Artikkelen kritiserer LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet (Ap). LO gir betydelige summer til Ap, hovedsakelig fra medlemskontingenter. Disse midlene er i stor grad ubeskattede, da kontingenten er skattefri.
Ap har sørget for skattefritak for LO-kontingenter, og mottar deretter midler fra LO. Dette skaper en situasjon der fellesskapet indirekte finansierer deler av Aps valgkamp.
Artikkelen hevder at LO og Ap unngår kritikk for et samrøre med fellesskapets penger, mens private donasjoner til borgerlige partier blir møtt med korrupsjonsanklager. Det argumenteres for at LO-medlemmer som støtter Ap, burde bruke egne beskattede midler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.
1 måned siden
Kommunalminister Kjersti Stenseng (Ap) har foreslått en ny partilov som møter kritikk for å favorisere Arbeiderpartiet og LO. Lovforslaget krever åpenhet om givere til borgerlige partier, samtidig som det tillater anonyme pengegaver fra LO, en betydelig økonomisk støttespiller for Ap. Kritikere hevder dette åpner for korrupsjon og forskjellsbehandling, mens LO ønsker ytterligere innstramminger for å hindre lignende organisasjoner på borgerlig side. Aksjon for Borgerlig Valgseier slakter forslaget og mener det er et forsøk på å stoppe borgerlig valgseier, da loven griper inn i folks ytringsfrihet og begrenser individers rett til engasjement og ytring i samfunnsdebatten.
3 måneder siden
Artikkelen belyser det tette forholdet mellom LO og Arbeiderpartiet, der LO gir betydelig økonomisk støtte til partiet. Samtidig har regjeringen økt fagforeningsfradraget, noe som gir LOs medlemmer store skattelettelser. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er foreslått som leder for Arbeiderpartiets valgkomité, noe som gir LO direkte innflytelse over partiets ledelse. Det påpekes at LO har jevnlige, lukkede møter med regjeringen, noe som gir organisasjonen betydelig innflytelse. Artikkelen stiller spørsmål ved denne tette koblingen og sammenligner det med andre organisasjoners støtte til politiske partier, og konkluderer med at LO har en unik innflytelse.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) leder an i mottatte valgkampbidrag med over åtte millioner kroner, noe som er dobbelt så mye som i tidligere valgkamper. Blant giverne finner man Sundt-familien og Wilh. Wilhelmsen Holding, samt Aksjon for Borgerlig Valgseier. Arbeiderpartiet følger etter, hovedsakelig støttet av Fagforbundet. En forskningsleder påpeker at politiske donasjoner ikke nødvendigvis er problematiske, og at Frps økning kan sees i sammenheng med partiets fremgang på meningsmålingene som et alternativ til regjeringen. Partiene mottar også støtte fra staten basert på tidligere valgresultater.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at de borgerlige partiene bør inngå et skatteforlik før valget, for å gi velgerne et klart alternativ til Arbeiderpartiets skattepolitikk. Den kritiserer regjeringens skatteøkninger, mangel på forutsigbarhet og at tiltak iverksettes uten tilstrekkelig utredning. Artikkelen foreslår konkrete tiltak som å fjerne formueskatten på arbeidende kapital, redusere skatten på arbeidsinntekter og å rydde opp i den ødeleggende exitskatten. Den hevder at Arbeiderpartiet må ta ansvar for usikkerhet og mangelfulle utredninger rundt skatteendringer før de inviterer til et bredt skatteforlik.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har uttrykt bekymring over at velstående nordmenn investerer betydelige summer i valgkampen for å avskaffe formuesskatten, og hun trekker paralleller til Elon Musk. Roger Hofseth fra Aksjon for Norsk Eierskap svarer ved å stemple Følsvik som Norges mest innflytelsesrike lobbyist, og anklager henne for å favorisere Arbeiderpartiet gjennom LO. Følsvik understreker at de som genererer inntekt i Norge også må bidra til fellesskapet gjennom skatter, mens Hofseth hevder at formuesskatten skader norsk eierskap. Konflikten omfatter også spørsmål om åpenhet knyttet til finansiering av politiske kampanjer.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan store pengedonasjoner fra rike enkeltpersoner og selskaper kan undergrave demokratiet. Det argumenteres for at politikere kan bli avhengige av donorer, og dermed prioritere deres interesser fremfor velgernes. Anonyme donasjoner, som den til Frp i 2023, skaper mistillit. Artikkelen peker på at både høyresiden og venstresiden er avhengige av pengestøtte, noe som hindrer dem i å ta et oppgjør med pengemakten. Det advares mot en utvikling mot et oligarki, der de rikeste har uforholdsmessig stor innflytelse.