Artikkelen belyser økende krigsfrykt blant barn og unge, noe som kommer til uttrykk gjennom hyppigere henvendelser til hjelpetjenester som Røde Kors og Ung. no.
Barne- og familieminister Lene Vågslid advarer mot spredning av feilinformasjon via sosiale medier og understreker behovet for å lytte til barns bekymringer og gi dem korrekt informasjon. Hjelpetjenestene observerer en klar sammenheng mellom uro i verdensbildet, medieoppslag og økt bekymring blant unge.
Røde Kors fremhever foreldrenes rolle i å snakke åpent med barna om krig og andre vanskelige temaer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen gir råd til voksne om hvordan de kan snakke med barn om krig og konflikter på en trygg og aldersadekvat måte. Eksperter understreker viktigheten av å lytte til barnas bekymringer, gi ærlige svar tilpasset deres alder, og fokusere på løsninger og håp. Redd Barna og Bufdir gir konkrete råd om hvordan man kan snakke med barn i ulike aldersgrupper, fra de minste til ungdom. Det anbefales også å skjerme barn fra sterke nyhetsbilder og være til stede i deres digitale hverdag for å hjelpe dem med å håndtere informasjon de møter på nettet. Hvis barnet viser tegn på sterk uro eller søvnproblemer, bør man vurdere å søke profesjonell hjelp.
1 måned siden
Artikkelen gir råd til voksne om hvordan de kan snakke med barn om krig og konflikt. Den understreker viktigheten av å lytte til barnas tanker og følelser, bruke et konkret og forståelig språk, og tilpasse forklaringene til barnas alder. Videre oppfordrer artikkelen til å fortelle om løsninger og å støtte barns initiativ til å bidra positivt. Redd Barna har utarbeidet råd for å hjelpe barn å føle seg tryggere i en uoversiktlig verden preget av konflikter og uro.
14 dager siden
Artikkelen omhandler en økende bekymring for at yngre barn eksponeres for voldelig og radikaliserende innhold på internett. En fransk tolvåring er dømt for å ha lagret jihadistvideoer, og PST bekrefter at norske barn i 12–13-årsalderen viser interesse for ekstremisme. Europeiske sikkerhetsmyndigheter ser en økning i unge terrormistenkte. Terrorforskere advarer om at ekstreme grupper rekrutterer ungdommer på nett, og at eksponering for voldsvideoer kan normalisere vold. PST understreker viktigheten av forebyggende arbeid og samarbeid med familier for å beskytte unge mot farlig innhold.
1 måned siden
Hjelpetelefoner som Kirkens SOS og Mental Helse opplever økt pågang etter hendelser knyttet til Donald Trump og et generelt urolig verdensbilde. Kirkens SOS har sett en økning på 30 prosent i henvendelser om bekymringer knyttet til nyhetsbildet. Mental Helse melder også om økt antall telefoner, der 27 prosent uttrykker uro og engstelse for verdenssituasjonen. Spesielt unge mennesker tar kontakt med bekymringer for både nåtiden og fremtiden. Hjelpelinjene understreker viktigheten av å snakke sammen om vanskelige ting, anerkjenne følelser av uro, og eventuelt ta pauser fra nyhetsstrømmen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i henvendelser til hjelpetelefoner og psykologer etter at Donald Trump ble president. I Danmark har psykologhenvendelser relatert til angst økt med 27 prosent siden januar. Kirkens SOS og Mental Helse i Norge melder også om økt pågang, der folk uttrykker bekymring for fremtiden, krig og internasjonal usikkerhet. Spesielt unge er bekymret og hjelpeorganisasjonene oppfordrer til åpenhet og begrenset nyhetseksponering for å håndtere frykten.
2 måneder siden
En alarmerende økning i vold og ran blant barn og unge i Oslo bekymrer politiet, med store mørketall på grunn av en økende taushetskultur. Konflikter mellom ulike «hooder», inspirert av voldsdyrkende drill-rap, bidrar til eskaleringen. Videoer med ekstrem vold spres i ungdomsmiljøer og normaliserer trusler og våpen. Artikkelen understreker behovet for at foreldre, lærere og andre som jobber med ungdom, tar gangster-trenden på alvor og mobiliserer mot den for å hindre ytterligere rekruttering og voldsutvikling. Oslo må handle for å unngå å bli som Stockholm.
1 måned siden
Artikkelen belyser klespress blant grunnskoleelever, der deling av antrekksbilder fører til frykt for utestenging basert på klesmerke og stil. I Kristiansand bekrefter elever at det er vanlig å sende bilder av antrekk, og at presset for å ha dyre merkeklær er stort. Rektor ved en lokal skole forteller at enkelte foreldre sliter med å imøtekomme barnas ønsker om merkeklær, mens ungdomspolitikere påpeker at klespress kan påvirke unges mentale helse. En undersøkelse viser at mange barn har mobil og er aktive på sosiale medier, noe som bidrar til presset.
