Ny barnelov møter sterk kritikk: Frykter for sårbare barn
Regjeringens forslag til ny barnelov møter massiv kritikk fra en rekke organisasjoner og fagfolk. Kjernen i motstanden er bekymring for hvordan loven vil påvirke de mest sårbare barna i familier med høy konflikt eller voldshistorikk.
Kort oppsummert
- Regjeringens forslag til ny barnelov kritiseres sterkt av mange organisasjoner for ikke å ivareta sårbare barn.
Regjeringens forslag til ny barnelov møter sterk motstand fra et bredt spekter av organisasjoner og fagmiljøer, inkludert Barneombudet, Unicef og Redd Barna. Under en høring på Stortinget ble deler av lovforslaget beskrevet som "farlig" og "svært bekymringsfullt". Hovedkritikken rettes mot paragraf 7.
2, som foreslår at foreldre som bodde sammen ved barnets fødsel, skal ha delt daglig myndighet selv etter samlivsbrudd. Dette er en endring fra dagens lov, hvor den forelderen barnet bor fast hos har daglig myndighet. Mens forslaget kan være klargjørende for velfungerende familier, frykter kritikerne at det vil være katastrofalt for barn i familier med høy konflikt, vold eller rusproblemer.
De mener loven vil tvinge frem samarbeid som ikke er mulig og kan eskalere konflikter, spesielt i saker med vold i nære relasjoner. Et opprop signert av 80 organisasjoner og personer krever at lovforslaget trekkes tilbake.
Barneombudet
Unicef
Redd Barna
Stine Sofie stiftelsen
Kirkens familievernkontor
Stortinget