Barne- og familieminister Lene Vågslid presenterer et lovforslag som skal styrke barns rettigheter og personvern, spesielt i digitale medier. Barn skal kunne nekte foreldre å dele bilder av dem på nett.
Lovforslaget omfatter også samværsrett, hvor barnets beste skal være avgjørende, og mekling, der barn får rett til å snakke med megler alene. Loven viderefører avtalefrihet for foreldre, men flytting krever enighet.
Det understrekes at det ikke er krav om at barnet tilbringer «betydelig tid» hos begge foreldre for delt bosted. Departementet erkjenner at barns medvirkning i selve lovarbeidet kunne vært bedre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Barneminister Lene Vågslid ønsker å styrke barns vern mot reklame og skadelig påvirkning fra influensere. En ny undersøkelse viser at mange unge kjøper produkter anbefalt av influensere. Vågslid vil derfor stramme inn markedsføringsloven med strengere regler og overtredelsesgebyr. Redd Barna støtter tiltaket, men mener det er behov for ytterligere tiltak for å beskytte barn. Forbrukertilsynet påpeker at det er vanskeligere å overvåke influensere nå enn tidligere, men følger opp lovbrudd og gir veiledning. Statsråden understreker påvirkernes moralske ansvar for å unngå negativ påvirkning, spesielt knyttet til kropp og utseende.
1 måned siden
Stortingets familiekomité er samstemte om at personer dømt for overgrep mot barn som hovedregel ikke bør ha samvær med egne barn. Forslaget, opprinnelig fra Frp, fikk full støtte i komiteen. Dette markerer et viktig skritt for å prioritere barns beskyttelse mot vold og overgrep. Tidligere har overgrepsdømte vært utelukket fra yrker som lærer og barnehageansatt, men har hatt rett til samvær med egne barn. Den kommende debatten i Stortinget 18. mars vil trolig føre til lovendringer som styrker barns rettigheter.
4 måneder siden
Digitaliseringsminister Karianne Tung og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun møter representanter fra Meta, Tiktok og Snapchat for å diskutere aldersgrenser og barns sikkerhet på nett. De ønsker innspill til Australias nye lov som forbyr sosiale medier for barn under 16 år, og tekniske løsninger for å sikre at aldersgrenser overholdes. Tung understreker at sosiale medier har stor innflytelse på barn og at tilbyderne må ta ansvar. Regjeringen arbeider med å heve aldersgrensen for samtykke til behandling av personopplysninger fra 13 til 15 år, med en planlagt ikrafttredelse i 2025. Barne- og familiedepartementet deltar også i møtet.
27 dager siden
Barneministeren presenterer en ny plan for institusjonsbarnevernet, som gir ansatte rett til å sette tydeligere grenser for barnas mobilbruk og sjekke innhold ved begrunnet mistanke om fare eller skade. Ansvaret for rusbehandling overføres fra barnevernet til sykehusene, som skal opprette mobile helseteam med kompetanse på rus og psykiatri. Antallet institusjonstyper reduseres fra sju til tre for å gi mer stabile rammer og redusere antall flyttinger for barna. En tidligere beboer er positiv til endringene, men understreker at rusproblemer må behandles, ikke bare utsettes. Finansieringen av tiltakene er foreløpig ikke avklart, og vil vurderes i de ordinære budsjettprosessene.
2 måneder siden
Regjeringen planlegger en ny lov for å beskytte barn og unge mot manipulasjon og villedende reklame fra selskaper som TikTok og Temu. Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) understreker viktigheten av å begrense barns eksponering for skadelige algoritmer. Den nye loven skal også beskytte forbrukere mot villedende kampanjer og atferdsbasert reklame. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil få ansvaret for å kontrollere at loven overholdes, og vil motta økte ressurser. Regjeringen vil innføre strengere krav til teknologiselskaper for å beskytte forbrukerne og gi innbyggerne bedre muligheter til å klage. Fungerende direktør i Nkom, John-Eivind Velure, bekrefter at dette vil skape nye arbeidsplasser i Lillesand.
1 måned siden
Stortingets familiekomité er enige om en lovendring som skal begrense samvær for overgrepsdømte med barn. Bakgrunnen er blant annet NRK-journalist Linn Wiiks historie om overgrep i barndommen. Fremskrittspartiet fremmet forslaget, og komiteen er nå samlet om en felles innstilling som legges frem i dag og debatteres i Stortinget 18. mars. Lovendringen vil innebære at overgrepsdømte som hovedregel ikke skal ha samvær med barn. Professor Elisabeth Gording Stang er skeptisk til lovendringen og mener det er viktigere å analysere dagens praksis.
4 måneder siden
EU vurderer et lovforslag kalt «chat control» for å bekjempe spredning av seksuelle overgrep mot barn på nett. Forslaget innebærer skanning av all digital kommunikasjon, inkludert krypterte tjenester, for å identifisere overgrepsmateriale. EU-kommissær Ylva Johansson argumenterer for at dette er nødvendig for å beskytte barn, mens kritikere advarer mot masseovervåking og brudd på personvernet. De store tech-selskapene truer med å stenge tjenester som WhatsApp og Signal i Europa dersom loven vedtas. Europol har sett en økning i spredning av overgrepsmateriale og understreker behovet for tiltak. Saken er utsatt til 2025.
