Influencer Camilla Lorentzen kritiserer Espen Berg for å ha filmet og tilsynelatende irettesatt to ungdommer på et treningsstudio for manglende hygiene. Lorentzen mener Bergs handlinger handler mer om å generere oppmerksomhet enn å løse et reelt problem, og frykter at slike uthengelser kan skade treningsgleden, spesielt for de som allerede er usikre.
Hun får støtte fra Emmeli Bang, som også er treningsinfluenser.
Lorentzen understreker at det finnes mer respektfulle måter å ta opp temaet hygiene på, uten å filme og henge ut andre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Treningsinfluencer Espen Berg publiserte en video der han konfronterte to unge gutter på et treningssenter på grunn av deres hygiene, noe som resulterte i sterk kritikk og utestengelse fra senteret. Berg forklarer at han lot videoen være tilgjengelig for å generere oppmerksomhet rundt hygiene, selv om han følte dårlig samvittighet overfor guttene. En av guttene forteller at han hadde dusjet like før hendelsen og opplevde det som ubehagelig å bli filmet. Berg beklager nå metoden han brukte, men fastholder at han ønsket å rette søkelyset mot et viktig tema.
2 måneder siden
Influencer Camilla Lorentzen kritiserer TV-programmet «16 ukers helvete» for å ha for mye fokus på vektnedgang og fremme et usunt kroppsbilde. Hun mener programmet bidrar til et narrativ om at vektnedgang er synonymt med helse, og at det legger for stort press på raske resultater. Vida Lill Berge, en av deltakerne i årets sesong, reagerer på kritikken og mener den er feilslått, da hun opplever at programmet har mindre fokus på vekt enn tidligere sesonger. Warner Bros. Discovery forsvarer programmet og understreker at målet er å hjelpe deltakerne til en varig livsstilsendring og bedre helse, med veiledning fra fagfolk.
1 måned siden
Treningsinfluencer Espen Berg, kjent som «Muskelbunt1», har møtt kritikk etter å ha publisert en video der han konfronterer to menn på et treningssenter angående deres kroppslukt. I videoen, som har fått stor oppmerksomhet, gir Berg de to beskjed om å dusje oftere, noe han mener er til deres eget beste og for de andre på treningssenteret. Kritikere, inkludert ungdomsskolelærer Marius Sæther Flå, mener Berg burde ha tatt en privat samtale med mennene istedenfor å publisere videoen. Flå påpeker også at Bergs handlinger har ført til rasistiske kommentarer i kommentarfeltet, noe Berg avviser. Jurist Jon Wessel-Aas mener videoen er innenfor lovens rammer, da de involverte er vanskelig å identifisere for de fleste.
1 måned siden
Treningsinfluencer Espen Berg er utestengt fra et treningssenter etter å ha publisert en video der han henger ut to unge gutter for angivelig dårlig lukt. Videoen fikk raskt mange visninger, og viser Berg som konfronterer guttene. Guttene og deres familier har bedt Berg om å slette videoen, da de opplever situasjonen som ubehagelig. Treningssenteret har utestengt Berg inntil han fjerner videoen, og begrunner dette med brudd på senterets trivselsregler. Berg har beklaget hendelsen, men har ikke slettet videoen. En av guttene gruer seg til å gå på skolen på grunn av hendelsen.
1 måned siden
Den danske influenseren Camilla Aakjær reagerte sterkt på negative tilbakemeldinger etter å ha delt sin mening om at barneklær med flekker er helt akseptabelt. Hun er forundret over holdningen om at brukte klær med flekker ikke kan selges, og kritiserer den sterke forbrukskulturen i barnefamiliegrupper på Facebook. Aakjær mener foreldre har et viktig ansvar for å endre holdninger rundt dette, slik at barn ikke lærer å dømme andre basert på klærne deres. Hun oppfordrer til å slutte å kaste klær bare fordi de har en flekk, og heller fokusere på gjenbruk og bærekraft.
7 dager siden
Treningsinfluenser Kasper Kvello advarer om at «bulk & cut»-trenden sprer seg blant barn og unge, og at mange er mer syke enn folk tror. Han får mange spørsmål fra unge, særlig gutter på 12-13 år, om hvordan de kan miste fett og bygge muskler. Kvello understreker at trening er sunt, men at det blir problematisk når det utvikler seg til en spiseforstyrrelse som går utover andre deler av livet. Han peker på tegn som isolasjon, ekstrem kontroll over kosthold og trening. Stortingsrepresentant Mani Hussaini uttrykker bekymring for at mange unge eksperimenterer med kroppen uten tilsyn, noe som kan være farlig. Kvello mener dagens ungdom opplever et sterkere kroppspress, forsterket av sosiale medier, sammenlignet med tidligere generasjoner.
1 måned siden
Jenny Skavlan kritiserer influensere for å oppmuntre til overforbruk, og påpeker at dette bidrar til klimakrisen. Hun mener influensere bør tenke mer langsiktig og vurdere konsekvensene av å fremme et usunt forbruk. En undersøkelse viser at mange unge mennesker kjøper ting de ikke trenger etter å ha blitt påvirket av reklame på nett og sosiale medier. Professor Ingun Grimstad Klepp mener overproduksjon er et større problem enn overforbruk, og at en stor andel brukbare tekstiler havner i søpla. Et påvirkerbyrå mener at influensere har makt til å fremme smartere valg, og at bevisste forbrukere gir langsiktig lojalitet.
