Grønlands parlamentpresident bekymret for USAs interesse
Grønlands parlamentpresident Kim Kielsen uttrykker bekymring for USAs interesse i øya. Han reiser i Norden for å samle støtte og understreke Grønlands tilhørighet til Danmark.
Grønlands parlamentpresident Kim Kielsen uttrykker bekymring for USAs interesse i øya. Han reiser i Norden for å samle støtte og understreke Grønlands tilhørighet til Danmark.
Kim Kielsen, Grønlands parlamentpresident og tidligere regjeringssjef, uttrykker dyp bekymring for Grønlands situasjon etter at USAs president Donald Trump åpnet for å ta øya med makt. Kielsen reiser i Norden for å møte motparter og understreke at Grønland står sammen med nordiske land og tilhører riksfellesskapet Danmark. Han mener det er avgjørende å trå riktig i denne situasjonen.
Norge forsøker aktivt å støtte Danmark og Grønland, blant annet gjennom diskusjoner i det lite kjente A7-formatet, en gruppe av arktiske land utenom Russland. Argumentet er at USA kan oppnå sine sikkerhetsmål gjennom frivillig Nato-samarbeid.
Saken er også tatt opp i samtaler mellom norske og amerikanske utenriksministre. Statsminister Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg delte en humoristisk anekdote om Norges mislykkede okkupasjonsforsøk på Øst-Grønland i 1931 under et møte med Trump, for å understreke at Grønland er en del av Danmark ifølge internasjonal rett.
Kim Kielsen
Donald Trump
Masud Gharahkhani
Espen Barth Eide
Marco Rubio
Jonas Gahr Støre
Jens Stoltenberg
Vidkun Quisling
Siumut
TV 2
Stortinget
Arbeiderpartiet
A7-formatet
Nato
Det hvite hus
Den internasjonale domstolen i Haag
Regjeringen i Norge
Grønland
Norden
USA
Oslo
Arktis
Russland
Danmark
Øst-Grønland
Myggbukta
Haag
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Regjeringen har lagt frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi, som understreker en alvorlig global situasjon og behovet for å styrke forsvarsevne, samfunnsmotstand og økonomisk sikkerhet. Statsminister Støre presiserer at strategien handler om forberedelse, ikke en umiddelbar krigsappell. Samtidig viser det seg at under halvparten av befolkningen har plass i tilfluktsrom, og det diskuteres tiltak for å bedre beredskapen, inkludert enklere dekningsrom og byggeplikt i nye bygg.
Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent grunnet vedvarende prisvekst, men signaliserer mulig kutt i 2024. Samtidig melder Kongsberggruppen om kraftig resultatvekst drevet av forsvar og maritim sektor, mens Norwegian reduserer tap og Statkraft opplever nedgang grunnet lavere kraftpriser. Internasjonalt varsler president Trump en stor handelsavtale, trolig med Storbritannia, samtidig som hans tidligere tollpolitikk rapporteres å ramme amerikanske havner og vareflyt hardt.
Frykt for ukrainske angrep preger Russlands kommende Seiersdag-markering, samtidig som den russiske befolkningen og økonomien er under press med økte levekostnader og budsjettunderskudd. Parallelt fortsetter Trump-administrasjonen å forme internasjonal politikk; USA legger press på land for å godkjenne Elon Musks Starlink-nettverk ved hjelp av handelsavtaler, og president Trump har beordret fjerning av mangfolds- og inkluderingsprogrammer fra amerikanske museer, noe som vekker debatt.
En ny meningsmåling viser Fremskrittspartiet som landets største parti med 23,9 prosent, mens Høyre faller markant til 18,5 prosent. Målingen gir et borgerlig flertall. Samtidig har Rødt fremmet forslag i Stortinget om en egen veteranlov for å styrke rettighetene, erstatningen, helsehjelpen og oppfølgingen av norske forsvarsveteraner, et initiativ som får støtte fra veteranorganisasjoner.
Miljødirektoratet har avdekket fire alvorlige avvik hos Equinor etter et oljeutslipp fra Njord A-plattformen og har anmeldt hendelsen. Internasjonalt konkluderer en rapport med at klimaendringer forverret en dødsflom i USA. På Hawaii økes turistskatten kraftig fra 2026 for å finansiere miljøvern. I Norge skaper MDGs forslag om 11 nye nasjonalparker innen 2030 debatt, med motstand fra Senterpartiet og grunneiere som etterlyser lokal forankring.
En ny rapport viser at nordmenn er mest stresset i Norden, hvor 44 prosent har opplevd langvarig negativt stress, med privatlivet som hyppigste årsak. Samtidig avdekker en undersøkelse stor misnøye blant norske IBS-pasienter med det offentlige helsetilbudet, hvor kun 21 prosent føler de har fått hjelp. Det rettes også kritikk mot manglende nasjonal oppfølging av FHIs anbefaling om gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse for ungdom.