En mild vinter i Sør-Norge kan ha skapt gode forhold for brunsneglen. En ekspert frykter nå en økning i bestanden og gir råd om bekjempelse.
En mild vinter i Sør-Norge kan ha gitt brunsneglen gode overvintringsforhold, noe som kan føre til en økning i bestanden denne sesongen. Bjørn Arild Hatteland, forsker ved NIBIO, forklarer at sneglene tåler kulde ned til minus tre grader, men at overlevelsen avhenger av temperaturen der de gjemmer seg. Forskning viser at kalde vintrer med barfrost reduserer bestanden betydelig.
Hatteland advarer hageeiere om at stemorsblomster, en populær vårblomst, er svært attraktiv mat for brunsnegler på grunn av deres gode luktesans. Han anbefaler heller mer sneglesikre planter som rosebusker.
Den viktigste tiden for bekjempelse er mai-juni for å hindre reproduksjon i juli-august. Råd inkluderer bruk av sneglemiddel plassert under beskyttelse mot regn, eller å plukke sneglene og avlive dem i kokende vann.
Bjørn Arild Hatteland
NIBIO
Sør-Norge
Bergen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
1 måned siden
Milde temperaturer har ført til at mauren har våknet rekordtidlig i år, med en økning i henvendelser om skadedyrproblemer. Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring melder om en økning på 39 prosent i antall saker sammenlignet med fjoråret, spesielt knyttet til stokkmaur. Biolog Ragna Byrkjeland forklarer at mauren, som vanligvis våkner i april, nå er aktive allerede i mars. Hun anbefaler å tette sprekker og åpninger for å hindre at mauren kommer inn i boligen på jakt etter mat.
8 dager siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
12 dager siden
På våren er det kun humledronningene som flyr, og de er betydelig større enn arbeiderne og hannene som kommer senere. Zoolog Frode Ødegaard forklarer at dronningene haster med å finne næring og et trygt sted for å starte et nytt humlesamfunn etter vinterdvalen. Tidlig vår er en kritisk periode fordi det blomstrer lite, og derfor er planter som selje og løvetann viktige matkilder. Ødegaard oppfordrer hageeiere til å la deler av hagen være vill, og ikke fjerne løv og naturlige kroker som er viktige for insektene. Humlesamfunnet varer ett år, og insekter generelt er avgjørende for økosystemet og matproduksjonen. Han advarer mot utbygging, naturødeleggelse og bruk av plantevernmidler, og oppfordrer til mer naturvennlig tenkning i hage- og uteområder.
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.
18 dager siden
Hageekspert Tommy Tønsberg advarer mot at tujahekker kan bli brune og dø på grunn av frost i bakken kombinert med sterk sol. Når tujaen først er brun, er det for sent å redde den. Forebyggende tiltak inkluderer å dekke tujaen med striesekk for å beskytte mot solen, samt regelmessig vanning og gjødsling i etableringsfasen. Som et alternativ til tuja anbefaler Tønsberg barlind, som tåler beskjæring bedre og kan få nytt grønt bar på brune kvister.
3 måneder siden
Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret spår en mild værtype i Norge de neste seks ukene, med lite kulde i horisonten. Lavtrykk står i kø utenfor kysten og bringer mild og våt luft inn over landet. Meteorolog Alexander Skeltved ved Meteorologisk institutt bekrefter det milde været, og forteller at stormen 'Éowyn' vil føre til en rask temperaturøkning, spesielt i Sør-Norge. Vestlandet kan vente seg vindkast opp mot 27 meter per sekund. Selv om det kan komme korte perioder med kaldere vær mellom lavtrykkene, er det milde været det dominerende signalet fremover. Det understrekes at milde temperaturer skyldes både naturlige svingninger og global oppvarming.
3 måneder siden
Meteorologisk institutt melder om uvanlig mildvær i Sør-Norge, med fem dager på rad over null grader i høyfjellet, noe som aldri har skjedd i januar tidligere. Flere målestasjoner har også satt nye varmerekorder for måneden. Det milde været fører til mindre snø og kan påvirke dyre- og planteliv negativt, da naturen kan begynne å tro at det er vår. Samtidig meldes det om farevarsel for snø på deler av Østlandet og et lavtrykk som kan gi vind og nedbør i Sør-Norge mot helgen. Meteorologer forventer flere slike mildværsperioder i fremtiden, og at de vil bli hyppigere og varmere.
