Den danske influenseren Camilla Aakjær reagerte sterkt på negative tilbakemeldinger etter å ha delt sin mening om at barneklær med flekker er helt akseptabelt. Hun er forundret over holdningen om at brukte klær med flekker ikke kan selges, og kritiserer den sterke forbrukskulturen i barnefamiliegrupper på Facebook.
Aakjær mener foreldre har et viktig ansvar for å endre holdninger rundt dette, slik at barn ikke lærer å dømme andre basert på klærne deres.
Hun oppfordrer til å slutte å kaste klær bare fordi de har en flekk, og heller fokusere på gjenbruk og bærekraft.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Influencer Camilla Lorentzen kritiserer Espen Berg for å ha filmet og tilsynelatende irettesatt to ungdommer på et treningsstudio for manglende hygiene. Lorentzen mener Bergs handlinger handler mer om å generere oppmerksomhet enn å løse et reelt problem, og frykter at slike uthengelser kan skade treningsgleden, spesielt for de som allerede er usikre. Hun får støtte fra Emmeli Bang, som også er treningsinfluenser. Lorentzen understreker at det finnes mer respektfulle måter å ta opp temaet hygiene på, uten å filme og henge ut andre.
1 måned siden
Jenny Skavlan kritiserer influensere for å oppmuntre til overforbruk, og påpeker at dette bidrar til klimakrisen. Hun mener influensere bør tenke mer langsiktig og vurdere konsekvensene av å fremme et usunt forbruk. En undersøkelse viser at mange unge mennesker kjøper ting de ikke trenger etter å ha blitt påvirket av reklame på nett og sosiale medier. Professor Ingun Grimstad Klepp mener overproduksjon er et større problem enn overforbruk, og at en stor andel brukbare tekstiler havner i søpla. Et påvirkerbyrå mener at influensere har makt til å fremme smartere valg, og at bevisste forbrukere gir langsiktig lojalitet.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer hvordan sosiale medier og influensere former unges selvbilde gjennom urealistiske perfeksjonsidealer. Den argumenterer for at unge trenger ekte forbilder som våger å være uperfekte, og at samfunnet må stille spørsmål ved influenseres makt. Forfatteren oppfordrer voksne til å lære barn å skille mellom ekte og iscenesatt, og fremhever markedsføringsbransjens ansvar for å bygge opp, ikke bryte ned, samfunnsverdier. Den understreker viktigheten av å fokusere på karakter og ekte menneskelige verdier fremfor utseende og overfladisk lykke.
2 måneder siden
Influencer Camilla Lorentzen kritiserer TV-programmet «16 ukers helvete» for å ha for mye fokus på vektnedgang og fremme et usunt kroppsbilde. Hun mener programmet bidrar til et narrativ om at vektnedgang er synonymt med helse, og at det legger for stort press på raske resultater. Vida Lill Berge, en av deltakerne i årets sesong, reagerer på kritikken og mener den er feilslått, da hun opplever at programmet har mindre fokus på vekt enn tidligere sesonger. Warner Bros. Discovery forsvarer programmet og understreker at målet er å hjelpe deltakerne til en varig livsstilsendring og bedre helse, med veiledning fra fagfolk.
1 måned siden
Oskar Westerlins nye klesmerke Behrens møter kritikk for høye priser, bruk av syntetiske materialer og manglende åpenhet rundt produksjonen. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender påpeker at merket gir misvisende informasjon om produktene, spesielt genserne som markedsføres som ullblandinger med minimalt ullinnhold, og krever åpenhet rundt leverandørlister. En TikTok-bruker har testet flere av plaggene og er lite imponert over kvaliteten. Westerlin har svart på kritikken via TikTok, hvor han erkjenner at det er rom for forbedring, spesielt når det gjelder materialvalg. Kritikken reiser spørsmål om influenceres ansvar for å fremme etisk og bærekraftig forbruk.
1 måned siden
Camilla Botilsrud Sagen, kjent fra «Jakten på kjærligheten», venter sitt første barn og forteller om negative kommentarer knyttet til kroppsendringer under graviditeten. Hun opplever at folk kommenterer hennes matvaner og kroppsstørrelse, noe som har ført til redusert matlyst og ubehag. Sagen er overrasket over at kroppskommentarer fortsatt er vanlig i 2025. Influenser Sara Emilie Tandberg, som også er gravid, støtter Sagen og deler sine egne erfaringer med uvitende kommentarer om vektoppgang. Hun understreker viktigheten av å være en stemme for å normalisere vektoppgang under svangerskapet og utfordre fordommer.
2 måneder siden
Influenser Catrine Collins har tatt et kraftig oppgjør med foreldre som leverer barna for sent til skolen. Hun mener dette er respektløst overfor lærere og elever, og frykter at barna lærer at det er greit å ikke respektere andres tid. Rektor ved Vigernes skole bekrefter at de har sett en økning i forsentkomming, noe som er uheldig for både de som kommer for sent og de som er i klasserommet. Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) understreker at foreldrene har et ansvar for å sørge for at barna kommer tidsnok, men påpeker også at forsentkomming kan skyldes at elever gruer seg til skolen. FUG oppfordrer lærere til å melde fra om elever som ofte kommer for sent.
