Rekordår for blåskjell: Trygge å spise langs norskekysten
Oslofjorden opplever et rekordår for blåskjell, og det er nå trygt å plukke dem langs nesten hele norskekysten. Denne uventede oppblomstringen har positive effekter på økosystemet, men forskere undersøker også potensielle negative sider.
3 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Oslofjorden og store deler av norskekysten opplever en rekordstor bestand av blåskjell, trygge å spise ifølge Mattilsynet.
Sammendrag
Oslofjorden opplever et rekordår for blåskjell, med mengder aldri sett før, ifølge marinbiolog Tore Strohmeier ved Havforskningsinstituttet. Dette skyldes et stort kull av «babyblåskjell» fra i fjor som har vokst seg store. Fenomenet observeres også langs Sveriges vestkyst og i Nederland.
Mattilsynets blåskjellvarsler viser nå grønt lys for plukking langs nesten hele norskekysten, basert på måling av algegift. Blåskjellene bidrar positivt til økosystemet ved å rense vann, binde masser og fungere som mat for mange arter, noe som styrker næringskjeden. Forskere kartlegger omfanget og er usikre på hvor lenge den store bestanden vil vare.
Strohmeier påpeker også potensielle negative konsekvenser, som at store mengder kan dekke sjøgressenger og spise egg fra andre arter. Til tross for de positive effektene er blåskjellrekorden ikke nok til å friskmelde Oslofjorden fra langvarige næringsstoffproblemer.
Tore Strohmeier
Randi Edvardsen
Havforskningsinstituttet
Mattilsynet
NTB
Oslofjorden
Norge
Sverige
Nederland