Artikkelen argumenterer for skattelettelser og imot påstanden om at det vil svekke landets forsvarsevne. Den hevder at Arbeiderpartiet sprer frykt ved å påstå at lavere skatter vil gå ut over forsvarsevnen, og viser til at partiet bruker store summer fra Oljefondet på andre prosjekter.
Skattelettelser vil flytte formue fra staten til private, noe som kan øke den individuelle velstanden. Høyere skatter kan føre til velferdstap og ineffektiv ressursbruk.
Artikkelen konkluderer med at et lønnsomt næringsliv vil over tid øke landets trygghet, og understreker at velstand skapes gjennom arbeid og verdiskapning, ikke politiske vedtak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norges nåværende politiske kurs er skadelig for verdiskaping og norsk eierskap. Den kritiserer økte eierskatter, spesielt formuesskatten på arbeidende kapital, som rammer norskeide bedrifter. Artikkelen fremhever viktigheten av norsk eierskap for å opprettholde hovedkontor og beslutningsmyndighet i Norge, og frykter at landet vil sakke akterut uten et sterkt privat næringsliv. Det hevdes at skattesystemet favoriserer passive investorer og at det er behov for en ny politisk kurs med lavere skatter og mindre byråkrati for å sikre fremtidig velferd og vekst.
1 måned siden
En meningsmåling viser at et flertall prioriterer et sterkt forsvar over skatteletter, noe artikkelforfatteren mener er et resultat av et manipulativt spørsmål. Med henvisning til Oljefondets størrelse argumenteres det for at Norge har råd til både et sterkt forsvar og lavere skatter. Høyresidens ønske om skatteletter på arbeidsinntekt begrunnes med et ønske om å stimulere økonomisk vekst og øke sysselsettingen, samt fjerne urettferdig skatt på arbeidende kapital. Kritikere av meningsmålingen mener den er ledende, da den stiller et falskt premiss om at man må velge mellom forsvar og skatteletter. Artikkelen konkluderer med at skatteletter kan føre til økt økonomisk aktivitet og dermed høyere skatteinntekter på sikt, selv om effekten er omdiskutert.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at de borgerlige partiene bør inngå et skatteforlik før valget, for å gi velgerne et klart alternativ til Arbeiderpartiets skattepolitikk. Den kritiserer regjeringens skatteøkninger, mangel på forutsigbarhet og at tiltak iverksettes uten tilstrekkelig utredning. Artikkelen foreslår konkrete tiltak som å fjerne formueskatten på arbeidende kapital, redusere skatten på arbeidsinntekter og å rydde opp i den ødeleggende exitskatten. Den hevder at Arbeiderpartiet må ta ansvar for usikkerhet og mangelfulle utredninger rundt skatteendringer før de inviterer til et bredt skatteforlik.
1 måned siden
Høyre foreslår å finansiere økte forsvarsutgifter gjennom skattekutt, hovedsakelig ved å redusere formuesskatten på arbeidende kapital. De argumenterer for at dette vil styrke næringslivet, øke konkurransekraften og dermed gi høyere skatteinntekter på sikt. Flere økonomer stiller seg imidlertid tvilende til dette resonnementet. De påpeker at det mangler faglig grunnlag for å anta at skattekutt vil føre til økt proveny, og at det heller kan svekke offentlige budsjetter. Noen økonomer åpner for at skattekutt kan ha positive effekter på lang sikt, men det er usikkert om disse vil kompensere for provenytapet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for en «lykkepolitikk» i Norge, med hovedfokus på skattelettelser for lavinntektsgrupper, nærmere bestemt de som tjener under 500.000 kroner. Forfatteren mener at redusert skatt vil gi folk mer frihet, øke deres lykke og at et sterkt sivilsamfunn er viktigere enn en stor stat. Han kritiserer fokuset på ulikhet som sosialistisk propaganda. Artikkelen viser til Norges fall på FNs lykkerapport og oppfordrer politikere til å ta grep for å bedre folks livskvalitet gjennom økonomisk frihet og mindre statlig innblanding. Folk blir lykkelige av å bidra, ikke av å få stønad, argumenterer forfatteren.
1 måned siden
Sylvi Listhaug (FrP), Erna Solberg (H) og Guri Melby (V) argumenterer for å fjerne eller redusere formuesskatten, og begrunner dette med den spente internasjonale sikkerhetssituasjonen. De mener at skattekutt vil styrke norsk økonomi, tiltrekke investeringer og sikre økt konkurranseevne, noe som igjen vil gagne landets forsvarsevne. Politikerne uttrykker bekymring for at mange formuende flytter ut av Norge, og at dette fører til tap av viktig kompetanse og kapital. Selv om de erkjenner at staten vil tape inntekter på kort sikt, tror de at skatteinntektene vil øke på sikt som følge av økt økonomisk aktivitet.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg lover skattelettelser på minst 30 milliarder kroner for å styrke norsk økonomi og forsvarsevne i en usikker tid. Solberg vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og exit-skatten, samt kutte i offentlig sektor, muligens gjennom en ny ABE-reform. Arbeiderpartiet kritiserer forslaget som en gavepakke til de rikeste, mens Frp mener skattelettene er for beskjedne og lite offensive. Solberg understreker behovet for en økonomi som kan bære en krig, og mener skattelettelser vil stimulere verdiskapning og innovasjon.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Jens Stoltenbergs videreføring av Trygve Slagsvold Vedums finanspolitikk som finansminister, og hevder den hemmer gründeraktivitet, stopper investeringer og fører til kapitalflukt på grunn av høy formuesskatt. Det argumenteres for betydelige skattekutt og en mer effektiv bruk av statens ressurser, med henvisning til at Norge bruker store summer på skole og helse uten å oppnå resultater i verdensklasse. Kritikken rettes også mot Stoltenbergs manglende evne til å redusere inflasjonen og endre Arbeiderpartiets pengebruk.