1 måned siden
Artikkelen gir råd til voksne om hvordan man kan snakke med barn om krig og konflikter. Psykologspesialist Sandra Bråten Ofstad og generalsekretær Kristin Oudmayer understreker viktigheten av ærlighet kombinert med å unngå å skremme. Tilpass samtalen til barnets alder og unngå tunge samtaler før leggetid. Voksne trenger ikke være eksperter, men bør være kildekritiske og tilpasse informasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende utfordringen med digital mobbing og dens innvirkning på unges psykiske helse. Forskning viser at digital mobbing fører til mer angst og stress enn tradisjonell mobbing, da den potensielt pågår 24 timer i døgnet. Dette fører til søvnproblemer og en følelse av konstant frykt hos de som rammes. Eksperter påpeker at den konstante tilkoblingen til sosiale medier forverrer situasjonen, og studier viser en sammenheng mellom økt bruk av sosiale medier og selvskading. Artikkelen belyser også hvordan en tøffere tone i samfunnet og manglende voksentilstedeværelse på digitale plattformer bidrar til problemet. Det understrekes et behov for at foreldre tar et større ansvar og engasjerer seg i barnas digitale liv for å forebygge og bekjempe nettmobbing.
15 dager siden
Artikkelforfatteren uttrykker bekymring for den økende bruken av smarttelefoner blant barn i stadig yngre alderstrinn, og hvordan dette påvirker deres utvikling og sosiale ferdigheter. Hun fremhever presset foreldre føler for å gi barna tilgang til sosiale medier og avanserte spill, og frykter konsekvensene for barns lek og selvbilde. Hun oppfordrer foreldre til å diskutere mobilbruk tidlig, helst før skolestart, og vurderer om en "dumtelefon" kan være et bedre alternativ for å skjerme barna fra skadelig innhold og overdreven skjermtid.
6 dager siden
Antallet saker der unge ber om hjelp på grunn av frykt for å bli etterlatt i utlandet har økt med 77 prosent fra 2023 til 2024, ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi). I 2024 ble det registrert 106 slike saker, mot 60 året før. Frykten knyttes ofte til tvangsekteskap, æresrelatert vold, konverteringsterapi eller disiplinering. Samtidig har antallet saker der unge faktisk har blitt etterlatt i utlandet gått ned fra 37 til 26. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier regjeringen vurderer å innføre utreiseforbud i enkeltsaker for å forhindre at barn og unge blir sendt ut av landet mot sin vilje. Imdi-direktør Libe Rieber-Mohn oppfordrer til tidlig kontakt for å få hjelp, da det er vanskeligere å hjelpe unge som allerede befinner seg i utlandet.
13 dager siden
Mange barn gruer seg til påsken på grunn av omsorgssvikt, rus eller vold i hjemmet. Alarmtelefonen oppfordrer folk til å være mer oppmerksomme og bry seg om barn rundt seg, og å ta tilbake den gamle «nabokjerring»-rollen. Barnevernet mottar færre bekymringsmeldinger i ferier, delvis fordi folk er redde for å blande seg eller ta feil. Det er viktig å se etter tegn på at barn strever, som tristhet eller endret atferd, og å invitere dem med på aktiviteter. Å melde fra en gang for mye er bedre enn en gang for lite, da tidlig hjelp kan endre et barns fremtid.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan den økende globale uroen påvirker norske vernepliktige, som følger nyhetsbildet nøye og diskuterer situasjonen. Mange er fornøyde med tjenesten, men reflekterer over fremtidige konsekvenser. Forsvarssjefen understreker viktigheten av å støtte Ukraina og oppfordrer til å være bekymret, men ikke redd. Samtidig avdekker en fersk forsvarsanalyse ressursmangel i Forsvaret, noe de vernepliktige bekrefter. De er også klar over at Norges ressurser brukes til å hjelpe andre land i nød, noe som påvirker deres egen tjeneste.
2 måneder siden
En TV 2-sak har avslørt en bekymringsfull trend der barn deler volds- og overgrepsvideoer, noe som vekker bekymring hos politi, advokater og foreldre. Regjeringens «skjermtrio», bestående av barne-, kunnskaps- og digitaliseringsministeren, lover å adressere problemet. De vil prioritere å innføre en aldersgrense på 15 år i sosiale medier og arbeide for strengere regulering av teknologiselskaper. Ministrene understreker viktigheten av økt informasjonsarbeid for å øke bevisstheten blant barn og unge om konsekvensene av å dele slikt innhold.
2 måneder siden
Nettavisen rapporterer om økende fremtidsfrykt blant folk, knyttet til krig i Europa, klimaendringer og økonomisk usikkerhet. Bekymringer reises også rundt USAs rolle i verden. Kirkens SOS og Mental Helse melder om økt pågang av henvendelser fra mennesker som opplever uro og frykt. De understreker viktigheten av å snakke om vanskelige tanker og følelser for å redusere maktesløshet og fremme tilhørighet. Enkelte intervjuede mener Norge bør vurdere EU-medlemskap.