Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er bekymret for nordmenns økende økonomiske problemer, som hun mener kan føre til alvorlige konsekvenser som selvmord.
Hun kritiserer mangelen på økonomisk støtte i de nasjonale tiltakene mot selvmord, og påpeker at det i visse tilfeller kan være økonomisk gunstigere å være langtidssykemeldt enn å jobbe.
Sandmæl jobber for å bedre folks privatøkonomi og har startet et teknologiselskap som skal hjelpe folk i økonomisk uføre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Artikkelen er et hjertesukk fra en etterlatt som uttrykker bekymring over den høye selvmordsraten i Norge, som er den høyeste siden årtusenskiftet. Forfatteren påpeker at til tross for en nullvisjon for selvmord, har situasjonen ikke bedret seg. Det etterlyses konkrete tiltak og bedre systemer for å fange opp sårbare grupper, spesielt ved utskrivelse fra institusjon. Økningen i mottagere av arbeidsavklaringspenger (AAP) fremheves som en potensiell risikofaktor for utenforskap. Forfatteren understreker behovet for samfunnsendringer og forebyggende tiltak for å redusere ensomhet og utenforskap.
20 dager siden
Artikkelen belyser at mange nordmenn sliter med forbruksgjeld, ofte skjult og tabubelagt. Forfatteren argumenterer for at mediene bør rette mer oppmerksomhet mot dette problemet, og tilby konkrete råd og løsninger for gjeldshåndtering. Fokus bør flyttes fra problemfokus og worst case-scenarioer, til relaterte situasjoner og løsninger. Økt åpenhet rundt økonomi kan redusere stress og bekymringer, og hjelpe folk med å ta kontroll over sin økonomiske situasjon.
1 måned siden
Stadig flere unge opplever økonomisk bekymring på grunn av høye boligpriser og global usikkerhet. Psykolog Ingvild Stjernen Tisløv mener denne bekymringen kan være sunn, da den kan motivere til å ta tak i situasjonen. Hun påpeker at dagens unge stilles overfor større krav til økonomisk ansvarlighet enn tidligere, samtidig som studenters kjøpekraft har blitt svekket. Tisløv råder de som sliter med betalinger til å søke hjelp, og understreker sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, der sparing kan bidra til økt trygghet.
10 dager siden
Artikkelen omhandler den økende selvmordsraten i Norge, som nå er på sitt høyeste siden årtusenskiftet. Mens dødeligheten av kreft og i trafikken reduseres, øker selvmordstallene, særlig blant unge menn. Forfatteren fremhever mangelen på ressurser til forebyggende tiltak og lavterskeltilbud innen psykisk helse, samt at hjelpen er fragmentert og tilfeldig. Samfunnsutviklingen med stress, press og ensomhet kan bidra til økt utenforskap og dermed selvmord.
2 måneder siden
Rødt kritiserer dagens sykelønnsordning, og mener alvorlig syke «dømmes til fattigdom» ved overgang til AAP etter ett år. Partiet foreslår å forlenge sykepengeperioden og innføre en «tidskonto» for mer fleksibel bruk av sykedager. Kreftforeningen støtter behovet for en mer fleksibel ordning for å opprettholde kontakt med arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) erkjenner at dagens ordning har uheldige utslag, men understreker samtidig regjeringens bekymring for at endringer kan forverre situasjonen for de sykeste. Regjeringen samarbeider med Nav for å identifisere mulige forbedringer innenfor gjeldende rammer.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
4 måneder siden
Norske håndballprofiler uttrykker bekymring over den økonomiske situasjonen i norsk klubbhåndball, til tross for landslagets suksess i EM. Flere klubber sliter med økonomien, og ti av 28 lag i Rema 1000-ligaen er i rød sone. Økte kostnader for reise og opphold er en hovedårsak. Spillerne frykter at dette kan føre til færre heltidsproffesjonelle i ligaen. Landslagssjef Thorir Hergeirsson og håndballpresident Kåre Geir Lio erkjenner alvoret i situasjonen. Forbundet jobber med tiltak for å hjelpe klubbene, men situasjonen er krevende. Samtidig er det ingen bekymring for det norske kvinnelandslaget som er i EM-semifinale.