2 måneder siden
Flere unge kvinner reagerer negativt på direktemeldinger fra online coach «Coach Majen» om fettprosent og kroppsforming. Amalie Gjeråker (25) følte meldingen var personlig og ubehagelig, spesielt siden hun slet med overspising. Journalisten Ingeborg Senneset (39) kritiserer meldingene som umoralske og egosentriske. Tvedt-Røhmer forsvarte seg først i en video, men publiserte senere en beklagelsesvideo der hun lover å tenke seg bedre om før hun poster noe. Gjeråker har sett videoen og håper at Tvedt-Røhmer mener det hun sier.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer hvordan sosiale medier og influensere former unges selvbilde gjennom urealistiske perfeksjonsidealer. Den argumenterer for at unge trenger ekte forbilder som våger å være uperfekte, og at samfunnet må stille spørsmål ved influenseres makt. Forfatteren oppfordrer voksne til å lære barn å skille mellom ekte og iscenesatt, og fremhever markedsføringsbransjens ansvar for å bygge opp, ikke bryte ned, samfunnsverdier. Den understreker viktigheten av å fokusere på karakter og ekte menneskelige verdier fremfor utseende og overfladisk lykke.
1 måned siden
Online coach Majen Tvedt-Røhmer, kjent som «Coach Majen», har fått kritikk for en video der hun hevder å prestere bedre etter å ha gått ned i vekt. Personlig trener Siren Bjerkli reagerer på uttalelsen og mener den skaper en usunn kobling mellom kroppsstørrelse og treningsprestasjon, noe som i verste fall kan føre til spiseforstyrrelser. Tvedt-Røhmer innrømmer at hun kunne formulert seg annerledes, men understreker at hun kun refererer til sin egen opplevelse. Bjerkli har mottatt positiv respons på sin motvideo, spesielt fra foreldre som er bekymret for unges forhold til kropp og trening i sosiale medier.
3 måneder siden
Orkla har trukket en reklamefilm for Nidar med langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo etter kritikk for seksualisering og kroppspress. PR-sjef Rune Brynhildsen reagerer sterkt på avgjørelsen og mener kritikken er oppkonstruert. Han får støtte fra sportskommentator Sverre Krogh Sundby, som ser på reklamen som humoristisk. Redd Barnas ungdomsorganisasjon mener derimot at reklamen bidrar til økt kroppspress, mens politisk kommentator Astrid Mæland kaller den harry. Brynhildsen mener det er blitt for lett å bli krenket og stiller spørsmål ved hvorfor akkurat denne reklamen får så mye oppmerksomhet, og foreslår en sladdet versjon.
1 måned siden
Martine Halvorsen, kjent for kroppspositivisme, møter kritikk etter å ha promotert et treningskonsept for vektnedgang. Influenser Mikela Beck anklager Halvorsen for dobbeltmoral og kynisk markedsføring, en kritikk som støttes av flere profiler. Halvorsen beklager, forklarer at hun uttrykte seg klønete, og understreker at treningsappen fokuserer på helse og velvære, ikke kroppsidealer. Hun understreker at hun tar kritikken på alvor og vil forbedre seg.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg hvordan sosiale medier normaliserer et usunt fokus på mat og kropp, spesielt blant unge. Forfatteren, som selv har slitt med spiseforstyrrelser, kritiserer influensere som fremmer kaloritelling og urealistiske kroppsidealer. Det påpekes at mange unge har et problematisk forhold til mat, og at sosiale medier bidrar til å forsterke dette. Begreper som 'bulking' og 'cutting' skaper et overdrevent fokus på kropp og mat. Artikkelen advarer mot at unge søker råd fra influensere i stedet for foreldre, og oppfordrer til å gjøre det utrendy å veie mat og telle kalorier.
1 måned siden
Artikkelen belyser bekymringen rundt «cutting» og proteinhysteri på TikTok, og risikoen for spiseforstyrrelser. Glenn Ellingsen, kjent som «Sinnatreneren», deler sin personlige erfaring med «cutting» og advarer mot trenden. Overlege Stein Frostad understreker at ekstreme dietter sjelden er bærekraftige, mens klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth kritiserer både «bulking» og «cutting». Ekspertene understreker betydningen av et balansert kosthold og advarer mot overdreven fokus på kropp og utseende, spesielt blant unge påvirket av sosiale medier.
4 måneder siden
Forbrukerrådet kritiserer Fagutvalget for influensermarkedsføring (FIM) for manglende reell innvirkning, da influensere ofte tjener på negativ omtale. FIM har vanskeligheter med å kontrollere markedsføring på lukkede plattformer som TikTok. Regjeringen foreslår nå strengere markedsføringslov og økt tilsyn, med mulighet for bøtelegging. FIM selv mener at det offentlige bør påvirke plattformene til å begrense reklame mot unge. Det diskuteres også om FIM har utspilt sin rolle.