Artikkelen hevder at frekkhet og dårlig oppførsel har økt i samfunnet, særlig blant unge, på grunn av sosiale mediers algoritmer som fremmer negativitet og kontrovers.
Den kritiserer influensere og offentlige personer for å normalisere dårlig oppførsel, og nevner trender som «looksmaxxing» og redpill-forum som eksponerer unge gutter for kvinnehat.
Forfatteren oppfordrer til å fremme empati og snillhet som en motvekt til den økende ondskapsposeringen, og mener at barn tar etter de de ser opp til.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende kvinnefiendtligheten som spres på internett, spesielt gjennom høyreekstreme miljøer. Den argumenterer for at Trumps normalisering av kvinnehat har bidratt til en global spredning av disse holdningene. Unge menn eksponeres for kvinnefiendtlige ideologier og konspirasjonsteorier på nett. Forfatteren mener Norge må vurdere digitaliseringens innvirkning på samfunnet for å unngå å gjenskape et samfunn preget av slike holdninger.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer hvordan sosiale medier og influensere former unges selvbilde gjennom urealistiske perfeksjonsidealer. Den argumenterer for at unge trenger ekte forbilder som våger å være uperfekte, og at samfunnet må stille spørsmål ved influenseres makt. Forfatteren oppfordrer voksne til å lære barn å skille mellom ekte og iscenesatt, og fremhever markedsføringsbransjens ansvar for å bygge opp, ikke bryte ned, samfunnsverdier. Den understreker viktigheten av å fokusere på karakter og ekte menneskelige verdier fremfor utseende og overfladisk lykke.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende grov ordbruk og mobbing blant barn og unge, både i skolen og på nettet. Mobbeombudet i Vestland observerer at mobbespråket blir mer grenseløst, også i barneskolen. En rektor i Asker iverksatte tiltak mot stygg ordbruk etter tilbakemeldinger om problemet. Medietilsynets rapport viser at stadig flere barn får tilgang til mobil tidlig, noe som sammenfaller med økning i digital mobbing. Undersøkelser viser at mange unge opplever stygge kommentarer og negative hendelser på nettet, og at dette rammer de yngste tenåringene hardest.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den økende mobbingen blant unge, spesielt på nett og sosiale medier. Den viser til en elevundersøkelse som bekrefter at mobbing øker, og at skolens tiltak ofte ikke hjelper. Det understrekes at mobbing ikke bare skjer på skolen, men også digitalt, hvor anonymitet og mangel på pauser forverrer situasjonen. Forfatteren påpeker at mange normaliserer nettmobbing, men at dette er uakseptabelt og må tas på alvor. Peder Angel-saken trekkes frem som et tragisk eksempel på hvor alvorlig mobbing kan være. Artikkelen oppfordrer alle til å ta ansvar og stå imot mobbing, både på nett og i virkeligheten.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg hvordan sosiale medier normaliserer et usunt fokus på mat og kropp, spesielt blant unge. Forfatteren, som selv har slitt med spiseforstyrrelser, kritiserer influensere som fremmer kaloritelling og urealistiske kroppsidealer. Det påpekes at mange unge har et problematisk forhold til mat, og at sosiale medier bidrar til å forsterke dette. Begreper som 'bulking' og 'cutting' skaper et overdrevent fokus på kropp og mat. Artikkelen advarer mot at unge søker råd fra influensere i stedet for foreldre, og oppfordrer til å gjøre det utrendy å veie mat og telle kalorier.
25 dager siden
Artikkelen diskuterer endringen i mannlige forbilder, fra helter som Kjakan og Rocky til dagens influensere som fremmer kontroversielle holdninger. Den kritiserer den giftige maskuliniteten som spres gjennom sosiale medier, eksemplifisert ved influensere som Oskar Westerlin og Sebastian Brevik, som tøyer grenser med homohets og fremmedfiendtlige kommentarer. Forfatteren etterlyser menn som tar ansvar og viser positive verdier, og savner forbilder som kan inspirere unge menn i en SoMe-verden.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økning av rasistiske holdninger blant unge, som kommer til uttrykk gjennom bruk av kodeord på TikTok. Uskyldige fraser som «Stem Frp» og «boller og brus» benyttes for å skjule rasistiske budskap. Forfatterne understreker at rasisme er tillært, og foreslår tiltak som kunnskapsløft i skolen, økt tilstedeværelse på sosiale medier og tilrettelegging for åpne diskusjoner. Målet er å endre holdninger, fremme respekt og gi ungdom verktøy for å håndtere diskriminering, samt sikre at de som opplever rasisme ikke føler skyld.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer YouTube-kanalen «Gutta» for å spre skadelige holdninger og utdaterte stereotypier, spesielt blant unge gutter. Kanalen har publisert videoer med homofobisk innhold og objektivering av kvinner. Det argumenteres mot at popularitet legitimerer slikt innhold, og at «Gutta» utnytter en machokultur der vennskap bygges på å trykke andre ned. Det understrekes at kanalen har et ansvar for å bidra til en sunnere idé om maskulinitet og ta avstand fra nedverdigende humor.