18 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.
3 måneder siden
Hestehoven har dukket opp flere steder i landet allerede i januar, noe som overrasker både turgåere og botanikere. Den uvanlig tidlige blomstringen skyldes mildvær og tidlig snøsmelting. Botaniker Rebekka Ween forklarer at hestehoven har en strategi for å være først ute for å unngå konkurranse om pollinatorer. Planten sender opp blomsten først, og bladene kommer senere for å samle energi. Selv om tidlig blomstring er risikabelt ved frost, har planten en strategi for å overleve. Meteorolog Sigrid Auganæs melder om mildvær i sør, men usikre prognoser for helgen, og advarer mot å ta våren for gitt.
2 måneder siden
Klimaforskere varsler om en tidlig vårfølelse i Europa, med temperaturer over normalen og varmerekorder. Prognoser indikerer at mildværet vil fortsette gjennom vinteren og inn i påsken. Årsaken er et lavtrykk i Norskehavet. Forskere understreker at de høye temperaturene er et tegn på menneskeskapte klimaendringer, som fører til at sommersesongen utvides og tradisjonelle vinteropplevelser blir sjeldnere. Krokusene har allerede begynt å blomstre i Bergen.
1 måned siden
Sør-Norge og Vestlandet kan se frem til sol og varmere vær med temperaturer opp mot 15 grader, ifølge meteorolog Per Egil Haga. Han beskriver det som en vårlig værtype, perfekt for utendørsaktiviteter. Trøndelag kan også få litt sol i helgen. Nord-Norge derimot, vil oppleve en uke med mye nedbør, som kan føre til overvann og glatte veier.
3 måneder siden
Et uvanlig mildvær er på vei, og vil erstatte det kalde været som har preget starten av 2025. Meteorologene varsler høye temperaturer og mye nedbør i form av regn, spesielt på Vestlandet, Møre og Romsdal og Trøndelag. Overgangen fra kaldt til mildt vær vil starte i helgen, med glatte forhold som følge av snøsmelting. NVE advarer om økt fare for snøskred, sørpeskred og mulig flom, og oppfordrer folk til å rense sluker for å forebygge oversvømmelser. De høye temperaturene er uvanlige for januar, og det forventes at det vil gå store naturlig utløste skred.
3 måneder siden
Det er meldt milde temperaturer i hele landet til helgen, men Vestlandet, Trøndelag og Nordland må forberede seg på mye vind. Nordland kan også få snø, spesielt på søndag da det er ventet kaldere vær. Det er sendt ut gult farevarsel for regn i sørlige deler av Nordland og nordlige deler av Trøndelag, samt farevarsel for snøskred og jord-, sørpe- og flomskred i store deler av landet. Bilister oppfordres til å kjøre forsiktig på grunn av glatte veier. Øst- og Sørlandet får det beste været, med milde temperaturer og lite nedbør, men det er ikke ventet mye sol. Meteorologen utelukker ikke at vinterkulda kan komme tilbake.
26 dager siden
Artikkelen omhandler skredfare i påsken på bakgrunn av lite snø i Sør-Norge. Varmt vær kan føre til ustabile forhold og øke skredfaren, selv om det generelt er lite snø. Skredeksperter anbefaler å sjekke vær- og skredvarsler, unngå bratt terreng og ta fjellvettreglene i bruk. DNT oppfordrer folk til å planlegge turen godt og vurdere alternative aktiviteter som fotturer eller båtturer dersom snøforholdene er dårlige. Det understrekes at lite snø ikke nødvendigvis betyr trygge forhold, og man må alltid være oppmerksom på skredfaren.
3 måneder siden
En snørik vinter har ført til økt elgaktivitet langs veiene i Nordland, med ti elgpåkjørsler rapportert til politiet i løpet av få timer. En av de involverte, Egil Olav Sjøholt, opplevde en kollisjon med en elg, men slapp unna uten alvorlige skader. Politiet oppfordrer bilister til å være ekstra oppmerksomme på vilt langs veiene. Viltansvarlig i Sørfold kommune, Gerd Bente Jakobsen, bekrefter at elg ofte trekker mot veier og bebyggelse på jakt etter mat, spesielt kyr med kalver. Seniorforsker Eling Johan Solberg fra NINA forventer flere påkjørsler fremover på grunn av snøforholdene.