Høyre frir til barnefamilier med løfter om barnehagerett for desemberbarn og foreldrepenger uavhengig av mors situasjon. Partiet vil også øke barnetrygden.
Samtidig er det uenighet om foreldrepermisjon, der landsmøtet vedtok å redusere fedre- og mødrekvoten, til tross for protester.
Flere politikere oppfordrer fedre til å ta ut mer permisjon enn kvoten for å styrke båndet til barna.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
På KrFs landsmøte stemte partiet for å fjerne fedrekvoten og erstatte den med fri fordeling av permisjonsukene mellom foreldrene. Dagens ordning gir far 15 uker permisjon som kun kan tas ut av ham, ellers går de tapt. KrF mener fri fordeling gir familiene større valgfrihet og tillit til egne valg, og fikk 110 stemmer for forslaget mot 86 mot. Flere politikere reagerer kraftig på forslaget. Barne- og familieminister Lene Vågslid (Ap) mener dagens ordning fremmer likestilling og frykter at fjerning av fedrekvoten kan redusere fedres permisjonstid. Venstre-leder Guri Melby og SVs Kathy Lie omtaler forslaget som konservativt og et alvorlig tilbakeskritt for likestilling og fedres mulighet til tidlig tilknytning til barna.
5 dager siden
Joel Ystebø, førstekandidat for KrF i Hordaland, ønsker å fjerne fedrekvoten i foreldrepermisjonen og la familiene selv bestemme hvordan permisjonen skal fordeles. Forslaget fikk støtte fra partiledelsen, men skapte debatt på KrFs landsmøte, hvor flere medlemmer uttrykte bekymring for at fedre kan ta mindre permisjon uten kvoten. Foreldrepermisjonen består i dag av faste perioder for mor, far og en fellesperiode. I tillegg til å fristille permisjonen, vil KrF styrke familienes økonomi med økt engangsstøtte og skattelette for å motvirke lave fødselstall. Partileder Dag Inge Ulstein understreker at det er en prinsippsak at familiene skal ha valgfrihet. Ystebø og hans familie har selv erfaring med pappapermisjon og mener økonomien er viktig for unge foreldre, men har tillit til at familiene vil finne gode løsninger uten rigide kvoter.
5 dager siden
Kristelig Folkeparti (KrF) vil styrke småbarnsfamilienes økonomi og fleksibilitet ved å øke barnetrygden og foreldrefradraget, samt gi foreldre med barn under tre år rett til å jobbe 80 prosent stilling med full lønnskompensasjon. Partiets landsmøte vedtok blant annet å øke foreldrefradraget til 50.000 kroner for første og andre barn, og til 100.000 kroner for barn nummer tre og flere, uten krav om dokumentasjon. Antall sykt barn-dager økes til 15 dager per forelder for familier med to barn eller mer, og til 20 dager for familier med fire barn eller flere, med mulighet for overføring til andre omsorgspersoner. KrF-leder Dag-Inge Ulstein understreker at familien skal prioriteres høyere enn arbeidslinjen, og at disse tiltakene skal gi familiene mer økonomisk trygghet og bedre muligheter til å kombinere jobb og familieliv. Partiet vil prioritere disse familietiltakene i kommende budsjettforhandlinger, men vil ikke forhandle i mediene. Ulstein fremhever at barnetrygden er en rettferdig ordning som særlig hjelper de med lav inntekt, og at tidligere økninger har løftet mange barn ut av vedvarende lav inntekt.
5 dager siden
KrF har besluttet å skrote fedrekvoten for foreldrepermisjon og gi familiene full frihet til å fordele permisjonstiden slik de ønsker. Partiet mener at familienes valg bør veie tyngre enn samfunnets likestillingsmål, og at tredelingen av permisjonen kan være for rigid. Selv om fedrekvoten har økt fedres tid med barna, ønsker KrF å gi kvinner mulighet til lengre permisjon ved behov. Partiet vil framstå tydeligere ideologisk med fokus på familien som samfunnets kjerne, og markerer samtidig avstand til sosialdemokratiet. Partileder Dag Inge Ulstein kombinerer liberale og konservative verdier, med vekt på frihet for familier, sterkere forsvar og lavere skatter. KrFs nye kurs kan provosere, men er et forsøk på å bli mer relevant i norsk politikk.
