Artikkelen omhandler de økonomiske utfordringene ved en skilsmisse, og gir råd for å gjøre prosessen enklere.
Skilsmisse kan ha stor innvirkning på privatøkonomien, og artikkelen tar sikte på å gi leserne veiledning i denne vanskelige situasjonen.
Det understrekes at det er en voldsom utfordring, men at det finnes måter å håndtere den på.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler vanlige årsaker til arvekonflikter og gir råd for å unngå dem. Advokater peker på manglende testamente ved sammensatte familier, uklarhet rundt forskudd på arv, og manglende arvepakter som store fallgruver. Det understrekes viktigheten av åpenhet, samtaler om arv, og tydelig dokumentasjon. Særeie på arv anbefales, spesielt ved flere ekteskap. Det advares også mot å involvere ektefeller i arveoppgjøret. Artikkelen belyser også utfordringer knyttet til deling av hytte og generasjonsskifte i familiebedrifter.
20 dager siden
Artikkelen belyser at mange nordmenn sliter med forbruksgjeld, ofte skjult og tabubelagt. Forfatteren argumenterer for at mediene bør rette mer oppmerksomhet mot dette problemet, og tilby konkrete råd og løsninger for gjeldshåndtering. Fokus bør flyttes fra problemfokus og worst case-scenarioer, til relaterte situasjoner og løsninger. Økt åpenhet rundt økonomi kan redusere stress og bekymringer, og hjelpe folk med å ta kontroll over sin økonomiske situasjon.
4 måneder siden
Artikkelen reflekterer over økningen i skilsmisser og oppfordrer foreldre til å skjerpe seg. Forfatteren, som selv har opplevd skilsmisse, påpeker at mange skilsmisser skyldes trivielle problemer som eskalerer i et velstandssamfunn. Hun argumenterer for at utfordringer er en naturlig del av livet og ikke nødvendigvis en grunn til å gi opp et forhold. Artikkelen fremhever også at julen kan være en prøvelse for forhold, og at januar ofte er en måned med mange skilsmisser. Forfatteren understreker at lykke ikke alltid finnes i noe nytt, men også i å jobbe med det man allerede har.
4 måneder siden
Artikkelen gir en rekke konkrete tips for å forbedre privatøkonomien og potensielt spare 100.000 kroner i året. Den anbefaler å gjennomgå faste utgifter, opprette en kontostruktur for bedre kontroll, unngå impulskjøp, handle smartere, benytte seg av delingsøkonomi og bruke naturen. Eksperter som Elisabeth Landsverk og Rune Kaino Nikolaisen deler råd om alt fra å sjekke strømavtaler til å bruke naturen for å spare penger. Ved å følge disse rådene kan man oppnå betydelige besparelser og øke sin økonomiske handlefrihet. Artikkelen gir også konkrete eksempler på hvor mye man kan spare på ulike områder.
2 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere de store utgiftspostene og dermed spare penger hver måned. Den lover at det er lettere enn man kanskje tror å få mer penger til rådighet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler sparing til barn og hvordan unngå de vanligste fellene. Økonomirådgiver Lene Drange anbefaler å starte tidlig med sparing, selv med små beløp, og viser hvordan selv 100 kroner i måneden kan vokse over tid. Globale indeksfond anbefales for langsiktig sparing, da det gir bedre avkastning enn en vanlig bankkonto. Hun fraråder å spare i barnets navn på grunn av risikoen for manglende impulskontroll når barnet blir myndig. Artikkelen tar også for seg problemstillinger rundt sparing ved samlivsbrudd, samt råd om BSU-sparing. Drange understreker at det viktigste er å dekke grunnleggende behov og ikke stresse for mye med sparingen hvis man ikke har mulighet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler vanlige arvestrider og hvordan de kan unngås. Advokat Johannes Andersen i Dalan advokatfirma DA, forteller om utfordringer knyttet til arveoppgjør, som ofte oppstår mellom søsken eller mellom barn og en gjenlevende ektefelle. Konflikter kan oppstå rundt tidligere gaver, testamentets gyldighet eller fordeling av eiendom. Artikkelen belyser også situasjoner der arven testamenteres til utenforstående, som hjelpepleiere eller frivillige, og hvordan dette kan føre til rettslige etterspill. Arvinger bør være oppmerksomme på avdødes gjeld og forpliktelser, og vurdere nøye før de aksepterer arven.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de vanskelige boligutsiktene for studenter, preget av høye boligpriser og begrensede sparemuligheter. Dagens inntektsgrense for studiestøtte og en utdatert BSU-ordning gjør det vanskelig for studenter å spare nok egenkapital. Samtidig bidrar økonomiske ulikheter til at noen får hjelp hjemmefra, mens andre sliter. Forfatteren etterlyser tiltak fra regjeringen for å bedre studentenes situasjon på boligmarkedet, uten å øke gjeldsbyrden.
