En meningsartikkel kritiserer Norges håndtering av forholdet til USAs president Donald Trump og landets støtte til Ukraina. Forfatteren mener Norge smigrer Trump og gir for lite penger til Ukraina tross store gassinntekter.
Artikkelen er en meningsytring som kritiserer Norges statsminister Jonas Gahr Støre for hans møte med USAs president Donald Trump. Forfatteren tolker Trumps vennlige ord som en «skamløs Nobel-søknad» og mener Støre smigret presidenten.
Spesielt kritiseres Støres kommentar om at «begge parter må levere» i krigen i Ukraina, noe forfatteren mener er en farlig moralsk likestilling av angriperen Russland og offeret Ukraina. Artikkelen påpeker også at Norge har tjent store overprofitter på gassalg til Europa siden krigsutbruddet, men har gitt relativt lav finansiell støtte til Ukraina.
Forfatteren argumenterer for at Norge, med sine ressurser, burde presses til å levere mer for freden og bidra til en «Marshallplan» for Ukraina.
Jonas Gahr Støre
Donald Trump
Volodymyr Zelenskyj
Jens Stoltenberg
Regjeringen
USA
Russland
Ukraina
Nato
Ukraina
USA
Norge
Europa
Russland
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
En kommentarartikkel kritiserer statsminister Støres møte med Donald Trump. Forfatteren mener Norge må prioritere økt støtte til Ukraina fremfor å smigre Trump.
2 måneder siden
Artikkelen er en sterk kritikk av Donald Trumps holdning til Ukraina, spesielt etter et møte med president Zelenskyj. Forfatteren oppfordrer Norge og regjeringen Støre til å ta et klart og offentlig standpunkt mot Trump, selv om dette kan ha økonomiske konsekvenser for Norge. Det argumenteres for at Norge skylder Ukraina, Europa, og anstendige amerikanere å tydelig avvise Trumps handlinger. Videre oppfordres Norge til å bruke sine økonomiske ressurser aktivt for å støtte Ukrainas kamp for frihet og demokrati, og å ikke lenger kalkulere hva Norge kan tjene eller tape på å ha «is i magen».
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
1 dag siden
En svensk sjefredaktør kritiserer Norge og statsminister Støre etter et møte med Donald Trump. Artikkelen argumenterer mot kritikken men anerkjenner enkelte poenger.
3 dager siden
En svensk redaktør kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg etter deres møte med Donald Trump. Kritikken rettes spesielt mot Støres uttalelser om krigen i Ukraina.
3 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet nordområdene tidlig i sitt møte med Donald Trump. Artikkelen kritiserer norsk mediedekning for å ha oversett dette viktige poenget.
3 dager siden
En svensk sjefredaktør kritiserer norske politikere etter et møte med Donald Trump. Kritikken retter seg spesielt mot uttalelser om krigen i Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må forstå og tilpasse seg Donald Trumps syn på Ukraina-konflikten, da han har makten til å påvirke utfallet. Trump ønsker rask fred og krever at Europa betaler for krigen, enten økonomisk eller gjennom politisk innflytelse. Europeiske ledere anerkjenner USAs og Trumps avgjørende rolle, men har ikke investert nok i egen krigsindustri. Artikkelen kritiserer Støre for ikke å være like nyansert om Trump som om Hamas, og advarer om at manglende forståelse kan true Nato-samarbeidet.
2 måneder siden
Artikkelen hevder Donald Trump handler som en uregistrert agent for Russland og kritiserer hans behandling av Ukrainas president Zelenskyj. Trump anklages for å fremme russiske interesser og svekke Ukrainas posisjon, med mål om en våpenhvile på Putins premisser. Flere republikanere kritiseres for å endre sine synspunkter for å støtte Trump. Norge og statsminister Støre oppfordres til å gi betydelig økonomisk støtte til Ukraina for å kompensere for mulig bortfall av amerikansk støtte.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.
7 dager siden
USAs president Donald Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å nekte å anerkjenne Russlands okkupasjon av Krim. Trump mener denne uttalelsen skader fredsforhandlingene med Russland og hevder at Krim ikke er et tema i forhandlingene. Han sier at en fredsavtale med Russland er nær, men at Zelenskyj må handle for å få det til. Trumps uttalelser skaper spenning mellom USA og Ukraina, samtidig som Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg forbereder seg på et møte med Trump i Det hvite hus. I Norge uttrykker SV-leder Kirsti Bergstø bekymring for at Trump kan presse Norge til å handle i tråd med amerikanske interesser.
5 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre hyllet Donald Trumps fredsinitiativ for Ukraina under et møte i Det hvite hus, med håp om våpenhvile og slutt på konflikten. Trumps tilnærming har imidlertid fått sterk kritikk, særlig for å presse Ukraina til å gi fra seg territorium til Russland uten sikkerhetsgarantier. Kritikere som stortingsrepresentant Peter Frølich og tidligere spesialsoldat Peter Warren mener Norge ikke kan støtte USAs metode, som de beskriver som kapitulasjon før forhandlingene har startet. Diplomatiekspert Iver B. Neumann påpeker at Støre måtte opptre diplomatisk foran verdenspressen, men advarer mot at USAs strategi legger press på den svakeste parten, Ukraina, og sender feil signal til Russland. Møtet preges også av lite tid til reelle samtaler og mer fokus på medieopptredener, noe som svekker tradisjonell diplomatisk praksis.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
8 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs president Donald Trump i en tid preget av stor usikkerhet rundt USAs rolle som alliert. Artikkelen beskriver hvordan Trump har svekket tilliten til USA gjennom flere kontroversielle handlinger, som å skape usikkerhet om Nato-garantier, trekke tilbake bistand, true med å bruke makt over Grønland, og vise en skjev holdning til konflikten i Ukraina. I tillegg kritiseres Trumps angrep på amerikansk demokrati, inkludert manglende respekt for domstoler og ytringsfrihet. Støre tar med seg finansministeren for å styrke Norges posisjon i møtet, som kan få betydning for både tollsatser og sikkerhet. Samtidig understrekes behovet for at Europa forbereder seg på en ny rolle som en stabil kraft i verden, ettersom USAs pålitelighet som alliert er svekket under Trump. Møtet beskrives som en balansekunst mellom å opprettholde gode relasjoner og bevare Norges selvstendighet.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre for angivelig for lav Ukraina-støtte siden 2022, og hevder han konsekvent har gått imot råd fra fagmilitære, økonomer og politikere. Det argumenteres for at økt støtte tidligere kunne ha endret krigens gang, og at Norge nå må øke støtten betydelig for å sikre europeisk og norsk sikkerhet. Artikkelen antyder at Støres handlekraft vurderes, og åpner for en mulig samlingsregjering ledet av for eksempel Erna Solberg eller Jens Stoltenberg dersom situasjonen ikke bedres. Torsdagens forslag til Stortinget blir sett på som en siste sjanse for Støre til å rette opp situasjonen.