Pressefrihetens dag markeres i år på et utvidet vis i Norge. Økende globale trusler mot pressefriheten gjør markeringen ekstra viktig.
Pressefrihetens dag markeres i år mer omfattende i Norge på grunn av en global forverring av pressefrihetens kår. Norsk Redaktørforening, ved assisterende generalsekretær Solveig Husøy, understreker at journalister i mange land trues, fengsles og drepes, og at restriksjoner øker selv i liberale demokratier. Hun trekker frem situasjonen i Gaza og USAs nye president Donald Trumps retorikk og handlinger mot mediene som eksempler.
Norge toppet i fjor Reporters Without Boarders' pressefrihetsindeks, mens USA falt til 55. plass.
Markeringen på Eidsvolls plass foran Stortinget inkluderer deltakelse fra blant andre den tyrkiske journalisten Mustafa Kuleli, TV 2-journalist Kadafi Zaman, generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen, og stortingspresident Masud Gharahkhani. Det blir også en kransenedleggelse ved minnesmerket for den illegale presse under andre verdenskrig.
Solveig Husøy
Donald Trump
Kamala Harris
Mustafa Kuleli
Kadafi Zaman
Elin Floberghagen
Masud Gharahkhani
Norsk Redaktørforening
NTB
AP
Reporters Without Boarders (RSF)
European Federation of Journalists (EFJ)
TV 2
Norsk Presseforbund
Stortinget
Arbeiderpartiet
Norge
Eidsvolls plass
Stortinget
Gaza
USA
Mexicogolfen
Amerikagolfen
Danmark
Sverige
Nederland
Finland
Estland
Romania
Chile
Elfenbenskysten
Russland
Eritrea
Syria
Afghanistan
Tyrkia
Hydroparken
Solli Plass
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som dramatisk forverrer den humanitære situasjonen med mangel på mat og medisiner. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk og frykter at Israel og USA planlegger å kontrollere nødhjelpsdistribusjonen, noe som møter skepsis fra FN og menneskerettighetsgrupper. Norske myndigheter mener planene kan bryte folkeretten.
Ny etterretning antyder at Russland kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium i Ukraina. Dette påvirker USAs tilnærming, og president Trump har møtt Ukrainas president Zelenskyj i Vatikanet. Zelenskyj beskrev møtet som positivt, og de skal ha diskutert en 30-dagers våpenhvile som et første skritt. Trump-administrasjonens rammeverk, som innebærer ukrainske landavståelser, møter imidlertid bekymring fra allierte.
Trump-administrasjonen stenger et tollsmutthull for import under 800 dollar, noe som påvirker priser og amerikanske bedrifter. Samtidig har aksjemarkedet hatt sin svakeste start siden 1974 under Trump, knyttet til usikkerhet rundt tollpolitikk. Presidenten møter også sterk kritikk fra høyesterettsdommer Ketanji Brown Jackson for angrep på dommere som har blokkert hans politikk. Trump har også publisert et KI-generert bilde av seg selv som pave.
Kina gjennomfører en rask atomopprustning, drevet av frykt for USAs kapasitet, og anslås å nå over 1000 stridshoder innen 2030. Dette skjer samtidig som Russland styrker båndene til Kina og Nord-Korea som en del av en strategi mot Vesten. Nord-Korea har bekreftet å ha sendt soldater til Ukraina. Eksperter ser Kinas opprustning i sammenheng med rivaliseringen med USA og potensialet for et angrep på Taiwan.
Norge forbereder innføring av EUs Digital Services Act (DSA) for å holde store plattformer ansvarlige for skadelig innhold. Samtidig foreslår MDG forbud mot "farlige algoritmer" for å motvirke polarisering. Pressefriheten er under globalt press, og i Norge pekes det på synkende medietillit blant unge og behovet for mer demokratisk folkeskikk i debatten.
Et internvarsel fra Marinejegerkommandoen (MJK) avslører betydelige forsinkelser i etableringen av en ny maritim spesialavdeling ved Ramsund orlogsstasjon, som etter planen skal stå klar i 2026. MJK mener forsinkelsen nå er uunngåelig grunnet manglende fremdrift på flere områder. Flere stortingspartier reagerer på manglende informasjon og varsler behandling i kontrollkomiteen. Forsvarsdepartementet hevder imidlertid at fristen i 2026 ligger fast.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
En fri presse er fundamental for frihet og demokrati, men journalister møter økende trusler globalt. Artikkelen belyser utfordringer for pressefriheten, inkludert i Norge.
2 timer siden
Pressefriheten er under press globalt, og i mange land er det farlig å drive journalistikk. Utviklingen truer fundamentet for et fritt samfunn, også i demokratier.
1 dag siden
En ny rapport viser at pressefriheten globalt har nådd et rekordlavt nivå. Mer enn halvparten av verdens befolkning bor nå i land med svært kritisk situasjon for pressen.
