalettet for å unngå alvorlige konsekvenser for mennesker, dyr og miljø.
26 dager siden
Artikkelen omhandler båndtvangen i Norge (1. april–20. august) og konsekvensene av å bryte den. Politiet advarer om at hundeeiere som lar hunden løpe fritt, risikerer straffesak, særlig ved angrep på andre dyr. Varslingsplikt gjelder ved skade. Konsekvensene kan være bøter, omplassering eller avliving av hund, og forbud mot å eie hund. Politiet håper konflikter løses mellom folk, men understreker viktigheten av båndtvang for å beskytte husdyr og vilt. De fleste hundeeiere er flinke, men selv få unntak kan gi stort skadepotensiale.
3 måneder siden
Kathinka Christensen Sandvold er frustrert over å finne hundebæsjer i skiløypene ved Nordkisa. Hun fant flere ruker i og rundt løypene, og mener det er uakseptabelt at hundeeiere ikke plukker opp etter sine dyr. Hun understreker at dette er et ansvar hundeeiere har, og at det er viktig for å opprettholde et godt forhold mellom hundeeiere og andre skiløpere. Christensen Sandvold påpeker også at det kan være ubehagelig og uhygienisk for skiløpere å falle i hundemøkk. Hun foreslår at hundeeiere varmer opp hundene på parkeringsplassen før de går inn i løypene, for å redusere problemet.
1 måned siden
Turgåere på Bogafjell i Sandnes er frustrerte over store mengder hundebæsj langs stiene. Ann-Iren Bjerkelo og hennes datter fant over 20 hundebæsjer på et lite område. Problemet er utbredt, og mange hundeeiere unnlater å plukke opp etter sine hunder, eller lar brukte hundeposer ligge igjen i naturen. Beboere i området forteller at Bogafjell er spesielt ille. Bjerkelo oppfordrer hundeeiere til å rydde opp etter hundene sine, spesielt med tanke på barn som leker i området, og hun bruker håndsprit for å unngå smitte.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler utfordringer knyttet til snømangel og mildere vintre for vintersport, spesielt hundekjøring. Femundløpet vurderer å flytte arrangementet til en senere dato i mars for å sikre bedre snøforhold. Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt påpeker at antall dager med skiføre reduseres, og at dette kan føre til at flere vinteraktiviteter forsvinner. Også internasjonale hundeløp som Iditarod i Alaska opplever snømangel. Under årets Femundløp deltok over 3000 hunder på VM i hundekjøring, og mange deltakere var fornøyde med arrangementet.
29 dager siden
Artikkelen omhandler den generelle båndtvangen i Norge fra 1. april til 20. august, som krever at hunder holdes i bånd eller er forsvarlig sikret. Brudd kan medføre bøter eller avliving. Det finnes likevel hundeparker og friområder hvor hunder kan løpe fritt. Norsk Kennel Klub understreker viktigheten av slike områder for hundevelferd og oppfordrer kommunene til å tilby dette. Nationen har laget en oversikt over hundeparker og friområder basert på innrapportering, og oppfordrer leserne til å bidra med informasjon. Unntak fra båndtvangen gjelder for brukshunder, jakthunder, førerhunder og servicehunder i visse tilfeller.
1 måned siden
Forskere ved Københavns Universitet har utviklet en metode basert på kunstig intelligens for å tolke dyrelyder. Med 90% sikkerhet kan de fastslå om en lyd fra gris, ku, sau eller hest uttrykker positive eller negative følelser. Målet er å forbedre dyrevelferden ved å utvikle verktøy som kan varsle bønder om stress eller ubehag hos dyrene. Funnene møter skepsis fra bønder, som mener de allerede forstår dyrenes behov gjennom observasjon og erfaring. En bonde foreslår at det heller burde forskes på å oversette menneskespråk til dyrelyder for å kommunisere med dyrene.
2 måneder siden
Ny forskning viser en sammenheng mellom bondens helse og dyrevelferd, der dårligere helse hos bonden kan føre til dårligere dyrehold. Funnene er basert på data fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) og rutinekontroller av husdyr. Bonde Torstein Næss kjenner seg igjen i forskningen og har tatt grep for å bedre sin egen helse gjennom trening og omlegging av driften. Norsk Landbruksrådgivning understreker viktigheten av forskningen og tilbyr krisehjelp til bønder som opplever vanskeligheter.