
Larver tar over matavfallet: Biolog kaller dem husdyr
Sommerens varme skaper ideelle forhold for larver og fluer i matavfallet, noe som fører til ubehagelige opplevelser for mange. En biolog forklarer hvorfor disse insektene er vanlige, og gir råd om hvordan man kan håndtere dem.
2 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Sommerens høye temperaturer akselererer utviklingen av larver og fluer i matavfallet.
Sammendrag
Sommerens høye temperaturer skaper ideelle forhold for larver og fluer i matavfallet, noe mange opplever som ubehagelig. Naturfaglærer og biolog Ivar Lien forklarer at disse insektene, primært spyflugelarver, er «dine egne avla husdyr» og spiller en viktig rolle i naturens resirkulering av næringsstoffer. Han oppfordrer til å se på dem som «interessante» snarere enn «ekkelt».
Utviklingen av insektene går raskere i varmen. Mari Brenden fra renovasjonsselskapet for Drammensregionen bekrefter at dette er et vanlig problem i varme perioder.
For å unngå larver anbefales det å knyte poser godt, vaske søppeldunkene med varmt vann og såpe/salmiakk, samt å holde bøtter og dunker tørre og rene. Et annet tips er å fryse ned illeluktende matavfall, som rekeskall, før hentedagen.
Ivar Lien
Mari Brenden