8 timer siden
En fri presse er avgjørende for demokratiet, spesielt i tider preget av krise og konflikt. Artikkelen understreker pressens rolle og utfordringene den står overfor globalt.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
19 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
28 dager siden
Demokratiforsker Carl Henrik Knutsen påpeker en global trend der demokratier svekkes innenfra, ofte initiert av valgte ledere som begrenser ytringsfrihet og rettsstatens uavhengighet. Han er bekymret for utviklingen i USA under Donald Trump, som følger en raskere autokratiseringsprosess enn vanlig. Knutsen understreker likevel at det er håp, og viser til land som Brasil, Maldivene og Zambia som eksempler på vellykkede demokratiske «u-svinger». Han fremhever at demokratier er robuste og kan styrkes gjennom økt bevissthet om deres verdi.
4 måneder siden
Høyre-lederne Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide uttrykker bekymring for verdenssituasjonen i et felles juleintervju. De peker på 2024 som et år med tilbakeslag for demokrati og menneskerettigheter, og ser med uro på Donald Trumps tilbakekomst som president i USA. De tror dette kan føre til store endringer i utenrikspolitikken og økt uforutsigbarhet. Krigen i Ukraina har fått en ny dynamikk med involvering fra flere land, noe som skaper bekymring for amerikanske interesser. Samtidig ser de et lyspunkt i ryktene om våpenhvile i Gaza. De understreker at Norge påvirkes mer av globale hendelser enn tidligere, og at det er viktig å ruste seg for nye sikkerhetsutfordringer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler påstander om at Israel står bak målrettede angrep på journalister i Midtøsten, spesielt i Gaza og Libanon. Reportere Uten Grenser anklager Israel for å bevisst ramme journalister, og viser til flere konkrete hendelser der journalister er drept eller skadet, blant annet et droneangrep i Gaza der flere hjelpearbeidere og journalister ble drept. Israel nekter internasjonal presse adgang til Gaza, og lokale journalister føler seg som målskiver. Organisasjoner som Amnesty International krever etterforskning av mulige krigsforbrytelser. Mange journalister i regionen frykter nå å bruke pressevester og -skilt, da de mener dette gjør dem til mål for israelske styrker.
2 dager siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt sin siste 1. mai-tale i Kirkenes. Hun kritiserte USAs politiske utvikling under Donald Trump og Russlands krigføring.
10 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs president Donald Trump i en tid preget av stor usikkerhet rundt USAs rolle som alliert. Artikkelen beskriver hvordan Trump har svekket tilliten til USA gjennom flere kontroversielle handlinger, som å skape usikkerhet om Nato-garantier, trekke tilbake bistand, true med å bruke makt over Grønland, og vise en skjev holdning til konflikten i Ukraina. I tillegg kritiseres Trumps angrep på amerikansk demokrati, inkludert manglende respekt for domstoler og ytringsfrihet. Støre tar med seg finansministeren for å styrke Norges posisjon i møtet, som kan få betydning for både tollsatser og sikkerhet. Samtidig understrekes behovet for at Europa forbereder seg på en ny rolle som en stabil kraft i verden, ettersom USAs pålitelighet som alliert er svekket under Trump. Møtet beskrives som en balansekunst mellom å opprettholde gode relasjoner og bevare Norges selvstendighet.
13 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
9 dager siden
Jonas Gahr Støre møter president Donald Trump i Det hvite hus torsdag, et møte som vekker spenning og forventninger. SV-leder Kirsti Bergstø håper Støre kan spre håp til det amerikanske folk ved å fremheve sosialdemokratiske verdier og motsette seg Trumps politikk som svekker fagforeninger og øker ulikhet. Bergstø advarer mot at Norge kjøper amerikanske fregatter til en høy pris og oppfordrer til tettere samarbeid med europeiske land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Støre lover å følge forsvarsplanen og stå opp for norske interesser uten å la seg presse av Trump. Tidligere statsminister Erna Solberg deler erfaringer om viktigheten av tydelig kommunikasjon og økonomiske argumenter i møte med Trump. Venstres Guri Melby understreker behovet for klarhet i samtalen, særlig om Ukraina og toll, mens Frp-leder Sylvi Listhaug fremhever viktigheten av å ivareta norske sikkerhets- og handelsinteresser.
2 måneder siden
En norsk lege som arbeider på et sykehus i Gaza, melder om tegn på mishandling av palestinske fanger etter løslatelse fra israelske fengsler. Uttalelsen kommer samtidig som det også på israelsk side rettes søkelys mot helsetilstanden til frigitte gisler, som av USAs president Trump blir sammenlignet med Holocaust-overlevende. Hamas har på sin side valgt å utsette en planlagt gisselutveksling, med begrunnelse i israelske brudd på våpenhvilen. Legen i Gaza uttrykker bekymring for at våpenhvilen kan kollapse etter Trumps utspill om at palestinerne bør flytte.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den spente situasjonen mellom Israel og Hamas, hvor en skjør våpenhvile trues av nye utspill. Hamas bruker frigitte gisler i propagandaøyemed, noe som vekker sterke reaksjoner i Israel og sammenlignes med Nazi-Tysklands behandling av jøder. Samtidig foreslår USAs president Donald Trump at palestinere bør flyttes til andre land, noe som skaper bekymring og legger press på land som Jordan og Egypt, som frykter interne konsekvenser. Artikkelen fremhever faren for at våpenhvilen bryter sammen, med store konsekvenser for sivilbefolkningen i Gaza og de gjenværende gislene. Konflikten river opp dype sår i Israel, som balanserer ønsket om å slå Hamas med behovet for å frigjøre gislene.