Jens Stoltenberg delte en historie om Norges forsøk på å ta Grønland under et møte i Det hvite hus. Historien fikk USAs president Donald Trump til å le.
Under en liveinnspilling av podkasten «Noen har snakket sammen» på Youngstorget, fortalte Jens Stoltenberg om et møte i Det hvite hus hvor Grønland ble diskutert. Han delte en historie med president Donald Trump om Norges historiske forhold til Grønland, inkludert et forsøk på å annektere Øst-Grønland i 1931.
Stoltenberg forklarte at Norge sendte marinen og kalte området Eirik Raudes land, men Danmark tok saken til Den internasjonale domstolen i Haag. Norge tapte saken på alle punkter.
Stoltenberg brukte historien for å poengtere overfor Trump at Norge hadde forsøkt å ta Grønland tidligere uten å lykkes, og at dommen i Haag bekrefter at Grønland er dansk. Ifølge Stoltenberg lo Trump av historien.
Jens Stoltenberg
Donald Trump
Hilde Wisløff Nagell
Det hvite hus
Nettavisen
Den internasjonale domstolen i Haag
Grønland
Youngstorget
Norge
Danmark
Haag
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
10 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Møtet inkluderte både offentlige pressekonferanser og lukkede samtaler om viktige temaer.
12 dager siden
Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg møtte Donald Trump i Det hvite hus for å diskutere handel, toll, Ukraina og sikkerhetspolitikk. Møtet ble preget av god stemning, men venstresiden, representert ved Bjørnar Moxnes (Rødt) og Ingrid Fiskaa (SV), mener at Støre og Stoltenberg ikke var tydelige nok i å forsvare folkeretten, Palestina og Grønland. De etterlyser en klarere kritikk av USAs utenrikspolitikk, spesielt knyttet til trusler om annektering av Grønland og situasjonen i Ukraina og Gaza. Støre forsvarer møtet og sier Norge var tydelig på Ukrainas territorielle integritet og Grønlands status som del av Danmark. Høyre uttrykker tilfredshet med møtets tone og støtter regjeringens prioriteringer, særlig Norges støtte til Ukraina i konflikten med Russland.
10 dager siden
Artikkelen sammenligner Danmarks historiske tilpasningspolitikk overfor Nazi-Tyskland med dagens tilnærming til Donald Trump. Den spør om smisking og godord er en effektiv strategi overfor mektige ledere med potensielt uredelige hensikter.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg er invitert til Donald Trumps presidentinnsettelse, noe han antar skyldes hans nye rolle som leder for sikkerhetskonferansen i München. Trump har ikke diskutert Grønland med Stoltenberg, men har hatt samtaler med Danmark om temaet tidligere. Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke invitert til innsettelsen, og understreker at Grønland har selvstyre og at Svalbard er en del av Norge. Støre kommenterer også Trumps nye kommunikasjonsstil og oppfordrer til edruelige svar.
2 måneder siden
Stortinget debatterte Norges forhold til USA etter Donald Trumps tale, der han blant annet snakket om Ukraina og handelskriger. Utenriksminister Espen Barth Eide forsikret at Norge har en omfattende dialog med amerikanske myndigheter og at de blir hørt, spesielt i synet på Ukraina. Sylvi Listhaug (FrP) kritiserte Anniken Huitfeldts rolle som ambassadør og spurte om tiltak mot Trumps tollpolitikk. Trump varslet også opptrapping av handelskrigen med nye tollsatser. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) oppfordret regjeringen til å tydelig støtte Danmark i spørsmålet om Grønland, noe Eide bekreftet at Norge gjør.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland, som angivelig stammer fra hans oppfatning av øyas størrelse på verdenskartet. Det påpekes at de fleste kart bruker Mercator-projeksjonen, som gir et feilaktig inntrykk av størrelsesforholdene og får Grønland til å se mye større ut enn det er. Trump skal ha uttalt at han ønsket å kjøpe Grønland fordi det så «massivt» ut på kartet. Artikkelen nevner også at Norge tidligere har forsøkt å okkupere deler av Grønland, men tapte saken i den internasjonale domstolen i Haag. Det alternative kartet, Gall-Peters-projeksjonen, nevnes som et mer rettferdig alternativ, men er ikke egnet til navigasjon.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for Grønland har aktualisert debatten om løsrivelse fra Danmark. Grønlands statsminister har tatt til orde for uavhengighet, og mange grønlendere er positive til Trumps frieri. Trump har uttalt at han ikke utelukker bruk av makt for å oppnå en tilknytning til USA, noe som har ført til krisemøter i Danmark. Trump Jr. har anklaget danske myndigheter for å behandle grønlendere som annenrangs borgere og for å hindre dem i å utnytte egne ressurser. Historiske traumer som tvangsflytting og fordanskning har skapt dype sår i befolkningen og bidratt til misnøye med Danmark.