1 måned siden
Artikkelen oppfordrer influensere og politikere til å være bevisste på hvem som støtter dem, og advarer mot å la seg beruse av applaus fra grupper med skadelige holdninger. Den argumenterer for at selv om meningsmangfold er viktig, bidrar hyppig publisering av ekstreme meninger til normalisering av farlige holdninger. Artikkelforfatteren understreker at meninger og forslag bør komme fra et ønske om å forbedre samfunnet for alle, ikke fra et ønske om personlig vinning. Den avslutter med en oppfordring om å verdsette respekten fra empatiske mennesker høyere enn støtte fra hatefulle.
28 dager siden
Artikkelen tar for seg utfordringer unge gutter møter i dagens samfunn, preget av mangel på gode rollemodeller og press fra sosiale medier. Den argumenterer for at maskulinitet i seg selv ikke er problemet, men at den trenger riktige rammer og idealer. Forfatteren understreker viktigheten av å fremme sunn maskulinitet basert på ansvar, omsorg og integritet, og etterlyser flere mannlige rollemodeller som kan vise vei. Artikkelen oppfordrer også til åpen dialog med gutter om deres utfordringer og behov.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan mobiltelefoner og sosiale medier har utviklet seg til dopaminfabrikker som påvirker unges konsentrasjon, leseferdigheter og evne til å være uenige. Forfatteren argumenterer for at manglende regulering av skjermbruk fører til dårligere skoleresultater og økt radikalisering. Han opplever selv at mobilen har gjort ham dårligere til å konsentrere seg og koble av. Artikkelen understreker at det er naivt å tro at enkeltpersoner kan stå imot presset fra store teknologiselskaper, og at regulering er nødvendig for å beskytte barn og unge.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer at lekebutikker selger sminke og hudpleieprodukter til barn, noe forfatteren mener bidrar til et usunt skjønnhetsfokus i ung alder. Hun er bekymret for at barn helt ned i barneskolealder eksponeres for urealistiske skjønnhetsidealer gjennom sosiale medier som TikTok og YouTube, hvor de også deler sminkevideoer. Forfatteren mener foreldre er for passive og ikke setter tilstrekkelige grenser, noe som fører til kroppsfiksering og usikkerhet. Hun oppfordrer foreldre til å våkne opp og beskytte barna sine, samt etterlyser høyere aldersgrenser på sosiale medier for å hindre at barndommen forsvinner i et hav av filtre og botox-drømmer.
3 dager siden
En ny type svindel sprer seg på sosiale medier og rammer unge gutter. Profesjonelle kriminelle utpresser gutter etter å ha lurt dem til å sende intime bilder.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg fremveksten av «Stem Frp»-trenden på TikTok, der unge brukere sprer rasistiske kommentarer. Etter et besøk av streameren IShowSpeed i Norge, opplever TikTok-brukere med minoritetsbakgrunn en økning i slike kommentarer. Politiske aktører anklager hverandre for å bidra til problemet. Artikkelen understreker viktigheten av å ta ansvar, unngå å stemple unge som rasister uten videre, og heller skape rom for åpne diskusjoner i skolen og hjemmet. Politikere oppfordres til å anerkjenne sosiale mediers rolle i polarisering, og alle oppfordres til å lytte til hverandre for å finne løsninger.
21 dager siden
Artikkelen tar for seg hvordan gutter påvirkes av den digitale verden, spesielt av figurer som Andrew Tate. En rapport fra Reform viser at mange gutter eksponeres for Tates budskap, ofte utilsiktet, og selv om de fleste tar avstand fra det mest kvinnefiendtlige, appellerer deler av budskapet. Dette skyldes en usikkerhet rundt mannsrollen og et savn etter tydelige forventninger og retning. Artikkelen understreker viktigheten av å forstå hva guttene søker og finner hos slike figurer, og behovet for positive og nyanserte maskuline forbilder samt trygge arenaer for samtale om identitet og psykisk helse.