3 måneder siden
Artikkelen hevder at Norges rikeste bruker sin makt til å kjempe mot skatt, spesielt formuesskatt og grunnrenteskatt. De tar ut store summer fra sine bedrifter til privat luksusforbruk, som dyre boliger, hytter, biler og båter, samtidig som de hevder at formuesskatten tapper bedriftene for kapital. Artikkelen viser til eksempler på milliardærer som investerer i luksus, og argumenterer for at de rikes kamp mot skatt er en kamp mot det norske fellesskapet. Det påpekes at de rike lyver om hvor pengene går, og at de ikke vil bidra til fellesskapet.
1 måned siden
Høyre ønsker å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital for å stimulere investeringer og øke skatteinntektene. Erna Solberg mener skattelettelser vil føre til økt økonomisk aktivitet, og viser til erfaringer fra Sverige. Arbeiderpartiets Tonje Brenna kritiserer forslaget og mener det er uansvarlig å hevde at formuesskattekutt vil føre til høyere skatteinntekter. Hun sammenligner Solbergs argumentasjon med «trickle down»-økonomi fra 1980-tallet og viser til at ulikheten i Sverige har økt.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at høye skatter, spesielt formuesskatten og den rigide exit-skatten, fører til at verdiskapere flykter fra Norge, noe som svekker landets konkurranseevne. Forfatteren fremhever at skattenivået har økt betraktelig siden 2021, og at dette hindrer både norske og utenlandske talenter i å investere og utvikle bedrifter her. Løsningen er et skatteforlik med lavere skatt for næringslivet og en mer fornuftig exit-skatt som ikke hindrer vekst. Det foreslås også å etablere en ordning som tiltrekker utenlandske eksperter og investorer til Norge.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at venstresiden må engasjere seg i kampen mot offentlig sløsing, og ikke la høyresiden ha monopol på dette temaet. Det påpekes at det er en ubalanse mellom en rik stat og underfinansierte velferdstjenester, og at det sløses med ressurser både i privat og offentlig sektor. Artikkelen foreslår konkrete tiltak for å redusere sløsing, som å unngå prestisjeprosjekter, revurdere støttepakker til næringslivet, kutte i antall ledere i offentlig sektor, redusere kjøp av private tjenester og kutte i kontroll og rapportering. Målet er å frigjøre ressurser til velferd og rettferdighet.
27 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Høyre-leder Erna Solbergs forslag om skattelettelser på minst 30 milliarder kroner, og kaller det usaklig å finansiere satsingen på Forsvaret med kutt i formuesskatten. Støre mener Solbergs regnestykke ikke holder mål og avviser at forskning viser at skattekutt automatisk gir økte inntekter. Høyre, ved Tina Bru, forsvarer skattelettelsene som nødvendige for å styrke økonomien og skape flere arbeidsplasser. Arbeiderpartiet planlegger å holde skattenivået stabilt, mens Høyre vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og øke selskapsskatten. Støre fremhever økonomisk trygghet for folk som den viktigste saken i valgkampen.
2 måneder siden
Høyre mener venstresiden slår alarm hver gang det foreslås innsparinger i staten, og viser til at offentlige utgifter i Norge er høyere enn i andre land uten at tjenestene er bedre. De kritiserer Støre-regjeringen for å reversere tidligere reformer som var ment å effektivisere offentlig sektor, og fremhever Høyres egne forslag om utgiftsreduksjoner og omprioriteringer for å redusere skattene og forbedre tjenestene. Høyres representant argumenterer for at deres politikk vil føre til økt produktivitet og verdiskaping, i motsetning til Rødts politikk som de mener vil svekke økonomien.
3 måneder siden
En ny bok om oljepengebruk og økonomisk vekst har skapt debatt. Forfatteren argumenterer for å bruke alle oljepenger på å styrke fastlandsøkonomien, spesielt gjennom lavere skatt på arbeid, og mener Oljefondet har gjort Norge mindre produktivt. Sjeføkonomer er uenige om hvorvidt norsk produktivitetsvekst er svakere enn i andre land, men det er enighet om at Norge trenger strukturelle reformer for å sikre fremtidig økonomisk vekst. Det fryktes at velferdsstaten vil slite uten tilstrekkelig økonomisk vekst.