4 måneder siden
En artikkel i Nordstrands Blad undersøker hvorfor færre kvinner enn menn har ansvar for familiens økonomi. Statistikken viser at menn ofte tjener mer og tar styringen over sparing og investeringer, mens kvinner gjerne har ansvar for husholdningen. Kvinner scorer også dårligere på kunnskap om privatøkonomi. Artikkelen oppfordrer par til å diskutere økonomi for å skape felles mål, uavhengig av hvem som tjener mest. Den foreslår en 'økonomidate' i romjulen for å snakke om økonomiske planer.
4 måneder siden
Artikkelen gir økonomiske råd til unge voksne og andre i endring i livet. Forbrukerøkonom Derya Incedursun anbefaler BSU, fond og tidlig pensjonssparing, samt økonomisk selvstendighet i forhold. Samfunnsøkonomiprofessor Kjell G. Salvanes prioriterer utdanning, bolig og forsiktighet med kreditt. Begge ekspertene understreker viktigheten av tidlig planlegging for å sikre økonomisk stabilitet. Artikkelen fremhever at det er viktig å tenke langsiktig for å oppnå økonomisk trygghet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler utfordringene ved å etablere en stefamilie med særkullsbarn, der parterapeuter anbefaler å vente med oppdragelse. Håvard og Mari, som flyttet sammen med sine seks barn, opplevde krasj mellom ulike oppdragelsesstiler. Statistikken viser høy bruddrate for slike familier, og Modum kurs- og kompetansesenter tilbyr derfor samlivskurs. Det understrekes at tilknytning til stebarn tar tid, og at steforeldre bør fokusere på å være en trygg voksenperson. Artikkelen fremhever viktigheten av kommunikasjon, felles regler og å prioritere både egne barn og parforholdet.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om økonomiske grep man bør gjøre før nyttår. Det anbefales å fylle opp BSU- og IPS-kontoer for å få skattefradrag, og å sjekke det nye skattekortet for 2025. Man bør også vurdere å gi gaver til veldedige organisasjoner for skattefradrag, samt se på muligheter for å redusere formuesskatt. Artikkelen oppfordrer også til å lage en økonomisk plan for det kommende året og å unngå overforbruk i julen for å sikre en god økonomisk start på det nye året.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres hjelp til barnas boligkjøp, og advarer mot å gå i 'kvotefellen' der foreldres egen låneevne begrenses. Fra 2025 senkes egenkapitalkravet, men det er fortsatt en grense på fem ganger inntekt for lån. Foreldre kan hjelpe som medlånetaker eller realkausjonist, men det påvirker deres egen økonomi og fleksibilitet. Renter kan også påvirkes av belåningsgrad. Artikkelen anbefaler å sjekke med flere banker, få oversikt over egen økonomi og snakke åpent om forventninger og muligheter med barna.
4 dager siden
Mange nordmenn har økende forbruksgjeld før sommeren. Økonomer gir tips om hvordan man kan spare penger og få kontroll.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økonomien i private barnehager og kritikk fra SV. Etter salg av FUS-barnehagenes eiendommer i 2021, gikk leiekostnadene ned med over 13 millioner kroner. Private barnehager mottar mindre tilskudd per krone enn kommunale, og har i tillegg hatt en negativ økonomisk utvikling med mange nedleggelser. Artikkelen viser til at private barnehager har spart samfunnet for seks milliarder kroner i 2023. Det påpekes også at det er store variasjoner i husleie for barnehager, og at mange private barnehager sliter med lønnsomheten. Artikkelen inviterer SV til et møte for å diskutere situasjonen.