Pressefriheten i verden er under større press enn noensinne, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser. Deres årlige indeks viser at situasjonen er kritisk og ustabil for over halvparten av verdens presse.
Den årlige World Press Freedom Index fra Reportere uten grenser viser at pressefriheten globalt er på et nytt lavmål, med statusen rangert som «dårlig» for over halvparten av verdens medier. USA bidrar til denne utviklingen, der president Donald Trumps angrep på mediene og amerikanske tech-giganters innvirkning på medieøkonomien svekker pressefriheten.
Trump kuttet nylig føderal støtte til kringkasterne NPR og PBS. Rapporten fremhever også farer i krigssoner som Palestina og Ukraina, spesielt på Gazastripen hvor over 200 journalister er drept.
Dårlig økonomi, forårsaket av globale techselskaper, er en stor trussel mot redaksjonell uavhengighet. Norge topper listen, men også norske medier opplever nedskjæringer.
Donald Trump
Reportere uten grenser
National Public Radio
Public Broadcasting System
Journalisten
USA
Palestina
Ukraina
Gazastripen
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Donald Trumps andre presidentperiode fortsetter å prege nyhetsbildet. Canadas nye statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington under anstrengte forhold. Mexico avviser Trumps forslag om å sende amerikanske soldater for å bekjempe narkotikakarteller. Turismen til USA har falt markant, noe som knyttes til Trumps politikk og retorikk. Internt har Trump sparket sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz, angivelig grunnet uenighet om Iran og hemmelige samtaler med Israel, i tillegg til en Signal-skandale. Trump har også skapt reaksjoner ved å dele et AI-generert bilde av seg selv som pave. I Norge analyseres Trumps innvirkning på Frps politiske fokus.
Det er bred forventning om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent etter sitt rentemøte denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med rentekutt enn andre land, hovedsakelig på grunn av vedvarende høy inflasjon i Norge. Selv om kutt forventes senere i år, skaper usikkerhet rundt internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs usikkerhet om tidspunktet. Økonomene er uenige om når første kutt kommer.
Betydelige meslingutbrudd i Vesten, inkludert USA, Mexico og Canada, får en amerikansk ekspert til å advare om at flokkimmuniteten mot sykdommen er tapt. Utbruddene knyttes til lavere vaksinasjonsrater, med over 900 tilfeller i USA og det høyeste antallet i Europa på 25 år. Situasjonen vekker bekymring også i Norge, hvor UNICEF har advart mot synkende vaksinasjonsdekning. Meslinger er svært smittsomt og kan gi alvorlige komplikasjoner.
Britisk anti-terror-politi har pågrepet fem menn i en planlagt aksjon lørdag. Fire av de pågrepne er iranske statsborgere. Pågripelsene skjedde i Swindon, London, Stockport, Rochdale og Manchester. Politiet mistenker at mennene forberedte en terrorhandling mot et spesifikt mål i Storbritannia. Etterforskningen er i en tidlig fase, og ransakinger pågår på flere adresser.
En ny rapport fra Menon Economics, bestilt av Pårørendealliansen, viser at pårørendes innsats for syke og funksjonshemmede koster samfunnet anslagsvis 63 milliarder kroner årlig. Rapporten fremhever den store byrden spesielt for pårørende til barn med funksjonsnedsettelser, psykiske lidelser eller rusutfordringer. Tapte årsverk grunnet pårørendes fravær fra arbeidslivet utgjorde over 13 milliarder i 2024. Pårørendealliansen mener politikken legger for stort ansvar på pårørende, noe som kan føre til utbrenthet.
Forskere ved Universitetet i Bergen har funnet en statistisk sammenheng mellom lengden på navlestrengen og risiko for visse nevroutviklingsforstyrrelser. Studien, basert på data fra 850 000 norske barn, viser at ekstremt kort navlestreng er koblet til økt forekomst av utviklingshemming og epilepsi, mens lang navlestreng er koblet til ADHD og autisme. Begge ytterpunkter er også assosiert med cerebral parese. Forskerne understreker at dette er en korrelasjon, ikke en årsakssammenheng, og at de fleste barn med avvikende navlestrenglengde er friske.
