En fri presse er fundamental for frihet og demokrati, men journalister møter økende trusler globalt. Artikkelen belyser utfordringer for pressefriheten, inkludert i Norge.
Artikkelen understreker at frihet og demokrati er uløselig knyttet til en fri presse, og minner om kampen for den illegale pressen under andre verdenskrig i Norge. Globalt har pressefrihetens kår blitt dårligere, med journalister som trues, fengsles og drepes. Siden oktober 2023 er minst 176 journalister drept i krigen mellom Israel og Hamas i Gaza, ifølge Committee to Protect Journalists, og pressevester gir ikke lenger trygghet. Reportere uten grenser hevder Israel står bak målrettede angrep.
I 2023 ble minst 361 journalister fengslet globalt. Selv i USA har president Donald Trump angrepet mediene, og institusjoner som Washington Post har opplevd press. Norge rangeres som verdensmester i pressefrihet av Reportere uten grenser, men står overfor sårbarheter fra digitalisering, desinformasjon og tek-giganter.
Artikkelen oppfordrer norske myndigheter til fortsatt klok mediepolitikk og mediene selv til å verne om sin uavhengighet. Pressefrihetens dag markeres 3. mai.
Yama Wolasmal
Donald Trump
Committee to Protect Journalists
NRK
Reportere uten grenser
Hamas
Washington Post
Hydroparken
Oslo
Gaza
Israel
USA
Ny etterretning tyder på at Russland fokuserer på å sikre erobret territorium i Ukraina. USA har lagt frem et rammeverk for fredsforhandlinger som møter skepsis fra allierte. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina i en strategi mot Vesten, og Nord-Korea har bekreftet å ha sendt soldater til Ukraina. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen i 2022.
Trump-administrasjonen stenger et omstridt smutthull for tollfri import, noe som allerede gir prisøkninger for amerikanske forbrukere. Samtidig fordømmer en høyesterettsdommer Trumps angrep på dommere. Aksjemarkedet har hatt sin svakeste start under en president siden 1974, preget av usikkerhet rundt Trumps politikk. Presidenten har også publisert et KI-generert bilde av seg selv som pave.
Grensene til Gaza har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen med kritisk mangel på mat, medisiner og utstyr. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som desperat og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over hjelpedistribusjonen via en ny organisasjon, muligens i strid med folkeretten og med fare for tvangsflytting.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter økende fare, også i demokratier som USA. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier og økende bruk av alternative kilder. Redaktører etterlyser bedre demokratisk folkeskikk i samfunnsdebatten for å motvirke polarisering og spredning av falske nyheter.
Kina gjennomfører en atomopprustning i et tempo som aldri er sett før, ifølge norsk ekspert. Årsaken antas å være frykt for USAs evne til et kjernefysisk førsteslag. Amerikansk etterretning anslår at Kina vil øke antallet stridshoder til over 1000 innen 2030, noe som øker bekymringen for regional stabilitet, spesielt knyttet til Taiwan.
Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at en eskalerende tollkrig kan redusere fondets verdi betydelig, selv om fondet har falt mest på grunn av svak krone hittil i år. Han ser samtidig store muligheter i kunstig intelligens for fondet. Warren Buffets investeringsselskap Berkshire Hathaway melder om sterke resultater for første kvartal og en rekordhøy kontantbeholdning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 timer siden
En fri presse er avgjørende for demokratiet, spesielt i tider preget av krise og konflikt. Artikkelen understreker pressens rolle og utfordringene den står overfor globalt.
1 dag siden
Pressefrihetens dag markeres i år på et utvidet vis i Norge. Økende globale trusler mot pressefriheten gjør markeringen ekstra viktig.
2 timer siden
Pressefriheten er under press globalt, og i mange land er det farlig å drive journalistikk. Utviklingen truer fundamentet for et fritt samfunn, også i demokratier.
1 dag siden
En ny rapport viser at pressefriheten globalt har nådd et rekordlavt nivå. Mer enn halvparten av verdens befolkning bor nå i land med svært kritisk situasjon for pressen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler påstander om at Israel står bak målrettede angrep på journalister i Midtøsten, spesielt i Gaza og Libanon. Reportere Uten Grenser anklager Israel for å bevisst ramme journalister, og viser til flere konkrete hendelser der journalister er drept eller skadet, blant annet et droneangrep i Gaza der flere hjelpearbeidere og journalister ble drept. Israel nekter internasjonal presse adgang til Gaza, og lokale journalister føler seg som målskiver. Organisasjoner som Amnesty International krever etterforskning av mulige krigsforbrytelser. Mange journalister i regionen frykter nå å bruke pressevester og -skilt, da de mener dette gjør dem til mål for israelske styrker.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
19 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Israel har en historisk mulighet til å skape fred i Midtøsten, men risikerer å miste den på grunn av okkupasjon og behandling av palestinere. Forfatteren kritiserer Israels kontroll over informasjonen fra Gaza, og fremhever det høye antallet drepte journalister. Polariseringen rundt konflikten vanskeliggjør konstruktiv debatt, og artikkelen oppfordrer til å støtte fredelige løsninger og sameksistens.