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å stramme inn lovverket for økonomisk støtte til politiske partier ved å forby anonyme pengegaver fra organisasjoner som ikke oppgir givernes identitet. Dette kan ramme Fremskrittspartiet (Frp), som i 2023 mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV). Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) mener åpenhet om pengestøtte er viktig for demokratiet. Frp mener forslaget er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet, og hevder at deres bidrag kun er støtte til eksisterende politikk.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler en konflikt rundt Oslos økonomiske situasjon, der Stortinget har vedtatt økt skatteutjevning som fører til at Oslo må spare penger. Forslag om å utsette eller utrede en særskilt støtteordning for Oslo ble nedstemt av regjeringspartiene Ap og Sp, samt SV. Dette har ført til kritikk fra opposisjonen, som mener at de rødgrønne politikerne forsøker å unndra seg ansvar for situasjonen. Artikkelen peker også på at store investeringsprosjekter i Oslo, som Fornebubanen og Ny vannforsyning, bidrar til kommunens økonomiske utfordringer.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å stramme inn lovverket for å forhindre anonyme pengegaver til politiske partier. Dette kommer etter at Frp mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV), en organisasjon som ikke oppgir identiteten til sine givere. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) understreker viktigheten av åpenhet rundt partifinansiering for å sikre tillit til demokratiet. Partilovnemnda har påpekt at dagens lovverk ikke hindrer omgåelse av åpenhetskravet. Regjeringen jobber nå med et lovforslag som skal sendes på høring. Frp og ABV kritiserer forslaget og mener Ap er sterkt påvirket av LO.
1 måned siden
Høyresiden har mottatt betydelige økonomiske bidrag fra oppdrettsnæringen, noe SV kritiserer på grunn av næringens interesser i politiske beslutninger. Fellesaksjonen for verdiskapning og privat norsk eierskap har samlet inn 19 millioner kroner, hvorav mesteparten kommer fra oppdrettsnæringen, og fordeles til Høyre, Frp, Venstre og KrF. SV frykter at disse bidragene kan påvirke Høyres politikk overfor oppdrettsnæringen, spesielt i saker som dyrevelferd og havbruk. Høyre avviser kritikken og mener støtten skyldes deres næringsvennlige politikk, mens Fellesaksjonen ønsker å fjerne formuesskatten.
4 måneder siden
Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap gir 19,1 millioner kroner til de borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. Fordelingen er basert på meningsmålinger og skjønn, med 50% til Høyre, 25% til Frp og 12,5% hver til KrF og Venstre. Foreningen ønsker å fjerne formuesskatt, fremme privat velferd og premiere risikotaking. 30% av midlene skal brukes på ungdomspartiene og folkeopplysning. Alle donorer er offentliggjort. SV-leder Kirsti Bergstø hevder de rikeste gir for egen vinning, noe Fellesaksjonen avviser, og argumenterer for at de støtter norsk næringsliv.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende «sløseripopulismen» i Norge, der kritikk av offentlig pengebruk og ineffektivitet har blitt mer fremtredende. Et eksempel er Tøyenbadet i Oslo, som etter en kostbar oppussing åpnet med synlige feil. Denne kritikken har fått fotfeste i sosiale medier og den offentlige samtalen, og partier som Frp har utnyttet frustrasjonen ved å love skattekutt og billigere strøm. Flere profilerte personer har også fått et stort publikum ved å kritisere offentlig sløsing. Samtidig er det en økende følelse av at staten har for mye makt over folks økonomi, og at mange ønsker å beholde mer av sine egne penger. Det understrekes at debatten om sløsing er viktig, men at man må være forsiktig med forenklinger.
3 måneder siden
Artikkelen belyser forskjeller i sykelønnsordninger mellom ulike grupper i samfunnet. Mens NHO-ansatte og stortingsrepresentanter har gullkantede ordninger med full lønn under sykdom, foreslås det kutt i sykelønnen for vanlige arbeidstakere. Dette skaper et klasseskille, der de med tariffestet full lønn går fri, mens de i privat sektor risikerer dårligere velferdsrettigheter. Forslag om å straffe bedrifter som gir ekstra sykelønn sees som et angrep på avtalefriheten. Artikkelen kritiserer høyresiden for å prioritere kutt i sykelønnen til vanlige folk, mens de selv beholder sine gode ordninger.
3 timer siden
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre lover å øke fagforeningsfradraget betydelig ved valgseier. Forslaget møter motstand fra Høyre og Frp, som heller vil redusere inntektsskatten.