På våren er det kun humledronningene som flyr, og de er betydelig større enn arbeiderne og hannene som kommer senere. Zoolog Frode Ødegaard forklarer at dronningene haster med å finne næring og et trygt sted for å starte et nytt humlesamfunn etter vinterdvalen.
Tidlig vår er en kritisk periode fordi det blomstrer lite, og derfor er planter som selje og løvetann viktige matkilder. Ødegaard oppfordrer hageeiere til å la deler av hagen være vill, og ikke fjerne løv og naturlige kroker som er viktige for insektene.
Humlesamfunnet varer ett år, og insekter generelt er avgjørende for økosystemet og matproduksjonen. Han advarer mot utbygging, naturødeleggelse og bruk av plantevernmidler, og oppfordrer til mer naturvennlig tenkning i hage- og uteområder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
Verdens naturfond (WWF) oppfordrer nordmenn til å la gressklipperen stå i mai. Dette for å hjelpe insekter som pollinatorer som lever under press.
3 dager siden
En rekordtidlig vår skaper både glede og utfordringer for gartnere og fruktbønder. Eksperter advarer samtidig mot å plante sommerblomster for tidlig.
15 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.
9 dager siden
Solbærbonden Stine Mølstad på Nes i Hedmarken opplever en vår som kommer tidligere enn noen gang, med grønne blader og blomsterknopper på buskene allerede i april. Meteorologene bekrefter at april kan bli den varmeste på Østlandet siden 2011, med temperaturer 4,5 grader over normalen. Den tidlige varmen gir utfordringer, blant annet at pollinerende insekter som humler og bier kanskje ikke er klare, noe som kan påvirke avlingen. Mølstad tilpasser driften ved å bevare planter som tiltrekker insekter og ved å dyrke flere sorter med ulik blomstringstid for å spre risikoen. Hun har også måttet fremskynde planting av stiklinger og planlegger å plante om buskene om høsten for å unngå skader fra varmen. Risikoen for frost i blomstringstiden er en annen utfordring ved tidlig vår. Mølstad understreker viktigheten av tilpasning i møte med klimaendringer for å sikre bærekraftig matproduksjon i Norge.
1 måned siden
Milde temperaturer har ført til at mauren har våknet rekordtidlig i år, med en økning i henvendelser om skadedyrproblemer. Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring melder om en økning på 39 prosent i antall saker sammenlignet med fjoråret, spesielt knyttet til stokkmaur. Biolog Ragna Byrkjeland forklarer at mauren, som vanligvis våkner i april, nå er aktive allerede i mars. Hun anbefaler å tette sprekker og åpninger for å hindre at mauren kommer inn i boligen på jakt etter mat.
23 dager siden
Våren er på vei og bjørkepollensesongen nærmer seg. Pollenforsker Hallvard Ramfjord råder de 1,5 millioner nordmenn som er rammet av pollenallergi til å følge nøye med på pollenvarslingen. Bjørka er langt fremskreden i modningen på Østlandet og Sørlandet, og spredningen kan begynne allerede neste uke. Bjørkepollen kan forårsake betydelige plager. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler at personer med bjørkepollenallergi starter med medisiner nå for å oppnå best mulig effekt.
5 dager siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
1 måned siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan unngå insekter i boligen om våren. En skadedyrbekjemper anbefaler å fjerne matrester og holde det tørt for å unngå maur. Kjerringråd har liten effekt, mens testede midler anbefales. En psykolog forklarer at frykt for insekter er vanlig og kan påvirke livskvaliteten, men at systematisk eksponering kan hjelpe mot angsten. Fuktige miljøer kan tiltrekke insekter, så god ventilasjon er viktig.
1 måned siden
Mildvær fører til tidlig og kraftig spredning av pollen, spesielt or, noe som skaper utfordringer for allergikere. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) råder berørte til å følge pollenvarselet nøye og tilpasse aktivitetsnivået. Det understrekes viktigheten av å forberede seg med nødvendige medisiner og resepter, samt å opprettholde godt renhold innendørs for å redusere polleneksponeringen. Selv om luftrensere kan være et supplement, fremheves regelmessig vask og støvtørk som de viktigste tiltakene for å skape et bedre inneklima for allergikere.
6 dager siden
Pollensesongen i Norge starter tidligere og blir mer intens på grunn av varmere temperaturer og ekstremvær. Seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund oppfordrer pollenallergikere til å følge med på pollenkalenderen og pollenvarslinger for å lindre symptomer. Bjørkepollen sprer seg nå i store deler av landet, og varmen kan forverre plagene, også for dem med milde allergier. Bistrup anbefaler riktig medisinering, inkludert behandling av nese- og øyesymptomer, og å kontakte lege ved behov for allergivaksinasjon. For å redusere plager kan allergikere også gjøre enkle tiltak som å unngå utendørs trening ved høye pollennivåer, bruke solbriller og støvsuge oftere. De som kan, bør vurdere å oppholde seg i områder uten pollensesong, som fjellet.
3 måneder siden
Hestehoven har dukket opp flere steder i landet allerede i januar, noe som overrasker både turgåere og botanikere. Den uvanlig tidlige blomstringen skyldes mildvær og tidlig snøsmelting. Botaniker Rebekka Ween forklarer at hestehoven har en strategi for å være først ute for å unngå konkurranse om pollinatorer. Planten sender opp blomsten først, og bladene kommer senere for å samle energi. Selv om tidlig blomstring er risikabelt ved frost, har planten en strategi for å overleve. Meteorolog Sigrid Auganæs melder om mildvær i sør, men usikre prognoser for helgen, og advarer mot å ta våren for gitt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler starten på pollensesongen og dens innvirkning på stadig flere nordmenn. Pollenanalytikere ved NTNU følger utviklingen nøye, og påpeker at et mer sterilt samfunn kan føre til økt allergi. Klimaendringer bidrar også til at pollensesongen starter tidligere. Norges Astma- og Allergiforbund understreker behovet for bedre pollenvarsling og utstyr for helsepersonell for å håndtere økningen i pollenallergi.
19 dager siden
En kvinne i et tettbygd strøk i Jevnaker har klaget til kommunen over et stort antall bikuber i nabolaget. Hun beskriver situasjonen som uholdbar, da biene hindrer henne og andre naboer, spesielt barn, fra å oppholde seg utendørs. Kvinnen er selv allergisk og frykter stikk. Bieeieren sier at kubene kun er midlertidig plassert der og oppfordrer til dialog. Norges Birøkterlag understreker at birøktere bør ta hensyn til naboer og oppfordrer til åpen kommunikasjon for å unngå konflikter. De viser også til at birøktere må følge gjeldende regelverk.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.