1 dag siden
En ny rapport viser at pressefriheten globalt har nådd et rekordlavt nivå. Mer enn halvparten av verdens befolkning bor nå i land med svært kritisk situasjon for pressen.
2 dager siden
Pressefrihetens dag markeres i år på et utvidet vis i Norge. Økende globale trusler mot pressefriheten gjør markeringen ekstra viktig.
20 timer siden
Pressefriheten er under press globalt, og i mange land er det farlig å drive journalistikk. Utviklingen truer fundamentet for et fritt samfunn, også i demokratier.
1 dag siden
En fri presse er fundamental for frihet og demokrati, men journalister møter økende trusler globalt. Artikkelen belyser utfordringer for pressefriheten, inkludert i Norge.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
1 måned siden
Donald Trump har beordret store kutt i Voice of America (VOA) og andre prodemokratiske medieorganisasjoner finansiert av den amerikanske regjeringen. Bakgrunnen er en presidentordre som definerer Det amerikanske byrået for globale medier som «en del av det føderale byråkratiet som presidenten har bestemt er unødvendig». Hundrevis av ansatte i VOA, Radio Free Asia, Radio Free Europe og andre medieorganisasjoner har mottatt permitteringsvarsel og nektes adgang til sine kontorer. VOA-direktør Michael Abramovitz er blant de 1300 som er permittert, og mener kuttene vil hindre VOA i å utføre sitt oppdrag. Reportere uten grenser kritiserer kuttene.
2 måneder siden
USA-ekspert Hilmar Mjelde rapporterer om økende selvsensur blant kolleger i USA, særlig i Texas, grunnet et sensitivt politisk klima. President Trump ønsker å kutte finansiering til universiteter som tillater protester, og FCC etterforsker flere mediehus. Samtidig har Trumps beslutning om å stanse militærhjelp til Ukraina ført til krisemøter og internasjonal fordømmelse, da dette anses som en støtte til Russland i den sikkerhetspolitiske krisen i Europa.
1 dag siden
En fri presse er avgjørende for demokratiet, spesielt i tider preget av krise og konflikt. Artikkelen understreker pressens rolle og utfordringene den står overfor globalt.
1 dag siden
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som stanser føderal finansiering til de offentlige kringkasterne NPR og PBS. Eksperter og de berørte kanalene ser på dette som et angrep på mediene.
20 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
27 dager siden
Donald Trumps beslutning om å fryse bistand som ikke gagner USA, fører til store kutt i Verdens matvareprogram (WFP). Dette resulterer i at millioner av mennesker mister mathjelp, og FN frykter økt sult og dødsfall, særlig blant kvinner og barn i land som Afghanistan, Sør-Sudan og Kongo. Flere vestlige land har også redusert sin bistand. WFP-topp Carl Skau roser Norge for å opprettholde bistanden og forsvare humanitære prinsipper. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at bistand er viktig for Norges sikkerhet, da redusert hjelp kan føre til økt risiko for sykdommer og at land som står langt fra Norges verdier fyller tomrommet.
1 måned siden
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.
13 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
7 dager siden
Flere meningsmålinger viser at Donald Trump er historisk upopulær. Oppslutningen faller blant både republikanere og uavhengige velgere.
29 dager siden
Donald Trumps oppslutning har falt markant etter innføringen av toll, ifølge TV 2s snitt av meningsmålinger i USA. Bare 45,6 prosent av amerikanerne mener nå at presidenten gjør en god jobb. Valganalytiker Terje Sørensen påpeker at dette er Trumps dårligste tall siden han tiltrådte. Selv Rasmussen, som tradisjonelt har vist bedre tall for republikanerne, viser nå negativ utvikling for Trump. Visepresident J.D. Vance sliter også med lave popularitetstall, spesielt blant republikanere. Fallende børser kan forverre situasjonen ved at Trumps støttespillere taper penger, noe som potensielt kan påvirke målingene ytterligere.