1 måned siden
Barneombud Mina Gerhardsen venter på regjeringens stortingsmelding om trygg skjermbruk, og etterlyser konkrete tiltak for å beskytte barn. Hun ønsker en reell aldersgrense på sosiale medier som er lett å håndheve, og viser til at mange barn debuterer tidlig på sosiale medier. Gerhardsen understreker behovet for tydelige, faglig forankrede anbefalinger om skjermtid, slik som i Sverige. Hun mener også at innholdsleverandørene må ta et større ansvar for innholdet på sine plattformer, og at en innloggingsløsning ikke må være avhengig av foreldre.
19 dager siden
Regjeringen foreslår bøter på opptil 25 millioner kroner for influensere og andre som driver med ulovlig reklame rettet mot barn. Barne- og familieministeren understreker at barn må beskyttes bedre mot ulovlig markedsføring, særlig reklame som bidrar til kroppspress. Forbrukertilsynet skal få økte virkemidler for å håndheve markedsføringsloven. Forbrukerrådet støtter forslaget og håper det vil skjerpe aktørene som selger reklame, og ønsker ytterligere innstramminger for markedsføring i sosiale medier og spill.
4 måneder siden
Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) ønsker å heve aldersgrensen for sosiale medier til 15 år, og ser til Australia og EU for inspirasjon. Hun har møtt representanter fra store tech-selskaper som Meta, Google, Snapchat og TikTok, og understreket at de må ta større ansvar for å beskytte barn på nett. Regjeringen vurderer ulike metoder for aldersverifisering, inkludert en digital lommebok som EU jobber med. Australia har allerede innført et forbud mot sosiale medier for barn under 16 år, og legger ansvaret for håndhevingen på selskapene selv. Teknologiselskapene er uenige om løsningen bør ligge i maskinvare eller programvare, men ministeren forventer at de bidrar til å finne tekniske løsninger.
14 dager siden
Artikkelen omhandler familier som flytter hyppig for å unngå barnevernets oppfølgning. En konkret sak viser hvordan en familie flyttet mellom kommuner for å unngå undersøkelser, noe Bufdir bekrefter er en kjent problemstilling. Lovverket ble styrket i 2024 for å sikre bedre kommunikasjon mellom kommunene ved flytting. Statistikken viser at 3,4 prosent av barnevernssaker ble henlagt i 2023 grunnet flytting. Bufdir understreker at kommunene har ansvaret for å følge opp hvert enkelt barn, men erkjenner at kvaliteten på barnevernet varierer mellom kommunene. Et utvalg ble opprettet i desember 2024 for å gjennomgå barnevernets organisering.
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) har lagt frem et lovforslag som gir lærere rett til å gripe fysisk inn ved ordensforstyrrelser eller verbale angrep. Lovforslaget skal sikre ro i klasserommet og gi lærere større autoritet. Sylvi Listhaug (Frp) støtter forslaget og mener det vil gi læreren tilbake autoriteten i klasserommet, men ønsker også en klarere nivåinndeling i skolen. Partiene er uenige om privatskoler, der Ap ønsker å verne fellesskolen, mens Frp mener elever bør få velge skole selv.
20 dager siden
Justisminister Astri Aas-Hansen har lagt frem regjeringens forslag til ny samtykkelov, basert på en «ja er ja»-modell. Dette betyr at seksuell omgang krever et aktivt og tydelig samtykke fra begge parter. Regjeringen ønsker å styrke rettstilstanden for de som utsettes for seksuell omgang uten samtykke, samt å forebygge seksuell utnyttelse. Forslaget innebærer en utvidelse av voldtektsbestemmelsen, slik at seksuell omgang uten et tydelig 'ja' defineres som straffbart. Statsråden understreker at sex kun skal skje når alle involverte parter ønsker det, og håper loven vil bidra til å endre holdninger i samfunnet.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen uttrykker stor bekymring over den utbredte delingen av krenkende bilder og videoer blant barn og unge. Hun understreker at dette er et samfunnsproblem som krever ansvar fra både foreldre, barn og myndigheter. Politiet har sett tilfeller av barn ned i tiårsalderen som deler overgrepsmateriale, og gjerningspersoner som filmer overgrep. Aas-Hansen fremhever at slik deling er straffbar og kan føre til livslange konsekvenser for ofrene. Hun viser til at straffeloven er oppdatert for å håndtere dette, og at politiet har opprettet flere hundre saker. Flere ministre lover nå å fremskynde arbeidet med å innføre 15-årsgrense på sosiale medier.
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) presenterer et lovforslag som gir lærere rett til å gripe fysisk inn mot utagerende elever i ekstreme situasjoner for å opprettholde ro og orden i klasserommet. Forslaget kommer som et svar på situasjoner der elever forstyrrer undervisningen eller utøver verbale angrep. FrP støtter forslaget og benytter anledningen til å etterlyse større frihet for etablering av private skoler, noe Ap avviser. Kunnskapsministeren frykter at dette vil føre til et segregert skolesystem etter svensk modell.