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps gjentatte forsøk på å få Grønland, og hvordan dette budskapet rettes mot ulike målgrupper. En kommunikasjonsekspert mener Trump primært appellerer til amerikanske velgere ved å fremstille Danmark som en motstander. En USA-ekspert argumenterer derimot for at Trump også snakker direkte til Danmark og Grønland, som begge har vetorett i saken. Trump-administrasjonen beskyldes for å skape et falskt narrativ om Grønland for å manipulere opinionen. USAs visepresident har uttalt at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sikre Grønland, mens Trump selv er overbevist om at USA vil overta øya. Grønlands regjeringssjef avviser bestemt Trumps påstander og understreker Grønlands selvbestemmelsesrett.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har kommentert Donald Trumps utspill om et nytt verdenskart, der Trump har vist interesse for Grønland og Canada. Støre understreker at Grønland har selvstyre, noe som avgjør deres fremtid. På spørsmål om Svalbard, forsikrer Støre at øygruppen er en del av Norge og vil forbli det. Støre sier at Norge tar Trumps utspill seriøst og svarer på en ordentlig måte. Han er ikke invitert til USA når Trump overtar presidentembetet.
3 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om mulig bruk av militærmakt for å overta Grønland har skapt sterke reaksjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at det ikke er akseptabelt å antyde bruk av militærmakt mot en alliert. Han understreker at selv om Trump kommuniserer på en annen måte, må man ta hans ord på alvor. Tidligere Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at lignende diskusjoner fant sted i 2019. Carl Bildt beskriver situasjonen som en «politisk atombombe-detonasjon» for Danmark, mens en norsk forsker mener Trumps uttalelser undergraver Nato-alliansen. Grønlands regjeringssjef oppfordrer til ikke å handle forhastet.
15 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere NATO-sjef Jens Stoltenberg møter Donald Trump for å diskutere handelskonflikten mellom Norge og USA. Eksperter fremhever Stoltenbergs gode forhold til Trump, Norges strategiske beliggenhet nær Russland og muligheten for å kjøpe amerikanske fregatter som viktige forhandlingskort. Toll på norske varer ble nylig satt til 15 prosent, men Trump har midlertidig redusert den til 10 prosent i en 90-dagers periode. Norge ønsker å dokumentere at handelsbalansen ikke er i USAs disfavør, og at gjengjeldelse med toll ikke vil være effektivt. Møtet anses som avgjørende for å sikre en bedre handelsavtale og opprettholde det militære samarbeidet med USA, som verdsetter Norges geografiske posisjon og bidrag til sikkerheten i Arktis.
3 måneder siden
Grønlands statsminister Múte B. Egede har uttrykt ønske om tettere samarbeid med USA innen forsvar og utforskning av mineralressurser. Egede understreker at Grønland selv skal bestemme over sine landområder og eventuelle avtaler med andre land. Samtidig har han åpnet for dialog med USA, og noterer seg at Grønland blir lyttet til mer nå enn tidligere. Dette skjer samtidig som USAs påtroppende president Donald Trump har gjentatt sitt ønske om å innlemme Grønland i USA, og ikke utelukker bruk av militær eller økonomisk makt for å oppnå dette. Grønland har hatt en amerikansk militærbase siden 1950-tallet.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump gjentar at han tror USA vil få Grønland, og mener det vil være uvennlig av Danmark å ikke la det skje. Han hevder at Grønland ønsker å være en del av USA, og at det er nødvendig for å beskytte den frie verden. Både Danmarks statsminister og Grønlands leder har tidligere avvist at Grønland er til salgs, men Grønland er åpen for tettere samarbeid med USA. Grønland er strategisk viktig for USA på grunn av sin beliggenhet. Saken har skapt stor debatt i Danmark, der mange ønsker at Grønland skal forbli en del av det danske riksfellesskapet, men med mer selvstendighet.
10 dager siden
Under et møte i Det hvite hus uttrykte Donald Trump et ønske om å møte kong Harald. Slottet har foreløpig ikke gitt et klart svar på om et slikt møte er aktuelt.