1 måned siden
Barneminister Lene Vågslid ønsker å styrke barns vern mot reklame og skadelig påvirkning fra influensere. En ny undersøkelse viser at mange unge kjøper produkter anbefalt av influensere. Vågslid vil derfor stramme inn markedsføringsloven med strengere regler og overtredelsesgebyr. Redd Barna støtter tiltaket, men mener det er behov for ytterligere tiltak for å beskytte barn. Forbrukertilsynet påpeker at det er vanskeligere å overvåke influensere nå enn tidligere, men følger opp lovbrudd og gir veiledning. Statsråden understreker påvirkernes moralske ansvar for å unngå negativ påvirkning, spesielt knyttet til kropp og utseende.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer fenomenet «mammapolitiet», der mødre kritiserer hverandre for ulike valg knyttet til barn. Spesielt influencere som Sophie Elise Isachsen opplever mye kritikk, ofte for små ting som barnevakt eller ferie. Kritikken kommer ofte fra andre mødre, som kanskje har urealistiske forventninger til seg selv og andre. Dette presset om perfeksjon, forsterket av sosiale medier, kan føre til at mødre føler seg utilstrekkelige og dermed kritiserer andre. Artikkelen oppfordrer til mer fellesskap og støtte blant mødre, og til å akseptere at det finnes mange måter å være en god mor på.
2 måneder siden
Camilla Malvine De Wilde (31) opplever netthets etter å ha delt en TikTok-video av sin Tesla med et klistremerke som kritiserer Elon Musk. Klistremerket er et forsøk på å distansere seg fra Musk, uten å måtte selge bilen. Videoen har fått over 35.000 visninger, men også mange negative og personlige angrep i kommentarfeltet. De Wilde tar kritikken med ro, men er bekymret over nivået på kommentarene og støtten til kontroversielle figurer som Donald Trump og Elon Musk. Hun bruker hendelsen som utgangspunkt for å undervise sine elever om netthat og respektfull kommunikasjon på nett. Hun utelukker å kjøpe Tesla igjen og mener «Musk-skam» er et mer passende begrep enn «Tesla-skam».
1 måned siden
Artikkelen kritiserer at lekebutikker selger sminke og hudpleieprodukter til barn, noe forfatteren mener bidrar til et usunt skjønnhetsfokus i ung alder. Hun er bekymret for at barn helt ned i barneskolealder eksponeres for urealistiske skjønnhetsidealer gjennom sosiale medier som TikTok og YouTube, hvor de også deler sminkevideoer. Forfatteren mener foreldre er for passive og ikke setter tilstrekkelige grenser, noe som fører til kroppsfiksering og usikkerhet. Hun oppfordrer foreldre til å våkne opp og beskytte barna sine, samt etterlyser høyere aldersgrenser på sosiale medier for å hindre at barndommen forsvinner i et hav av filtre og botox-drømmer.
7 dager siden
Influencer Stina Bakken åpnet nylig opp om vanskeligheter med amming av sin fem og en halv måned gamle sønn, som viser tegn på brystvegring. Til tross for høy melkeproduksjon vil ikke sønnen alltid ta brystet, noe som har ført til hyppig pumping og flere tilfeller av brystbetennelse. Bakken opplever også kritikk fra det hun omtaler som «mammapolitiet» for sine valg rundt amming og flaskemating. Ammehjelpen påpeker at mange mødre opplever ammeproblemer i ulik grad og understreker viktigheten av støtte og veiledning fra helsepersonell. De oppfordrer til mer åpenhet og mindre skam rundt amming, og fremhever at det ikke er mødres ansvar å mestre ammingen alene. Både Bakken og Ammehjelpen ønsker større forståelse og støtte for kvinner som sliter med amming.
1 måned siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen kritiserer barnebuffeten på Kiel-ferja for å kun tilby usunn mat, og mener foreldre er skyld i at barn spiser usunt. Ernæringsrådgiver Thea Falck støtter kritikken og mener barn kan spise det samme som voksne, og reagerer på barnemenyer som ofte består av pommes frites, pølser og nuggets. Kevin Eikrehagen, daglig leder i SkiGeilo, svarer at de fjernet grønnsaker fra barnemenyen grunnet matsvinn, men vil tilby det på forespørsel. Color Line påpeker at barnebuffeten er et tillegg til den vanlige buffeten, hvor sunne alternativer er tilgjengelig.
1 måned siden
Den svenske billigkjeden Lager 157 etablerer seg i Lørenskog, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Kritikere som influenser Kornelia Minsaas og miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender mener kjeden bidrar til en bruk-og-kast-mentalitet og at de billige klærne gir en illusjon av å spare penger. De påpeker også at kvaliteten ofte er dårlig. Lager 157 ble tidligere ilagt et gebyr for brudd på åpenhetsloven, men slapp boten etter en klage. Kjeden selv forsvarer seg med at de tilbyr rimelige klær av god kvalitet, og at kundene er fornøyde. Framtiden i våre hender oppfordrer forbrukere til å unngå fast fashion og heller satse på brukte kvalitetsklær.
3 måneder siden
Et granskingsutvalg har levert en delrapport som retter sterk kritikk mot norske myndigheter og adopsjonsforeningen Adopsjonsforum for deres håndtering av utenlandsadopsjoner fra Ecuador og Colombia. Utvalget mener at det er sannsynlig at Camilla Austbø ble kidnappet før hun ble adoptert til Norge, og kritiserer Utenriksdepartementet og Adopsjonsforum for å ha overført penger til Ecuador for å stoppe kravet om at hun skulle returnere til sin biologiske mor. Utvalget kritiserer også Adopsjonsforum for mangelfull informasjon om donasjoner og forhåndsbetalinger til norske myndigheter. Utvalget mener at både myndighetene og Adopsjonsforum prioriterte å begrense skadevirkningene på eget omdømme fremfor barnets beste. Barne- og familieminister Kjersti Toppe sier at funnene må tas på alvor og at en gransking burde vært gjort tidligere.