24 dager siden
Artikkelen omhandler den økende trusselen mot ytringsfriheten i et ikke-navngitt land, der myndighetene sensurerer «farlige ord» og straffer meningsmotstandere. Dette får konsekvenser for internasjonale relasjoner, næringslivet og tilgang til teknologi. Forfatteren foreslår tiltak som en «demokratisk deklarasjon» i norske passkontroller, for å fremme åpenhet og ytringsfrihet. Artikkelen stiller også spørsmål ved Norges rolle og ansvar i denne utviklingen, spesielt med tanke på økonomiske og sikkerhetspolitiske interesser.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer faren for demokratisk tilbakegang i USA under Trump, men argumenterer for at demokratiet fortsatt har gode sjanser til å overleve. Forfatteren fremhever at Trump-administrasjonen har satt i gang flere prosesser som undergraver demokratiet innenfra, som å svekke pressen, lovstyret og byråkratiet. Dette kan føre til en situasjon der valg ikke lenger er frie og rettferdige. Samtidig påpekes det at demokratier er robuste, spesielt i rike land med etablerte institusjoner, og at det finnes mange motkrefter som kan mobiliseres for å forsvare demokratiet. Forfatteren tror en for rask fremrykning fra Trumps side kan ha gjort flere oppmerksomme på faren, og at dette kan føre til økt motstand.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den spente situasjonen mellom Israel og Hamas, hvor en skjør våpenhvile trues av nye utspill. Hamas bruker frigitte gisler i propagandaøyemed, noe som vekker sterke reaksjoner i Israel og sammenlignes med Nazi-Tysklands behandling av jøder. Samtidig foreslår USAs president Donald Trump at palestinere bør flyttes til andre land, noe som skaper bekymring og legger press på land som Jordan og Egypt, som frykter interne konsekvenser. Artikkelen fremhever faren for at våpenhvilen bryter sammen, med store konsekvenser for sivilbefolkningen i Gaza og de gjenværende gislene. Konflikten river opp dype sår i Israel, som balanserer ønsket om å slå Hamas med behovet for å frigjøre gislene.
8 dager siden
Artikkelen oppfordrer leserne til å skille mellom diplomatiets høflighetsfraser og en kritisk vurdering av USAs president Donald Trump. Forfatteren mener at norske politikere, som statsministeren og finansministeren, har håndtert møtet med Trump på en profesjonell og diplomatisk måte. Samtidig advares det mot å la seg blende av Trumps ros og sjarm, da han ifølge artikkelen undergraver amerikansk demokrati, akademisk frihet og bidrar til en urettferdig fredsløsning i Ukraina. Leserne oppfordres til å bevare sin kritiske holdning, støtte Ukraina og vise solidaritet med Danmark, samtidig som de overlater diplomatiet til politikerne. Avslutningsvis understrekes viktigheten av å bevare sin integritet og anstendighet i en utfordrende tid.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg vandaliseringen av bilder av gisler utenfor Israels ambassade i Oslo, og den polariserte debatten rundt konflikten mellom Israel og Palestina. Det understrekes viktigheten av å ha empati med sivile ofre på begge sider, samtidig som det påpekes at det er legitimt å protestere mot Israels krigføring i Gaza. Artikkelen belyser også hvordan norske jøder opplever økt frykt og antisemittisme, og hvordan de føler seg sviktet av den norske regjeringen. Det trekkes frem at jødiske samlingssteder er under konstant politibeskyttelse, og at Danmarks statsminister har vist en annen form for støtte til sine jødiske landsmenn.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trumps gjenvalg undergraver USAs rolle som global forsvarer av menneskerettigheter, med henvisning til konflikter i Ukraina og Midtøsten. Bekymring uttrykkes for en mer aggressiv amerikansk utenrikspolitikk. EU må nå lede an i arbeidet med å beskytte menneskerettigheter, med en viktig rolle for Norge. Artikkelen understreker behovet for å støtte menneskerettighetsorganisasjoner som arbeider mot autoritære krefter, og fremhever viktigheten av internasjonalt samarbeid for å forsvare grunnleggende rettigheter.
15 dager siden
Artikkelen hevder at Donald Trump, i likhet med Judas i bibelfortellingen, svikter demokratiet innenfra. Den lister opp tolv handlinger som angivelig undergraver demokratiske prinsipper, inkludert angrep på pressefriheten, spredning av løgner om valgresultatet, oppildning til storming av Kongressen, benådning av de dømte, planer om å styrke presidentmakten gjennom Project 2025, trusler mot dommere, politisering av statsapparatet, opprettelse av et organ for å etterforske valgkriminalitet, start av handelskrig, trusler mot allierte, misbruk av presidentmakten og angrep på akademisk frihet. Artikkelen oppfordrer leserne til å engasjere seg aktivt i å forsvare demokratiet.