Influencer Camilla Lorentzen kritiserer TV-programmet «16 ukers helvete» for å ha for mye fokus på vektnedgang og fremme et usunt kroppsbilde. Hun mener programmet bidrar til et narrativ om at vektnedgang er synonymt med helse, og at det legger for stort press på raske resultater.
Vida Lill Berge, en av deltakerne i årets sesong, reagerer på kritikken og mener den er feilslått, da hun opplever at programmet har mindre fokus på vekt enn tidligere sesonger. Warner Bros.
Discovery forsvarer programmet og understreker at målet er å hjelpe deltakerne til en varig livsstilsendring og bedre helse, med veiledning fra fagfolk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Influencer Camilla Lorentzen kritiserer Espen Berg for å ha filmet og tilsynelatende irettesatt to ungdommer på et treningsstudio for manglende hygiene. Lorentzen mener Bergs handlinger handler mer om å generere oppmerksomhet enn å løse et reelt problem, og frykter at slike uthengelser kan skade treningsgleden, spesielt for de som allerede er usikre. Hun får støtte fra Emmeli Bang, som også er treningsinfluenser. Lorentzen understreker at det finnes mer respektfulle måter å ta opp temaet hygiene på, uten å filme og henge ut andre.
2 måneder siden
I TV-programmet «16 ukers helvete» kan det se ut som deltakerne kutter karbohydrater, men ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm avkrefter dette. Hun understreker at deltakerne får veiledning om å spise karbohydrater, spesielt før trening, og at de skal fokusere på næringsrik mat. Målet er å erstatte usunn snacks med mat som gir metthet og nødvendige næringsstoffer, samt å spise mye kalorifattig mat. Ramm mener det er uheldig at TV-bildene gir inntrykk av et strengt kosthold, da deltakerne har frihet til å tilpasse kostholdet.
1 måned siden
Martine Halvorsen, kjent for kroppspositivisme, møter kritikk etter å ha promotert et treningskonsept for vektnedgang. Influenser Mikela Beck anklager Halvorsen for dobbeltmoral og kynisk markedsføring, en kritikk som støttes av flere profiler. Halvorsen beklager, forklarer at hun uttrykte seg klønete, og understreker at treningsappen fokuserer på helse og velvære, ikke kroppsidealer. Hun understreker at hun tar kritikken på alvor og vil forbedre seg.
2 måneder siden
NRK-ekspert Maren Lundby kritiserer vektpresset i hoppsporten etter et intervju med Silje Opseth, som forteller om psykiske belastninger knyttet til konstant fokus på vekt. Lundby mener FIS må endre regelverket og heve BMI-grensen. Hun foreslår en absolutt grense uten mulighet for å kompensere med kortere ski, og mener at situasjonen er så alvorlig at halve feltet burde diskvalifiseres. Målet er å ivareta utøvernes helse og sikkerhet.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg Maren Lundbys kritikk av vektpresset i hoppsporten, der hun og Siri Opseth deler sine erfaringer. Lundby fremhever at fokuset på vekt er helseskadelig og kan skremme vekk rekrutter. Hun påpeker at de letteste utøverne har en konkurransefordel, der én kilo kroppsvekt kan utgjøre hele fire meter i lengde. Lundby etterlyser endringer i dagens vektregler, men opplever manglende respons fra hoppledelsen, noe hun mener er uheldig for sportens fremtid.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot slanketrender på sosiale medier, spesielt de som fokuserer på kaloriunderskudd. Influensere deler ofte videoer med urealistiske mål, noe som kan føre til et anstrengt forhold til mat og normalisering av spiseforstyrret atferd. Flere fagpersoner understreker at dietter med kaloriunderskudd ikke er anbefalt for normalvektige, da det kan gi dårligere helse og i verste fall føre til spiseforstyrrelser. Det er viktig å fokusere på et balansert kosthold og god helse, fremfor kroppsendring. Unge oppfordres til å være kritiske til slankeinnhold på sosiale medier og heller fokusere på sunne vaner.
1 måned siden
NRK tar selvkritikk etter kraftig kritikk fra seere angående årets "Stjernekamp". Programmet har mistet seere etter formatendringer der dommerne har fått mer makt, og artistene mindre innflytelse. Maria Ludvigsen kritiserer endringene og mener NRK har fjernet programmets sjel. NRK innrømmer å ha testet for mange endringer samtidig, men lover justeringer. Ludvigsen mistenker at NRK primært forsøker å tiltrekke seg nye seere, snarere enn å beholde de eksisterende.
