Pressefriheten er under press globalt, og i mange land er det farlig å drive journalistikk. Utviklingen truer fundamentet for et fritt samfunn, også i demokratier.
Artikkelen belyser hvordan pressefriheten er truet i store deler av verden, og at journalistikk kan være livsfarlig. Dette gjelder ikke bare diktaturer, men også land som India og USA, hvor lovverk og politisk fiendtlighet utfordrer uavhengige medier.
Krigen i Ukraina og situasjonen i Gaza trekkes frem som eksempler på farlig journalistikk. Ny teknologi, som kunstig intelligens og algoritmer, forsterker utfordringene ved å skape ekkokamre og svekke uavhengige mediers rekkevidde.
Selv om Norge topper pressefrihetsindeksen, ser man tegn til polarisering og svekket tillit. For å markere pressefrihetens dag lanserer Den norske Helsingforskomité, Nobels Fredssenter og Narvesen avisen «The Forbidden Times» i Oslo, som inneholder artikler forbudt i sine opprinnelsesland.
Den norske Helsingforskomité
Nobels Fredssenter
Narvesen
India
Gaza
USA
Russland
Norge
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
1 dag siden
En fri presse er fundamental for frihet og demokrati, men journalister møter økende trusler globalt. Artikkelen belyser utfordringer for pressefriheten, inkludert i Norge.
2 dager siden
Pressefrihetens dag markeres i år på et utvidet vis i Norge. Økende globale trusler mot pressefriheten gjør markeringen ekstra viktig.
22 timer siden
En fri presse er avgjørende for demokratiet, spesielt i tider preget av krise og konflikt. Artikkelen understreker pressens rolle og utfordringene den står overfor globalt.
1 dag siden
En ny rapport viser at pressefriheten globalt har nådd et rekordlavt nivå. Mer enn halvparten av verdens befolkning bor nå i land med svært kritisk situasjon for pressen.
25 dager siden
Artikkelen omhandler den økende trusselen mot ytringsfriheten i et ikke-navngitt land, der myndighetene sensurerer «farlige ord» og straffer meningsmotstandere. Dette får konsekvenser for internasjonale relasjoner, næringslivet og tilgang til teknologi. Forfatteren foreslår tiltak som en «demokratisk deklarasjon» i norske passkontroller, for å fremme åpenhet og ytringsfrihet. Artikkelen stiller også spørsmål ved Norges rolle og ansvar i denne utviklingen, spesielt med tanke på økonomiske og sikkerhetspolitiske interesser.
12 timer siden
Pressefriheten i verden er under større press enn noensinne, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser. Deres årlige indeks viser at situasjonen er kritisk og ustabil for over halvparten av verdens presse.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler påstander om at Israel står bak målrettede angrep på journalister i Midtøsten, spesielt i Gaza og Libanon. Reportere Uten Grenser anklager Israel for å bevisst ramme journalister, og viser til flere konkrete hendelser der journalister er drept eller skadet, blant annet et droneangrep i Gaza der flere hjelpearbeidere og journalister ble drept. Israel nekter internasjonal presse adgang til Gaza, og lokale journalister føler seg som målskiver. Organisasjoner som Amnesty International krever etterforskning av mulige krigsforbrytelser. Mange journalister i regionen frykter nå å bruke pressevester og -skilt, da de mener dette gjør dem til mål for israelske styrker.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at verden står overfor økende geopolitiske spenninger og trusler mot Norges sikkerhet, frihet og økonomiske interesser. Russland, Kina og Iran utfordrer den regelstyrte verdensordenen, og Norge er sentralt plassert i stormaktsrivaliseringen. En potensiell handelskrig mellom USA og EU utgjør en betydelig trussel mot norsk økonomi. Høyre mener Norge må prioritere å verne om EØS-avtalen, styrke samarbeidet med allierte, fokusere utenrikspolitisk engasjement på kjerneinteresser som handel og Ukraina, samt styrke politiet og rettsvesenet.
19 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer faren for demokratisk tilbakegang i USA under Trump, men argumenterer for at demokratiet fortsatt har gode sjanser til å overleve. Forfatteren fremhever at Trump-administrasjonen har satt i gang flere prosesser som undergraver demokratiet innenfra, som å svekke pressen, lovstyret og byråkratiet. Dette kan føre til en situasjon der valg ikke lenger er frie og rettferdige. Samtidig påpekes det at demokratier er robuste, spesielt i rike land med etablerte institusjoner, og at det finnes mange motkrefter som kan mobiliseres for å forsvare demokratiet. Forfatteren tror en for rask fremrykning fra Trumps side kan ha gjort flere oppmerksomme på faren, og at dette kan føre til økt motstand.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
19 dager siden
Artikkelen belyser innskrenkninger i transpersoners rettigheter i USA og Norge. I USA har Trump-administrasjonen innført lovendringer som begrenser disse rettighetene, noe som har fått flere land til å advare transpersoner mot å reise dit. I Norge har helsedirektørene strammet inn på tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år. Artikkelen fremhever forskning som viser en potensiell økning i selvmordsraten blant unge transpersoner i områder med slike restriksjoner. Forfatteren argumenterer for at transrettigheter er grunnleggende menneskerettigheter og oppfordrer politikere til å ta ansvar og motarbeide feilinformasjon.
29 dager siden
Artikkelen utforsker farene ved å stole ukritisk på KI-drevne søkemotorer og informasjonskilder, og fremhever viktigheten av kildekritikk. Den advarer mot feilinformasjon, propaganda og sensur, og understreker behovet for å være bevisst på hvem som kontrollerer teknologien. Artikkelen viser til konkrete eksempler der KI har presentert feilaktige opplysninger og fremmet politiske agendaer. Den konkluderer med at brukere må utøve skepsis og kritisk tenkning for å unngå å bli villedet av KI-verktøy.
13 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.