1 måned siden
Høyre-ordfører i Skien, Marius Roheim Aarvold, ønsker en nasjonal barnehagerett som sikrer alle barn barnehageplass fra fylte ett år, uavhengig av fødselsmåned. Dette kommer til tross for at Skien kommune har måttet kutte i sin egen ordning på grunn av økonomi. Aarvold og hans kone, Karoline Roheim Aarvold, har tatt initiativ til å fremme forslaget på Høyres landsmøte. Forslaget møter imidlertid motstand internt i partiet, der flere ønsker en gradvis utvidelse av barnehageretten. Argumentene for en nasjonal ordning er økt likestilling, bedre arbeidslivsdeltakelse og familiefleksibilitet.
6 dager siden
Stortingets utdanningskomité har vedtatt å utvide retten til barnehageplass slik at barn født i desember får begynne i barnehage når de fyller ett år. I dag må desemberbarn vente til august året etter de fyller ett, noe som kan føre til opptil åtte måneder med ulønnet permisjon for foreldrene. Forslaget, som har bred støtte fra Ap, Høyre, Frp, SV, Rødt og Venstre, ble opprinnelig lagt fram av Høyre i mars. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) er klar til å følge opp vedtaket, men understreker at kapasitet og bemanning i barnehagene er en utfordring. Stortinget ber nå regjeringen fremme nødvendige lovforslag for å sikre desemberbarn samme rettigheter som barn født i september, oktober og november. Flere politikere fremhever at dette vil bedre likestillingen og økonomien for foreldre, samtidig som barna får en bedre sosial start i barnehagen.
6 dager siden
Stortinget har flertall for et forslag om å lovfeste retten til barnehageplass for barn født i desember innen utgangen av måneden de fyller ett år. Forslaget støttes av Høyre, Frp, SV og Venstre, og skal hindre at foreldre må ta opptil åtte måneder med ulønnet permisjon på grunn av barnets fødselsmåned. Dette vil redusere økonomiske tap for familier med desemberbarn, som tidligere kunne tape over 338.000 kroner sammenlignet med familier med novemberbarn. Tidligere har retten til barnehageplass blitt utvidet til barn født i september, oktober og november. Partiene mener dette er et viktig steg for å sikre barnehageplass til alle barn og lette hverdagen for barnefamilier.
1 måned siden
Kristelig Folkeparti (KrF) foreslår skattefradrag for å stimulere nordmenn til å få flere barn. Partileder Dag Inge Ulstein presenterer et forslag om et årlig skattefradrag på 50.000 kroner per barn for de to første, og 100.000 kroner for det tredje, noe som totalt kan gi inntil 200.000 kroner i fradrag for trebarnsforeldre. Ulstein understreker at økonomi ikke bør være en hindring for å få barn, og avviser at forslaget gjør barn til investeringsobjekter. Han mener politikken kan bidra til å gjøre det økonomisk enklere å stifte familie, og at mange unge par ønsker seg en mer forutsigbar økonomi før de får barn.
1 måned siden
Flere fylkeslag i Høyre utfordrer Erna Solbergs linje om å frede sykelønnsordningen, og har sendt inn forslag til Høyres landsmøte om å endre eller utrede ordningen. Blant forslagene er en moderat avkorting av sykepenger ved langtidssykefravær. Oslo Høyre ønsker å åpne for endringer i sykelønnsordningen, og mener at dette må utredes grundig for å redusere sykefraværet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener diskusjonen viser at sykelønnsordningen er i spill i Høyre, og frykter at dette kan føre til kutt i sykelønna som vil ramme vanlige familier dersom Høyre vinner valget.