1 måned siden
NRK tar selvkritikk etter kraftig kritikk fra seere angående årets "Stjernekamp". Programmet har mistet seere etter formatendringer der dommerne har fått mer makt, og artistene mindre innflytelse. Maria Ludvigsen kritiserer endringene og mener NRK har fjernet programmets sjel. NRK innrømmer å ha testet for mange endringer samtidig, men lover justeringer. Ludvigsen mistenker at NRK primært forsøker å tiltrekke seg nye seere, snarere enn å beholde de eksisterende.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg deltakernes opplevelser og tilbakemeldinger etter TV-programmet «Boksen» på TV2. Emma Ellingsen forteller at responsen har vært variert, med kritikk for å klage, men hun forstår at dette inntrykket skapes av TV-bildene. Hun understreker at mye skjer bak kamera som seerne ikke får med seg. Espen Fiveland har stort sett fått positive tilbakemeldinger, selv om han erkjenner å ha vært i noen uheldige situasjoner. Han avviser at han bevisst har forsøkt å sette andre deltakere i et dårlig lys.
1 måned siden
Online coach Majen Tvedt-Røhmer, kjent som «Coach Majen», har fått kritikk for en video der hun hevder å prestere bedre etter å ha gått ned i vekt. Personlig trener Siren Bjerkli reagerer på uttalelsen og mener den skaper en usunn kobling mellom kroppsstørrelse og treningsprestasjon, noe som i verste fall kan føre til spiseforstyrrelser. Tvedt-Røhmer innrømmer at hun kunne formulert seg annerledes, men understreker at hun kun refererer til sin egen opplevelse. Bjerkli har mottatt positiv respons på sin motvideo, spesielt fra foreldre som er bekymret for unges forhold til kropp og trening i sosiale medier.
3 måneder siden
Ishockeytrener Jan Tore Kjær, kjent fra «Iskrigerne», deltar i TV-programmet «16 ukers helvete» for å forbedre sin helse. Kjær var i dårlig form før innspillingen, og det var en samtale med datteren som fikk han til å ta tak. Hun uttrykte bekymring for hans helse og ønsket at han skulle være frisk nok til å møte sine barnebarn. Kjær har tidligere opplevd vektnedgang i «Skal vi danse», men uten varig effekt. Nå håper han at det ekstreme TV-konseptet vil føre til en permanent endring i kosthold og aktivitetsnivå. Programmet følger Kjær og andre kjendiser gjennom 16 uker med hard trening og kostholdsplan.
27 dager siden
Eli Kari Gjengedal åpner opp om sitt problematiske forhold til mat og kropp etter at hun ble værdame. Hun forteller om usikkerheten rundt det å være synlig i media, og hvordan hun tidvis har tatt ekstreme grep som å sulte seg for å gå ned i vekt. Gjennom deltakelsen i «Kokkekampen» ble hun inspirert av en meddeltaker til å satse på en sunnere livsstil, med fokus på daglig mosjon og et sunnere kosthold.
1 måned siden
Den danske influenseren Camilla Aakjær reagerte sterkt på negative tilbakemeldinger etter å ha delt sin mening om at barneklær med flekker er helt akseptabelt. Hun er forundret over holdningen om at brukte klær med flekker ikke kan selges, og kritiserer den sterke forbrukskulturen i barnefamiliegrupper på Facebook. Aakjær mener foreldre har et viktig ansvar for å endre holdninger rundt dette, slik at barn ikke lærer å dømme andre basert på klærne deres. Hun oppfordrer til å slutte å kaste klær bare fordi de har en flekk, og heller fokusere på gjenbruk og bærekraft.
2 måneder siden
Artikkelen handler om hva som skjer med deltakerne i TV-programmet «16 ukers helvete» etter at innspillingen er over. Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm tilbyr alle deltakerne gratis oppfølging for å hjelpe dem med å opprettholde de gode vanene de har tilegnet seg. Noen deltakere, som Bjørg Thorhallsdottir, Vida Lill Berge og Petter «Katastrofe» Kristensen, har takket ja til tilbudet og er fornøyde med veiledningen de får. Andre deltakere, som Jan Tore Kjær og Bernt Hulsker, føler foreløpig ikke behov for oppfølging, men utelukker ikke at de vil benytte seg av tilbudet senere. John Arne Riise planlegger å bruke sine erfaringer til å motivere andre til en sunnere livsstil.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg hvordan sosiale medier normaliserer et usunt fokus på mat og kropp, spesielt blant unge. Forfatteren, som selv har slitt med spiseforstyrrelser, kritiserer influensere som fremmer kaloritelling og urealistiske kroppsidealer. Det påpekes at mange unge har et problematisk forhold til mat, og at sosiale medier bidrar til å forsterke dette. Begreper som 'bulking' og 'cutting' skaper et overdrevent fokus på kropp og mat. Artikkelen advarer mot at unge søker råd fra influensere i stedet for foreldre, og oppfordrer til å gjøre det utrendy å veie mat og telle kalorier.