2 måneder siden
Navs støtteordning for aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år ble tømt etter kun seks dager i 2025. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) kritiserer ordningen for å være underfinansiert og mener politikere viser dobbeltmoral. Ingrid Thunem, en tidligere landslagssvømmer, fikk støtte til et treningsapparat som har redusert hennes sykefravær og forbedret livskvaliteten. Hun påpeker at det er dårlig samfunnsøkonomi at folk som kan jobbe blir sykemeldt på grunn av manglende hjelpemidler. FFO mener bevilgningen er langt unna det som trengs, og etterlyser handling fra politikerne. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil vurdere ordningen, men FFO mener eneste løsning er å øke potten betraktelig.
4 måneder siden
En meningsmåling viser at mange unge nordmenn frykter dårligere økonomi i 2025 på grunn av økte priser. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener dette er feil, da lønningene har økt mer enn prisene i 2024, og forventer at renten vil gå ned. Økonom Lene Drange er derimot enig med de unge, og påpeker at økte matpriser og inkassokrav gir grunn til bekymring. Hun mener også at unge har blitt mer bevisste på egen økonomi. Andreassen mener at folks oppfatning av egen økonomi ikke alltid stemmer overens med den faktiske økonomiske utviklingen.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen etter konkursen i den svenske batteriprodusenten Northvolt. Hun mener staten sløser med skattebetalernes penger på ulønnsomme næringer. Northvolt slet med stor gjeld og måtte si opp ansatte. Arendals ordfører, Robert Cornels Nordli, er ikke bekymret for Morrow Batteries, som nylig mottok et statlig lån på 1,5 milliarder kroner, og mener selskapet har en bedre tilnærming.
3 måneder siden
En ny rapport fra SIFO viser at 1 av 6 norske hushold har store økonomiske problemer. Andelen hushold som sliter økonomisk har økt dramatisk siden 2021, med en tredobling av de som er «ille ute». Hovedårsakene er høy prisvekst, rentehevinger og lav inntektsvekst. Selv om prisveksten avtar, er prisnivået fortsatt høyt. Noen grupper, som pensjonister og uføretrygdede, har opplevd en liten bedring, men situasjonen er fortsatt utfordrende for mange. SIFO anbefaler økt støtte til barnefamilier og lavinntektsgrupper, og mener at eksisterende tiltak må styrkes.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk til statsminister Jonas Gahr Støres nyttårstale, som hun mener manglet konkrete løsninger og fokus på viktige økonomiske spørsmål. Listhaug savner spesielt tiltak for å redusere strømprisene, og foreslår en makspris på 50 øre per kWh. Hun påpeker også at den svake kronekursen skaper problemer for nordmenn. Listhaug ønsker en ny regjering med FrP og Høyre for å bedre økonomien, og mener Støre kan iverksette skatte- og avgiftskutt umiddelbart.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer regjeringens økonomiske politikk, og hevder at den fører til økt fattigdom og offentlig sløsing. Til tross for et voksende oljefond, øker utgiftene til sosialhjelp, og mange nordmenn opplever økonomisk vanskelige tider. Regjeringen anklages for å prioritere likhet fremfor økonomisk vekst, og for å bruke skattebetalernes penger på bistand og klimamål. Den svake kronekursen og høye renter bidrar til dyrtid, og mange husholdninger er forgjeldet. Antall sosialhjelpsmottakere har økt, og artikkelen konkluderer med at de fleste er fattigere nå enn før regjeringen tiltrådte.
1 måned siden
Artikkelen hevder at grådighet hos eierne av Norgesgruppen og Rema 1000 bidrar til økonomiske problemer for mange nordmenn. Matvareprisene har steget kraftig, og kjedene har økt sine overskudd betydelig, mens bøndene tjener mindre. Dette har ført til at Norges Bank har utsatt rentekutt. Det foreslås tiltak som å splitte opp Norgesgruppen og innføre en dyrtidsskatt for å bedre situasjonen for de som sliter økonomisk.