4 måneder siden
Familiepsykolog Charlotte Mjelde advarer mot tidlig barnehagestart for barn under tre år, og hevder det kan føre til stress og manglende nærkontakt med foreldre. Hun mener utviklingen er drevet av samfunnets fokus på produktivitet fremfor barns behov. Barne- og familieminister Kjersti Toppe støtter viktigheten av foreldrestøtte og fleksible ordninger, men understreker at foreldre selv må velge hva som passer best for dem. Mjelde foreslår politiske tiltak som bedre pensjonsopptjening for småbarnsforeldre og mer fleksible permisjonsordninger. Regjeringen har nylig bevilget 550 millioner kroner til å styrke bemanningen i barnehager.
1 måned siden
Høyre og Nordkalottfolket kritiserer Sametingets tilbud om gratis barnehageplasser i samiske barnehager utenfor kjerneområdene. Kritikken går ut på at midlene heller burde vært brukt på å utdanne flere samiskspråklige lærere, da ordningen slik den er nå favoriserer enkelte familier uten å løse det underliggende problemet med lærermangel. Sametingsråden forsvarer ordningen og mener den er et viktig rekrutteringsgrunnlag for å øke antall samiske språkbrukere, samtidig som de har stipendordninger for å utdanne lærere. Foreldreutvalget støtter begge tiltakene, mens kunnskapsministeren overlater til Sametinget å kommentere ordningen.
1 måned siden
Høyres landsmøte vedtok å jobbe aktivt for norsk EU-medlemskap, til tross for motstand fra partileder Erna Solberg. Vedtaket utløste umiddelbare reaksjoner. Frp frykter en splittende EU-debatt, mens Sp anser vedtaket som en krigserklæring. Venstre og MDG derimot, uttrykker glede over Høyres nye retning. Oslo Høyre argumenterte for å styrke Norges handlingsrom og sikkerhet ved å holde muligheten for en EU-søknad åpen. Partiledelsen har signalisert at den ikke ønsker en ny folkeavstemning før det foreligger et klart flertall i befolkningen for EU-medlemskap.
1 måned siden
Høyre ønsker å myke opp lovverket for ungdomsarbeid, slik at ungdomsskoleelever kan jobbe mer enn to timer på skoledager. Partiet mener arbeid gir verdifull læring. Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) avviser forslaget, og mener at barn under 15 år først og fremst skal fokusere på skole og fritidsaktiviteter. Høyre-leder Erna Solberg lover å endre loven dersom partiet vinner valget til høsten.
14 dager siden
Barnetrygden øker med 202 kroner per måned per barn fra og med 1. mai 2025. Dette betyr at den nye månedlige satsen blir 1968 kroner for alle barn under 18 år. Nav bekrefter at april-utbetalingen er den siste med dagens satser. Økningen ble vedtatt i statsbudsjettet for 2025 etter forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV. SV-leder Kirsti Bergstø uttalte at dette er viktig i en tid med høye levekostnader. De som allerede mottar barnetrygd, trenger ikke å foreta seg noe for å få den nye satsen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler uenighet innad i de borgerlige partiene om sykelønnsordningen. Mens Høyre ved Erna Solberg ønsker å beholde dagens ordning, åpner både Frp og Venstre for endringer. Frp vil ansvarliggjøre arbeidstakere mer ved korttidssykefravær, mens Venstre vil kutte sykelønnen med 20% etter seks måneders sykemelding, med mindre den sykmeldte aksepterer gradert sykemelding. Venstre mener at langtidssykefravær er det største problemet, og at deres modell vil motivere sykmeldte til å komme tilbake i jobb. LO er uenig i Venstres forslag og ønsker å beholde full lønn under sykdom. Uenigheten viser en splittelse i det borgerlige samarbeidet.